Nyheter den 24 september 2019

Tester av industriställdon mot inträngande salt och kemikalier

På LINAK® Testcenter testas elektriska linjära ställdon för industriapplikationer – testerna är ofta extrema. Salt och kemikalier är bland de mest krävande ämnena som ett ställdon kan utsättas för. Se hur vi testar vilken nivå inträngningsskyddet håller för dessa element och läs mer om varför detta är viktigt.

LINAK har ett av världens mest avancerade testcentra för elektriska ställdon. Alla ställdon genomgår omfattande tester innan de lämnar fabriken. Detta gäller i ännu högre grad för ställdon för användning inom industri och jordbruk.


Utsätts för salt och kemikalier
För ställdon som skapar rörelse i jordbruksmaskiner, t.ex. spridare och sprutor, är det i stort sett oundvikligt att dessa utsätts för olika typer av kemiska ämnen. Ställdon ombord på båtar utsätts garanterat för salt. LINAK tillverkar lösningar för båda typer av applikationer och för att säkerställa felfri och tillförlitlig prestanda genomgår våra ställdon noggranna tester.

LINAK industriställdon spenderar 500 timmar i en saltspraykammare med en temperatur på 40 °C och en relativ luftfuktighet på (RH) 93 %. Dessa har upprepade gånger borstats med olika kemikalier och varje gång får ämnet sitta kvar på ställdonet i minst 100 timmar.

Därför kan du lita på ställdon från LINAK!


Därför är korrosionstester så viktiga
När det gäller korrosion som orsakas av salt eller starka kemikalier kan det bli en dyr affär om utrustningen inte håller. I absolut värsta fall kan det rent av vara farligt för den som använder applikationen om ställdonet inte fungerar som det ska.

Test av industriställdon mot inträngande salt och kemikalier – Spridare

Hantera frätande ämnen inom jordbruket
Inom jordbruket används gödningsmedel och tillförlitlighet har högsta prioritet. Ställdon som exempelvis används på spridare eller sprutor utsätts frekvent för mycket aggressiva ämnen. Höljen och packningar måste kunna stå emot dessa ämnen, så att ställdonet fortsätter fungera obehindrat under många år.

 

För att säkerställa nödvändigt inträngningsskydd applicerar vi kemikalier på våra industriställdon, som t.ex. diesel, hydraulolja, etylenglykol, karbamidkväve och NPK-gödningsmedel. Ställdonen måste klara full prestandatest efter dessa utmaningar.

Slitage orsakat av havssalt
Elektriska ställdon används för ökad komfort på båtar över hela världen. Men som alla erfarna seglare vet, det finns inget som sliter lika mycket på båten och dess utrustning som kombinationen salt och sol. Växlande temperaturer och förändrad luftfuktighet gör inte saken bättre.

Omfattande tester med koncentrerad saltånga säkerställer att ställdonen fortsätter fungera optimalt under hela livslängden, även i en av de mest krävande och svåraste miljöerna som finns på jorden.

Test av industriställdon mot inträngande salt och kemikalier – Båtar
 

Logga för LINAK Actuator Academy
Besök Actuator Academy™ för fler filmer om elektriska ställdon.
 

Är det något du undrar över som gäller elektrisk ställdonsteknik?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Prenumerera på nyheter från LINAK

Få information om hur ställdonstekniken följer de stora trenderna och uppfyller de utmaningar som världen står inför.