Kontakta oss här
Case story

Ropa potatisskördare: Exakt position med elektriska ställdon

År 1972 överraskade, förbluffade och hänförde Hermann Painter företagsvärlden med sin första självgående skördemaskin för sockerbetor. Baserat på hans idé, uppfinningsrikedom och mod gick han sin egen väg och startade företaget ROPA.

ROPA potatisskördare med LINAK ställdon

Företaget finns i södra Bayern och idag säljer man inte bara skördemaskiner och putslastare för sockerbetor. ROPA har under flera års tid riktat sin uppmärksamhet mot potatismarknaden.
Under utvecklingen av den speciella tvåradiga potatisskördaren Keiler (vildsvin) II, har ROPA varit trogna företagets filosofi och man har varit banbrytande.

Maskinens automationsgrad är, jämfört med andra maskiner, extremt hög. Utöver flera hydraulikalternativ, som automatisk axelförskjutning eller automatisk justering av kanttryck, övertar elektriska ställdon uppgifter som justering av avledningsvalsar, kamfingrar och tappremmar. Sju LINAK elektriska linjära ställdon garanterar att skördemaskinen får exakt rörelse.

Teknikerna på ROPA har konstruerat maskinen från grunden. Den är troligtvis unik genom att den har så många justeringsmöjligheter för att kunna optimera skördeprocessen. Obeaktat kraftuttagets rotationshastighet kan flera element justeras hydrauliskt. I applikationer som kräver hög positioneringsnoggrannhet används elektriska ställdon istället för hydraulcylindrar.

”Framförallt justering där man måste ställa in mycket exakt dosering, exempelvis justering av avledningsvalsar eller i rengöringselementens överföringsområden har vi valt elektriska ställdon”, förklarar Dr. Rupert Geischeder, erfaren avdelningschef, med ansvar för hela produktsortimentet av skördemaskiner.

ROPA potatisskördare med LINAK ställdonLINAK elektriska ställdon används för positionering av flera olika rengöringselement och avledningsvalsar.
 

I detta applikationsområde använder ROPA uteslutande LINAK LA36 ställdon. Dessa är kända för sin styrka, robusthet och de olika styralternativen. En av dessa exakta positionsinställningar omfattar tappremmarna. Tappremmarna avlägsnar jord från den skördade potatisen. Den exakta elektriska positioneringen av tappremmarna möjliggör en behagligare skördeprocess via pekskärmen.

Personalen som arbetar på potatisskördaren kan inte bara justera tappremmarna elektriskt, utan även andra rengöringselement. Tack vare den oändligt steglösa positioneringsmöjligheten kan motståndspaddlarna, som krävs för att ta bort blasten, anpassas så att även potatisblasten används, vilket gör att skördeförlusterna minimeras.

Smuts, damm, vatten och skiftande temperaturer – det elektriska ställdonet måste fungera korrekt trots den krävande miljön. Stillestånd under skördetiden skulle få svåra ekonomiska konsekvenser för lantbrukaren.

 ”LINAK sätter standarden när det gäller robustheten hos elektriska justerbara ställdon”, förklarar Dr. Rupert Geischeder.

Den danska tillverkaren har faktiskt fokuserat extra på detta vid utvecklingen av det linjära ställdonet LA36 för användning i krävande miljöer. LA36 uppfyller skyddsklass IP66 i dynamiskt läge och IP69K i statiskt läge.

”Ställdonet används redan inom flera olika applikationer i jordbruket, med bevisat resultat”, tydliggör Günther Rappl, försäljningschef för LINAK i Bayern.

ROPA potatisskördare med LINAK ställdonLinjärt ställdon LA36
 

Utöver det linjära ställdonet LA36 är det flera andra ställdon från LINAK som uppfyller dessa höga skyddsklasser. En kommande speciell funktion hos ROPA potatisskördare är styrningen av ställdonet. Det ska vara så enkelt som möjligt att ersätta hydraulcylindrar med elektriska ställdon. Detta gäller även datautmatningskapaciteten.

”Vi var tvungna att uppfylla specifika krav för denna applikation och det har vi gjort tillsammans med LINAK”, säger Dr. Rupert Geischeder.

Ledordet är pin control. På grund av maskinens komplexitet var nästan alla utgångar på styrenheterna upptagna. Därför var det ett krav att man skulle kunna styra ställdonen, alltså köra ut/in ställdonet med en enda kabel.

”Vi har utvecklat en speciell programvara som klarar styrning via en kabel”, berättar Günther Rappl. ”På så sätt blir det mjöligt att styra elektriska ställdon på samma sätt som hydraulcylindrar.”

 

Elektricitet ersätter hydraulik

Utöver robustheten och den specialanpassade styrningen erbjuder elektriska ställdon även andra fördelar. Exempelvis så har vikten en allt viktigare roll. När man implementerar ett rörelsesystem i en så pass stor maskin så sparar en elektrisk lösning in värdefull vikt jämfört med hydraulsystem. Elektriska ställdon får även höga poäng när det gäller underhållsfria system. Det var inte enbart de elektriska ställdonens positiva egenskaper som övertygade ROPA, utan även det nära samarbetet med produktutvecklarna hos LINAK.

”Vi beslutade oss för att använda LINAK ställdon eftersom vi har stort förtroende för produkternas robusthet och även den erfarenhet som finns hos LINAK när det gäller rörelser i jordbruksmaskiner”, sammanfattar han.

ROPA potatisskördare med LINAK ställdonDr. Rupert Geischeder ansvarar för hela sortimentet av potatisskördare
 
LINAK® TECHLINE® elektriska linjära ställdonslösningar till jordbruksmaskiner play-icon

Elektriska linjära ställdonslösningar för jordbruksmaskiner i segmentet LINAK TECHLINE

Okrossbar play-icon

Okrossbar

Filer

Focus on mobile agriculture

Denna broschyr beskriver olika lösningar och förbättringar som LINAK har levererat till lantbruket under mer än 25 år.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta