Kontakta oss här
Teknik & trend

Lämna inte kvar ergonomin på kontoret!

Pandemin resulterade i ett nytt normalläge för många kontorsarbetare. Vi blev tvungna att arbeta hemifrån och det har skapat ett nytt normalläge efter COVID-19. Dr. Mark Benden och Martha Parker från Texas A&M Universitys Ergo Center har massor av tips och tricks för att tackla utmaningarna med att arbeta hemifrån.

Lämna inte ergonomin kvar på kontoret

Under 2020 när många övergick från att arbeta på kontoret varje dag till att arbeta hemma, mitt bland våra barn, partners, husdjur och rumskompisar, var ergonomi det sista vi tänkte på. När vi skapade våra tillfälliga arbetsplatser på köksbord eller strykbrädor hade vi ingen aning om att några veckor skulle övergå till obestämd tid. Många företag har meddelat att man aldrig kommer att gå tillbaka till de traditionella kontorsmodellerna som man haft tidigare. Det behöver knappt sägas – vi kommer att fortsätta arbeta hemifrån. Oavsett om det handlar om att distansarbeta hela tiden eller om att vi har möjligheter och flexibilitet till att göra antingen eller, kan vi inte bortse från att det här är det nya normaltillståndet. Det betyder att vi måste gå vidare från våra provisoriska skrivbord och arbetsplatser och börja tänka om kring det här med att arbeta hemifrån.

 

Att arbeta hemifrån: utmaning eller möjlighet?

”När det gäller ditt jobb kan du jämföra dig med en professionell idrottsman”, säger Dr. Mark Benden, avdelningschef och docent samt chef för Ergo Center vid Texas A&M University. ”För att kunna prestera på toppnivå, måste du ha samma utrustning och verktyg omkring dig som du alltid har haft. Du skulle inte vilja byta ut dem eller vara utan något varje gång du reser. Detsamma gäller för din arbetsplats. För att behålla prestationsnivån intakt behöver den här övergången vara sömlös.”

Denna sömlöshet är ett ämne som vi utforskade i två intervjuer som gjordes direkt efter att pandemin så sakteliga släppte sitt grepp om världen. Intervjuerna fokuserar på utmaningarna och möjligheterna med att arbeta hemifrån.

 

 
 

Våra kontor och arbetsplatser har anpassats för att minska risker för hälsa och säkerhet och säkerställa att vi är så friska och produktiva som möjligt. Det är en helt annan sak med våra hem. Dr. Benden och Martha Parker, projektledare och ergonom vid Texas A&M Ergo Center, går igenom vissa unika resultat från en serie studier av kontorsarbetare som gått över till att arbeta hemifrån. Dessa studier var de första av sitt slag eftersom de insamlade data i mycket stor skala och bevakade 120 typer av metrik för över 40 000 kontorsarbetare under flera år. En viktig fråga som alla ställer sig: ”Kan personer som arbetar hemifrån vara lika effektiva som dem som arbetar på kontoret?”

”Efter ungefär 45 dagar var de tillbaka uppe i sin vanliga produktivitetsnivå”, säger Martha Parker. ”Vad det innebär för oss idag är att man kommer tillbaka dit man var när det gäller arbetsstatus, och man kan fortsätta så i långa loppet.”

 

Hur förbättrar man ergonomin när man arbetar hemifrån

Så, de goda nyheterna är att vi klarar av det. Vi kan vara lika effektiva hemma. Men för att skynda på den övergången och säkerställa en fortsatt produktivitetsnivå är det viktigt att vi har avsatt utrymme hemma med samma utrustning och upplägg som vår arbetsplats på kontoret. Det är här ergonomi blir ännu viktigare. När du sitter på en köksstol vid din arbetsplats varje dag kommer du över tid att märka av en del nya smärtor och potentiella hälsoproblem. En upptäckt man gjorde i studien överraskade många människor, inklusive Dr. Benden och Parker.

”Det vi upptäckte är att ur aktivitetssynpunkt rör sig människor på kontoret och människor som arbetar på distans hemifrån ungefär lika mycket, något som fortfarande är riktigt dåligt. De rör inte mycket på sig”, betonade Parker.

Eftersom vi vet att vi kan vara precis lika produktiva och röra oss precis lika lite när vi arbetar hemifrån, är det vettigt att många företag har valt att behålla viss flexibilitet kring arbete hemifrån efter COVID-19. Men den stora skillnaden är att på kontoret bevakas din hälsa och ditt välbefinnande av ditt företag och reglerande organ som Arbetsmiljöverket, medan hemma måste du själv vara den som fokuserar på ditt välbefinnande. I ärlighetens namn så brukar vi inte börja oroa oss för ergonomi förrän vi får smärtor i ryggen, nacken eller handlederna. Del två av intervjun fördjupar sig i vad du kan göra för att förbättra ergonomin när du arbetar hemifrån.

”Det handlar om vad som passar”, säger Martha Parker. ”Det handlar om hur det passar dig. Så här är några viktiga saker att titta på. Längden på dina ben, ditt ryggstöd, armstöd. Hur bred stolen är. Du bör se till att allt detta passar dig, därefter kan vi fundera över hur stolen och ditt bord passar ihop i höjdled.”

Dr. Benden föreslår att man har samma tangentbord, samma mus och samma skärm som man har på kontoret för att upprätthålla den där sömlösheten vi talade om. Men du vill också ha dockningsstationen och andra viktiga saker som ser till att du håller ditt huvud och din nacke neutrala när du arbetar.

”Avståndet till skärmen är mycket viktigt. Så – det finns flera saker med skärmar som orsakar problem för människorna på kontoret, men också på deras fjärrkontor. Höjden är nummer ett... efter att ha suttit länge börjar man i slutet av dagen att säcka ihop och sjunka längre och längre ner i stolen. Vi tror att det är gravitationen som suger ner oss och drar oss mot jorden. Men skärmen befinner sig oftast för högt upp. Nu stöter jag inte längre på situationer där skärmen är för låg, förutom kanske med Shaq. De brukar vara för höga, placerade för högt upp. Så, sänk skärmen.”

 

Fokusera på att hålla dig aktiv och i rörelse

En av de viktigaste sakerna som vi anser är viktiga att du fokuserar på är emellertid att fortsätta vara aktiv och röra dig. Du bör inte sitta eller stå i samma ställning hela dagen. Även om vi oftast rör oss ungefär lika mycket hemma som vi gör på jobbet är det, som Parker sa, inte så väldigt bra. De föreslår faktiskt att man följer 20-8-2-konceptet. Då sitter du i 20 minuter, står i åtta minuter och går eller rör dig i två minuter. Kanske du tar konferenssamtalet när du är ute och går och får lite frisk luft. Det kan göra underverk för din kreativitet och ditt fokus, men också för din mentala och fysiska hälsa.

Se till att kontorsarbetare förblir aktiva och friska
 

Dr. Benden slog huvudet på spiken, ”Det man behöver tänka på är att den bästa ställningen man ergonomiskt sett kan inta för arbete vid datorn är nästa ställning. Så, den riktigt optimala positionen är hela konceptet om förändring... Det är den hemliga ingrediensen. Det är det som är bra för oss, det är övergången till rörelse.”

Du kan få veta allt om resultaten från den omfattande studien om arbete hemifrån i del ett av diskussionen med Dr. Benden och Parker, eller få alla tips och tricks för hälsa och välbefinnande i del två.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta