Adjust movement
Linjär rörelse har aldrig varit enklare att integrera i din applikation.
Adjust movement ger dig full flexibilitet med olika kontrollalternativ, virtuella gränser och justerbar hastighet. Detta är en del av LINAK® I/O™ gränssnittet och är ett av flera alternativ som kan läggas till i ställdonet för att dra nytta av fördelarna med smartare linjära rörelser.
Här nedan får du en översikt över de funktioner du kan få med Adjust movement. Alla dessa kan konfigureras i vår konfigurator Actuator Connect™.
Ställdon med IC Integrated Controller™ från LINAK® är flexibla och kan anpassas efter specifika kundkrav och behov. Konfigurera ställdonet via den intuitiva konfiguratorn Actuator Connect™.
Ladda ner en kostnadsfri version av den senaste Actuator Connect-konfiguratorn här.
Styr och justera ställdonet
– med olika ingångskablar och hastighetsinställningar
LINAK erbjuder olika styrningsalternativ för ställdonets rörelse beroende på dina önskemål. Du kan anpassa hastighetsinställningarna för vart och ett av dessa alternativ:
- För standardkörning kan du dra nytta av lågnivåväxling och använda en digital signal på två kablar för att utlösa rörelse i önskad riktning (till exempel rörelse inåt med 50 % hastighet). Du kan välja mellan samma hastighet i båda riktningarna – eller individuella hastighetsinställningar för rörelse utåt respektive inåt.
- Med fördefinierade positioner kan du välja upp till 2 målpositioner. Detta är särskilt smart om du vill flytta till exakt samma position varje gång. Du kan använda fördefinierade positioner för att till exempel tillåta en kontrollpanel att utlösa rörelse till en målposition – även med individuella hastighetsinställningar.
- Med servodrivning kan du använda en analog insignal för att styra ställdonets position (0–100 % PWM, 0–10 V eller 4–20 mA). På så sätt anpassas ställdonets fysiska slaglängd efter input-signalen – vilket ger full kontroll över ställdonets positionering, med en valfri signal.
- För proportionell kan du styra ställdonets hastighet och riktning baserat på en analog input-signal (0–100 % PWM, 0–10 V eller 4–20 mA). Välj mellan singel eller dubbel styrsignal, beroende på dina preferenser. Vid en singel styrsignal rör sig ställdonet i båda riktningarna från en signal och den dubbla styrsignalen har en kabel för varje riktning (endast PWM).
Begränsa slaglängden med virtuella gränser
– för att stoppa ställdonet innan det når det fysiska ändläget
Man kan ange virtuella gränser för både riktning inåt och utåt. Om ställdonet får en körsignal kommer det bara att flytta till det virtuella ändläget. Detta är mycket användbart om man använder ställdonet för prototypframställning. Det kan också vara praktiskt för applikationer där slaglängden behöver justeras ibland.
Virtuella gränser kan ställas in manuellt eller automatiskt i inlärningsläge:
- Manuellt – Du kan begränsa slaglängden så att ställdonet alltid stannar i ett visst läge. Det kan användas om man till exempel har flera av samma ställdon på lager, men ibland behöver man ett med kortare slaglängd. Ställ in ett värde i riktning utåt och/eller inåt.
- Inlärningsläge – Inlärningsläge gör att ställdonet kan lära sig ett nytt ändläge. Detta görs baserat på fördefinierade zoner för slaglängden och en strömgräns för att trigga det nya ändläget (som vid en situation av blockering). I vissa fall kan det vara relevant att överväga en funktion där ställdonet går tillbaka – detta gör att man kan lära in ett nytt ändstopp en bit bort från den mekaniska blockeringen, vilket potentiellt förlänger ställdonets livslängd och ger en jämnare rörelse.