Kontakta oss här
Case story

Förarlös traktor frigör tid för lantbrukaren i det dagliga arbetet

Det holländska företaget Farmertronics har skapat en autonom traktor som underlättar arbetet för moderna lantbrukare. Denna innovativa maskin är helelektrisk och utrustad med LINAK ställdon.

Förarlös traktor från Farmertronics

Farmertronics grundades 2012 av Thieu Berkers. Han växte upp på en lantgård och hans far arbetade med häst och senare med traktor. Thieu upptäckte, baserat på sin högteknologiska bakgrund, att det naturliga nästa steget inom jordbruket borde vara en självkörande traktor.

Han och hans team startade bokstavligen från grunden när man skapade den högteknologiska, obemannade traktorn, kallad eTrac. Den är inte bara miljövänlig; den frigör även tid i lantbrukarens dagliga arbete, tid som kan ägnas åt familjen eller på nya projekt. Tänk bara på möjligheterna.

”Inspirationen till eTrac kommer från min far. Det finns ett starkt samband med min ungdom och även starka band till framtiden. Jag tänkte på om inte lantbruket kunde utföras betydligt smartare än med en vanlig traktor”, säger Thieu Berkers.

 

Fördelarna med den autonoma traktorn

Baserat på samma filosofi som en vanlig traktor innebär den innovativa, elektriska eTrac att lantbrukaren kan arbeta på distans och dessutom spara pengar.

Varje enskild komponent har utforskats i detalj för att säkerställa att traktorn ska vara säker och hållbar, samtidigt som den är en miljövänlig produkt. Den medföljande appen ger lantbrukaren möjlighet att få meddelanden och tilldela den körväg som eTrac ska följa, medan lantbrukaren gör annat utan att behöva oroa sig.

eTrac väger bara 1 000 kg och är alltså en lätt traktor som bidrar till att motverka jordkompaktering. Den är helelektrisk vilket innebär att den är i stort sett underhållsfri och genom att samla in data och ge feedback till lantbrukaren erhålls en exakt översikt över skörden, vilket gör det till en ännu mer kostnadseffektiv lösning.

Thieu Berkers tillägger: ”Man sparar in på personalkostnaderna eftersom det inte behövs någon förare och den kan köra dag som natt. Naturligtvis kräver det att lantbrukaren gör en investering. Men återbetalningstiden är bara fyra år. Det är ett nytt sätt att arbeta med jordbruk. Det är mer av distansarbete eftersom lantbrukaren kan kontrollera och styra allt via en smartphone eller surfplatta.”

 

Ställdon med CAN-busgränssnitt för lyftfunktioner

När det gällde att hitta en lösning för att lyfta klippdäcket och som enkelt kan anslutas till och kommunicera med de övriga komponenterna valde Farmertronics LINAK® elektriska ställdon med CAN-busgränssnitt. Alla andra enheter på traktorn var redan anslutna via CAN-bus, därför var det viktigt att även lyftlösningen var CAN-busbaserad. Eftersom det även är ett realtidsnätverk blir systemet mycket flexibelt och kan enkelt anpassas efter fjärrimplementerade ändringar.

”Jag valde LINAK eftersom lösningen passade mycket bra med vår applikation. Dessutom är LINAK redan framgångsrika inom lantbruket. Sedan är det ju också en fråga om känsla. Jag kan inte exakt säga vad skillnaden var, men vid ett visst tillfälle var det uppenbart för mig att välja LINAK”, förklarar Thieu Berkers.

 
 

Steg mot framtiden

Precis som med en vanlig traktor består den framtidsinriktade eTrac av en bottenplatta som jordbruksredskapen monteras på. Farmertronics lägger konstant till nya funktioner för att skapa ännu fler alternativ och för att göra traktorn ännu mer tillförlitlig och exaktare. I vår digitaliserade värld är framtidsmöjligheterna oändliga, men Farmertronics kommer att börja med en spruta, lägga till 3D-sensorer och utveckla en såmaskin.

Läs mer om Farmtronics på www.farmertronics.com

Intelligent rörelse med linjära ställdon | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Intelligent rörelse med linjära ställdon

Feedbacksignaler från linjära ställdon | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Feedbacksignaler från linjära ställdon

Konfigureringsprogramvara för linjära ställdon | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Konfigureringsprogramvara för linjära ställdon

Filer

CANopen bruksanvisning

I bruksanvisningen beskrivs LINAK TECHLINE® CANopen komponenternas kapacitet och vad som krävs för att styra dessa. Här behandlas aktuella tekniker, specifikationer för miljödata och funktionsbeskrivning.

Framtidstrender inom jordbruksmaskiner

Elektriska linjära ställdon spelar en viktig roll inom utvecklingen av framtidens jordbruksmaskiner. Läs mer i vårt whitepaper rörande trender inom jordbruksmaskiner och elektrifiering inom jordbruket.

TECHLINE product overview

Utforska det stora och kraftfulla utbudet av TECHLINE produkter. Utvecklade för hållbarhet, hårt arbete och krävande miljöer.

LINAK test brochure

Varje enskild komponent i ett ställdon genomgår omfattande tester på LINAK testcenter. Läs mer i broschyren.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta