Farmertronics grundades 2012 av Thieu Berkers. Han växte upp på en lantgård och hans far arbetade med häst och senare med traktor. Thieu upptäckte, baserat på sin högteknologiska bakgrund, att det naturliga nästa steget inom jordbruket borde vara en självkörande traktor.
Han och hans team startade bokstavligen från grunden när man skapade den högteknologiska, obemannade traktorn, kallad eTrac. Den är inte bara miljövänlig; den frigör även tid i lantbrukarens dagliga arbete, tid som kan ägnas åt familjen eller på nya projekt. Tänk bara på möjligheterna.
”Inspirationen till eTrac kommer från min far. Det finns ett starkt samband med min ungdom och även starka band till framtiden. Jag tänkte på om inte lantbruket kunde utföras betydligt smartare än med en vanlig traktor”, säger Thieu Berkers.
Fördelarna med den autonoma traktorn
Baserat på samma filosofi som en vanlig traktor innebär den innovativa, elektriska eTrac att lantbrukaren kan arbeta på distans och dessutom spara pengar.
Varje enskild komponent har utforskats i detalj för att säkerställa att traktorn ska vara säker och hållbar, samtidigt som den är en miljövänlig produkt. Den medföljande appen ger lantbrukaren möjlighet att få meddelanden och tilldela den körväg som eTrac ska följa, medan lantbrukaren gör annat utan att behöva oroa sig.
eTrac väger bara 1 000 kg och är alltså en lätt traktor som bidrar till att motverka jordkompaktering. Den är helelektrisk vilket innebär att den är i stort sett underhållsfri och genom att samla in data och ge feedback till lantbrukaren erhålls en exakt översikt över skörden, vilket gör det till en ännu mer kostnadseffektiv lösning.
Thieu Berkers tillägger: ”Man sparar in på personalkostnaderna eftersom det inte behövs någon förare och den kan köra dag som natt. Naturligtvis kräver det att lantbrukaren gör en investering. Men återbetalningstiden är bara fyra år. Det är ett nytt sätt att arbeta med jordbruk. Det är mer av distansarbete eftersom lantbrukaren kan kontrollera och styra allt via en smartphone eller surfplatta.”
Ställdon med CAN-busgränssnitt för lyftfunktioner
När det gällde att hitta en lösning för att lyfta klippdäcket och som enkelt kan anslutas till och kommunicera med de övriga komponenterna valde Farmertronics LINAK® elektriska ställdon med CAN-busgränssnitt. Alla andra enheter på traktorn var redan anslutna via CAN-bus, därför var det viktigt att även lyftlösningen var CAN-busbaserad. Eftersom det även är ett realtidsnätverk blir systemet mycket flexibelt och kan enkelt anpassas efter fjärrimplementerade ändringar.
”Jag valde LINAK eftersom lösningen passade mycket bra med vår applikation. Dessutom är LINAK redan framgångsrika inom lantbruket. Sedan är det ju också en fråga om känsla. Jag kan inte exakt säga vad skillnaden var, men vid ett visst tillfälle var det uppenbart för mig att välja LINAK”, förklarar Thieu Berkers.
Steg mot framtiden
Precis som med en vanlig traktor består den framtidsinriktade eTrac av en bottenplatta som jordbruksredskapen monteras på. Farmertronics lägger konstant till nya funktioner för att skapa ännu fler alternativ och för att göra traktorn ännu mer tillförlitlig och exaktare. I vår digitaliserade värld är framtidsmöjligheterna oändliga, men Farmertronics kommer att börja med en spruta, lägga till 3D-sensorer och utveckla en såmaskin.
Läs mer om Farmtronics på www.farmertronics.com