Kontakta oss här
Teknik & trend

En titt under toppen – berättelsen bakom sitt/ståbordstekniken

Från att man under 1990-talet överraskade branschen och startade den globala trenden så är detta berättelsen om hur vi bidrog till att förändra kontorslandskapet. LINAK var först på marknaden med vårt revolutionerande elektriskt justerbara sitt/ståbordskoncept: Idag, 10 miljoner elektriska kontorsbordssystem senare, är de fortfarande marknadsledare och sätter konstant ny standard inom innovation, kvalitet och design. Vi visar vägen, andra följer efter. Utforska hur – och varför – LINAK och sitt/ståbord är så nära förenade.

Kontorsarbetare sitter och står vid ett kontorsbord. DL1: det revolutionerande ”elektriska benet” för kontorsbord, uppfunnet av LINAK.

Genom åren är det många designtrender som har förändrat kontorsmiljön, men det är inte många som har haft så positiv inverkan på den enskilda användaren som sitt/ståbordet. Även om ståbord har funnits i flera århundraden så har tekniken bakom det elektriska sitt/ståbordet bara funnits i lite mer än 20 år. Andra typer av manuella höjdjusteringsalternativ, så som stag, vev, gas och pneumatik, har funnits i årtionden – men inget av dessa går att jämföra med bekvämligheten av att trycka på en knapp för att få bättre ergonomi, hälsa och välmående när man arbetar vid sitt kontorsbord.

Var började tekniken som finns i kontorsbordet? I början av 1990-talet växte LINAK® som tillverkare av elektriskt linjära ställdon och samtidigt som vi växte globalt så utökades även affärsområdena och gick utanför applikationer inom sjukvården. Dåtidens entreprenörer kom till oss för att förbättra ergonomin och arbetskomforten inom nischområden som arbetsstationer för arkitekter, tekniker, fotografer och applikationer med specifika behov till kök och badrum.

 

”Utvecklingen av kompletta system för höj och sänkbara bord kommer inte från någon vision om enastående möjligheter för LINAK, det kom från oss som ville ha en lösning som gjorde det enklare för våra kunder att bygga arbetsstationer”, säger John Frost, Division President och Executive Vice President på LINAK. ”Det fanns två behov som vi ville uppfylla: Att göra det enklare och göra det mer överkomligt.”

För att göra detta blev vi tvungna att utveckla en ny produkt, specifikt för kontorsbord och använda oss av våra erfarenheter, teknik och kapaciteten hos befintliga produktserier. Med ställdon i parallelldrift för sjukhussängar, flera olika typer av gliddynor till sjukvårdsapplikationer och en historik av att uppfinna nyheter var LINAK redo för utmaningen.

John Frost
 

”Vi gav uppdraget till sex ingenjörer, tre mekaniker och tre elektriker och innan vi visste ordet av fick vi presenterat ett lovande koncept för oss, ett elektriskt höj- och sänkbart system med två ben”, berättar John Frost. ”Den verkliga innovationen hos denna nya produkt blev förhållandet mellan motor, spindel och styrsystem för att reglera en nära nog perfekt friktionstolerans genom benens rörelse. Även om designen rent estetiskt var mycket viktig så var det tekniken inne i benen som var det verkligt viktiga.”

 
 

Överraska branschen

Under senare delen av 1998 överraskade LINAK branschen när vi lanserade det första helelektriska höjdjusteringssystemet för kontorsbord. Systemet omfattade en bordspanel för enkel höjdjustering, en avancerad styrenhet för smidig bordsrörelse och revolutionerande ”elektriska ben” till kontorsbord, kallade DESKLIFT™1 (DL1).

Allt som vi tar för givet idag inom höj och sänkbara bord var verkligen banbrytande 1998: Att bygga in ett lyftsystem med motorer och spindlar i kontorsbordets pelare, få en jämn, tyst, vertikal lyftrörelse – och därefter förpacka allt detta i en enkel, strömlinjeformad förpackning, det var det verkligt innovativa genombrottet.

Efter lanseringen låg fokus på att hjälpa kunderna med övergången till den nya lösningen. LINAK förväntade sig inte de framgångar som den här tekniken skulle innebära, framförallt i norra Europa. Efterfrågan ökade snabbt i takt med att elektriskt höj och sänkbara bord banade sig väg från de industriella arbetsstationerna till kontorsbord.

Det första helt elektriska höjdjusterbara systemet för kontorsbord: bordspanel, styrenhet och ”elektriskt ben” – från LINAK.
Det första helt elektriska höjdjusteringssystemet för kontorsbord, med det revolutionerande ”elektriska benet”: DL1
 
 

Oavsiktligt starta en global trend!

I början av år 2000 hade sitt/ståbord blivit normen i Skandinavien och vann snabbt mark i resten av norra Europa. Trenden med elektriskt höj och sänkbara bord började faktiskt inte vinna mark förrän i slutet av år 2000, när media myntade uttrycket ”sitta är den nya rökningen”. Därefter sköt efterfrågan i höjden.

Många möbeltillverkare samarbetade med LINAK och kommunicerade fördelarna med den höjdjusterbara tekniken för att skapa bättre ergonomi på arbetsplatsen. Genom arbetet med att finna en lösning åt våra kunder hade vi oavsiktligt hjälpt dem att starta en global trend – förbättra livet för kontorspersonal med hjälp av ergonomiska lösningar.

DL1 broschyrer
 
 

DL1 var toppmodern för 20 år sedan och en uppdaterad version finns fortfarande kvar i vårt sortiment. Inom dagens marknad fortsätter nya innovativa LINAK produkter, så som Desk Panel DPG1C,  vinna utmärkelser för produkdesgin medans andra får utmärkerlser inom konsumentdesign, som exempelvis ”Best in Innovation” på NeoCon.

I takt med att arbetssätten förändras kommer möbeldesign och funktionalitet att följa med. Med rötterna väl förankrade i ”viljan att förändras” har LINAK en unik drivkraft att anpassa sig och bemöta både kända och okända utmaningar. Men det är erfarenheterna från att ha uppfunnit så många saker som motiverar och driver oss att fortsätta ta design av justerbara möbler till nästa nivå.

Med 10 miljoner sålda system för elektriskt höj- och sänkbara bord sedan 1998 kan man lugnt säga att LINAK har lyckats att förvandla kontorslandskapet till det bättre – genom att förbättra livet för kontorsarbetare över hela världen.

DL1
DL1: Själva grunden i det allra första bordsystemet som lanserades av LINAK i slutet av 90-talet.
 
 

 
Herwig Danzer, möbelsnickare

Snickarens tidiga partnerskap
Kan ett höj och sänkbart bord utrustat med DL1 systemet fortfarande fungera efter 20 år?

Svaret är ja.

År 1998 beslutade sig snickaren Herwig Danzer att skapa ett eget höj och sänkbart bord, en idé som var mycket futuristisk för sin tid.
Läs mer...

 

 
Lämna inte kvar ergonomin på kontoret

Lämna inte ergonomin kvar på kontoret!
I vår nya normala värld har många av oss bytt ut skrivbordet på kontoret mot köksbordet. Och även om den globala situationen gör att vi snart kan vara tillbaka på kontoret, är nog någon form av arbete från hemmet här för att stanna. Dr. Mark Benden och Martha Parker från Texas A&M Universitys Ergo Center har massor av tips och tricks för att tackla utmaningarna med att arbeta hemifrån, nu och inom den närmaste framtiden.
Läs mer...

 

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.