Kontakta oss här
Teknik & trend

Under bordsskivan – historien om tekniken bakom sitta/ståbordet

Från att överraska branschen 1990-talet till att starta en global trend, här är hur vi hjälpte till att förändra kontorslandskapet. LINAK var först på marknaden med vårt revolutionerande konceptet med höj- & sänkbara bord: Idag, mer än 10 miljoner elektriska kontorsbordssystem senare, är LINAK fortfarande branschledande och sätter konstant ny standard inom innovation, kvalitet och design. Vi visar vägen, andra följer efter. Se hur – och varför – LINAK är synonymt med höj- & sänkbara bord.

Kontorsarbetare sitter och står vid ett kontorsbord. DL1: det revolutionerande ”elektriska benet” för kontorsbord, uppfunnet av LINAK.

Många designtrender har förändrat kontorslandskapet genom åren, men få har haft en så positiv effekt på den enskilda användaren som sitt/ståbordet. Även om ståbord har funnits i flera århundraden så har tekniken bakom det elektriska sitt/ståbordet bara 25 år gammal. Andra typer av manuella lyft-/sänklösningar, så som stag, vev, gas och pneumatik, har funnits i decennier – men ingenting går att jämföras med lättheten av att trycka på en knapp för att förbättra ergonomi, hälsa och välbefinnande när du arbetar vid ditt skrivbord.

Så var började tekniken som finns i dessa bord? I början av 1990-talet var LINAK®  i färd med att bygga en linjär ställdonsverksamhet och vid sidan av globala expansioner fanns vi även inom affärssegment utanför de medicinska applikationer. Då såg vi entreprenörer som bad oss om hjälp när de letade efter sätt att förbättra ergonomin och komforten inom nischsegment som arbetsstationer för arkitekter, ingenjörer, fotografer och applikationer för särskilda behov till kök och badrum.

 

”Utvecklingen av kompletta system för höj och sänkbara bord kommer inte från någon vision om enastående möjligheter för LINAK, det kom från vårt behov av att skapa en lösning som gjorde det lättare för våra kunder att bygga arbetsbord”, säger John Frost, Division President och Executive Vice President på LINAK. ”Det fanns två behov som vi ville ta itu med: Att göra det enklare och göra det billigare.”

För att uppnå detta var vi tvungna att utveckla en ny produkt, specifikt för skrivbord och använda vår erfarenheter, teknologi och kapacitet från befintliga produktlinjer. Med ställdon som kördes parallellt i sjukhussängar, flera olika typer av gliddynor till medicinska applikationer och en lång rad originella innovationer, bemästarde LINAK uppgiften..

John Frost
 

”Vi gav uppdraget till sex ingenjörer, tre maskiningenjörer och tre elektroingenjörer - och innan vi visste ordet av presenterade de ett lovande koncept med ett tvåbens elektriskt höjjusterbart system”, berättar John Frost. ”Den verkliga innovationen i denna nya produkt skulle finnas i förhållandet mellan motorn, spindel och styrsystemet för att reglera en nära nog perfekt friktionstolerans genom benens rörelse. Även om designen rent estetiskt var mycket viktig så var det tekniken inne i benen som var det verkligt viktiga.”

 
 

Överraska branschen

Under senare delen av 1998 överraskade LINAK branschen och lanserade sitt första kompletta elektriska höjdjusteringssystem för kontorsbord någonsin. Systemet innehöll en bordskontroll för enkel höjdjustering, en avancerad styrenhet för smidig bordsrörelse och revolutionerande ”elektriska ben” till kontorsbord, kallade DESKLIFT™ 1 (DL1).

Allt som vi tar för givet idag inom höj och sänkbara bord var verkligen banbrytande 1998: Att bygga in ett lyftsystem med motorer och spindlar i kontorsbordets pelare, få en jämn, tyst, vertikal lyftrörelse – och därefter förpacka allt detta i en enkel, strömlinjeformad förpackning, det var det verkligt innovativa genombrottet.

