Kontakta oss här
Case story

LINAK ställdon i en skördetröska från New Holland

New Holland använder elektriska ställdon i sina skördetröskor. Utöver enkel inbyggnad har de elektriska ställdonen även fördelen att klara flera olika styrmöjligheter.

Justering, positionering, rörelse – är några av de uppgifter som elektriska ställdon utför i en skördetröska. I framtiden kommer ännu fler uppgifter. Michaël Carpentier är produktutvecklingschef på New Holland i belgiska Zedelgem, och han är säker på sin sak.

Han och hans team undersöker hur man på bästa sätt kan få skördetröskorna att bli ännu effektivare, miljövänligare och bekvämare för operatören. Att använda elektriska ställdon är ett viktigt steg på vägen.

Exakt inställning av maskinerna är speciellt viktigt för att få bästa möjliga avkastning och här spelar exakt positionering en avgörande roll. LINAK elektriskt ställdon LA36 bidrar med exakt positionering. Ställdonen utför uppgiften betydligt bättre än hydrauliska system, där feedback och positionering kräver avsevärt mer komplicerad teknik.

Eftersom feedback om positionen kan erhållas endera via en analog eller digital signal är det betydligt enklare att integrera ställdonen i busstyrningen.

I en skördetröska är en av de vanligaste applikationerna med elektriska ställdon ett strådistributionssystem. På begäran utrustas New Holland skördetröskor med stråspridaren Opti-Spread, som monteras bakom stråhackaren. Jordbrukaren kan styra stråutmatningens bredd och riktning. Två kraftfulla spridarskivor ställs in med hjälp av ställdon LINAK LA36.

Vi använder ofta elektriska ställdon eftersom det inte finns någon risk för läckage, som med hydrauliska system”, berättar Michaël Carpentier.

Allt handlar om robusthet
LINAK LA36 ställdonen uppfyller kraven på robusthet och slaglängd. Det robusta aluminiumhöljet och den höga skyddsklassen (IP66 dynamiskt, IP69K statiskt) innebär att ställdonen klarar många olika uppgifter inom flera av jordbrukets användningsområden.

Robusthet handlar inte bara om skydd mot yttre påverkan, som t.ex. smuts, damm och vatten.

Driftstabiliteten är även viktig när det gäller stötar och vibrationer. LA36 används exempelvis för inställning av sållet när man skördar i sluttningar. Beroende på lutningen inverkar ställdonet på sidan av sållet så att tröskningen alltid kan utföras med jämnt belastade såll.

Ställdonen utsätts för konstanta vibrationer”, förklarar Michaël. ”Det måste kunna fungera säkert och problemfritt oavsett vibrationer eller inte.”

LINAK lägger mycket tid och arbete under utvecklingen på att testa ställdonen under många olika driftförhållanden. De måste kunna klara kyla, värme, rinnande kemikalier och stötar. Först efter att testerna klarats tas ställdonet i produktion och levereras därefter till kunden.

Beroende på skördetröskans modell kan den vara utrustad med upp till 13 ställdon.

Kontakta LINAK TECHLINE® för specifikationer och ännu fler ställdonslösningar till skördetröskor och annan utrustning inom jordbruket.
Linjära ställdonslösningar till skördetröskor play-icon

Linjära ställdonslösningar till skördetröskor

Okrossbar play-icon

Okrossbar

Move for the Future – Ställdon med inbyggd styrning play-icon

Move for the Future – Ställdon med inbyggd styrning

Filer

Focus on mobile agriculture

Denna broschyr beskriver olika lösningar och förbättringar som LINAK har levererat till lantbruket under mer än 25 år.

TECHLINE product overview

Utforska det stora och kraftfulla utbudet av TECHLINE produkter. Utvecklade för hållbarhet, hårt arbete och krävande miljöer.

Move for the future

Läs mer om framtidens rörelser med IC-ställdon.

Move on - go electric!

Läs mer om fördelarna med ställdonslösningar jämfört med hydraulsystem.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.