Efter lanseringen låg fokus på att hjälpa kunderna med övergången till den nya lösningen.

LINAK förväntade sig inte de framgångar som den här tekniken skulle innebära, framförallt i norra Europa. Efterfrågan ökade snabbt i takt med att elektriskt höj och sänkbara bord banade sig väg från de industriella arbetsstationerna till kontorsbord.

Det revolutionerande systemet DL1 från 1998: Vårt första kompletta elektriska höj- och sänkbara system för kontorsbord: bordskontroll, styrenhet och ”elektriska ben” – från LINAK.Vårt första helt elektriska höjdjusteringssystem för kontorsbord, med det revolutionerande ”elektriska benet” för kontorsbord: DL1
 
 

Oavsiktligt starta en global trend!

I början av år 2000 hade sitt/ståbord blivit normen i Skandinavien och vann snabbt mark i resten av norra Europa. Trenden med elektriskt höj och sänkbara bord började faktiskt inte vinna mark förrän i slutet av år 2000, när media myntade uttrycket ”sitta är den nya rökningen”. Därefter sköt efterfrågan i höjden.

Många möbeltillverkare samarbetade med LINAK och kommunicerade fördelarna med den höjdjusterbara tekniken för att skapa bättre ergonomi på arbetsplatsen. Genom arbetet med att finna en lösning åt våra kunder hade vi oavsiktligt hjälpt dem att starta en global trend – förbättra livet för kontorspersonal med hjälp av ergonomiska lösningar.

DL1 broschyrer
 
 

DL1 var toppmodern för 25 år sedan och en uppdaterad version ingår fortfarande i vårt produktsortiment. På dagens marknad fortsätter nya innovativa produkter från LINAK, som bordskontrollerna DPI och DPG1C, att vinna priser för produktdesign. Samtidigt som andra produkter belönas för kunddesign – inklusive Best in Innovation på NeoCon och Best of NeoCon Gold Award för Desk2Device USB-laddare.

I takt med att arbetssätten förändras kommer möbeldesign och funktionalitet att följa med. Med rötterna väl förankrade i ”viljan att förändras” har LINAK en unik drivkraft att anpassa sig och bemöta både kända och okända utmaningar. Men det är erfarenheterna från att ha uppfunnit så många saker som motiverar och driver oss att fortsätta ta design av justerbara möbler till nästa nivå.

Med över 10 miljoner sålda system för elektriskt höj- och sänkbara bord sedan 1998 kan man lugnt säga att LINAK har lyckats att förvandla kontorslandskapet till det bättre – genom att förbättra livet för kontorsarbetare över hela världen.

DL1: Denna lyftpelare är själva grunden i det allra första bordsystemet som lanserades av LINAK® i slutet av 90-talet.DL1: Själva grunden i det allra första bordsystemet som lanserades av LINAK i slutet av 90-talet.
 
 

 
Herwig Danzer, möbelsnickare

Snickarens tidiga partnerskap
Kan ett höj och sänkbart bord utrustat med DL1 systemet fortfarande fungera efter 25 år?

Svaret är ja.

År 1998 beslutade sig snickaren Herwig Danzer att skapa ett eget höj- och sänkbart bord, en idé som var mycket futuristisk för sin tid.
Läs mer...

 

 
Lämna inte kvar ergonomin på kontoret

Lämna inte kvar ergonomin på kontoret!
I vår nya normala värld har många av oss bytt ut skrivbordet på kontoret mot köksbordet. Och även om den globala situationen gör att vi snart kan vara tillbaka på kontoret, är nog någon form av arbete från hemmet här för att stanna. Dr. Mark Benden och Martha Parker från Texas A&M Universitys Ergo Center har massor av tips och tricks för att tackla utmaningarna med att arbeta hemifrån, nu och inom den närmaste framtiden.
Läs mer...

 

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta