Teknik & trend

Automation är framtiden inom materialhantering

Mobila robotar har redan tagit över flera rutiner och enahanda uppgifter som finns inom tillverkningsindustrin. Dessutom hanterar robotarna en mängd olika material inom den moderna lagerindustrin. AGV och AMR är perfekta för nästa industriella revolution och hjälper totalt sett till att förbättra ergonomi, säkerhet och effektivitet.

Se vår egen AGV i drift här

 

Det blir allt svårare att hitta personal som vill utföra fysiskt enformiga arbeten och tungt kroppsarbete. Kombinerat med det allmänna målet att optimera lagerutrymmen, göra tillverkningen flexiblare och använda personalen på bästa sätt, arbetar företag över hela världen med att automatisera sina arbetsprocesser, förbättra effektivitet och reducera de totala kostnaderna.

En tydlig global trend och ett sätt att genomföra alla ovanstående punkter, är att utöka användningen av autonoma mobila robotar (AMR) och autonoma självstyrande fordon (AGV). Dessa intelligenta maskiner kan hantera många olika material inom tillverkning och kommer att hjälpa till att effektivisera lagerhantering i stort sett överallt. Enligt det brittiska undersökningsföretaget ”Interact Analysis” kommer marknaden för mobila robotar att passera en tvåsiffrig tillväxt mellan 2017–2022, för att uppgå till 7 miljarder US-dollar 2022.

Plattformar med lastfunktioner är de vanligaste
Om man tittar närmare på hur marknaden ser ut idag visar det att AMR/AGV-lastare med plattform är de vanligast förekommande. De vanligaste uppgifterna omfattar förflyttning, av exempelvis pallar eller hyllor från A till B. För att hantera transporten av pallarna krävs en tålig vertikal lyftfunktion och LINAK® har många års erfarenhet inom just detta område.

Precision och tillförlitlighet är viktiga faktorer
För att kunna möta slutanvändarnas krav måste materialhanteringen – från tillverkning till logistik – utföras exakt och tillförlitligt. Enligt affärsutvecklingschef Heiko Kleineder, är det just detta som gör LINAK® ställdon till det perfekta valet för mobila robotar.

”Precision och tillförlitlighet är egenskaper som under flera årtionden har varit synonymt med elektriska linjära ställdon från LINAK®. Autonoma robotar och AGV utrustade med våra elektriska rörelselösningar bygger på båda egenskaperna, för att överhuvudtaget kunna skapa något mervärde”, förklarar han och tillägger:

”Genom att utrusta våra ställdon med CANopen gränssnitt och feedbackalternativ är ställdonen även enkla att integrera i de moderna mobila robotarnas design. Våra ställdon har lång livslängd och är underhållsfria, vilket ger den höga tillförlitligheten som OEM med höga krav behöver. Vi är vana vid att skapa flexibla lösningar åt våra kunder och vi samarbetar ofta med OEM för att uppnå önskade resultat. Det är därför vi vet!”

Om du vill veta mer om hur elektriska ställdon kan göra nytta i dina AGV- eller AMR-applikationer är du välkommen att kontakta ditt lokala LINAK kontor.

 

 
Logotyp för Actuator Academy om ställdonsteknik

Actuator Academy™
Utforska vad det är som gör ställdon till det perfekta valet för användning i industrimaskiner och fördjupa dig i den bakomliggande tekniken.

Välkommen till LINAK Actuator Academy™

 

 

LINAK har Skandinaviens första AGV i sitt slag

På LINAK känner vi till alla fördelarna med att använda AGV för att automatisera processer och hur man använder dessa för att underlätta personalens fysiskt enformiga arbeten.

På vår produktionsenhet i Danmark har vi en AGV i tillverkningen för att utföra tunga lyft. Den flyttar ungefär 40 ton med spindlar varje dag – en viktig arbetsuppgift som tidigare utfördes manuellt med vagnar.

AGV är helt autonom och används sida vid sida med vår personal, och flyttar det spindelmaterial som behövs till rätt bearbetningsstationer. På så sätt säkerställs rätt materialflöde, samtidigt som man har kontroll på lagerstatus och materialplacering.

Huvudskälet till att implementera AGV på LINAK är att förbättra ergonomin och öka medarbetarnas säkerhet. Dessutom upplever vi färre fel – med AGV – tack vare att fler processer är datorstyrda.

Vår AGV är Skandinaviens första i sitt slag och är utrustad med LINAK ställdon LA25 och LA36 .
Vi kallar henne för ”Marie” och du kan se henne i arbete i den här filmen.

 
LINAK TECHLINE R&D och produktion – Bakom kulisserna play-icon

LINAK TECHLINE R&D och produktion – Bakom kulisserna

Feedbacksignaler från linjära ställdon | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Feedbacksignaler från linjära ställdon

Intelligent rörelse med linjära ställdon | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Intelligent rörelse med linjära ställdon

Konfigureringsprogramvara för linjära ställdon | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Konfigureringsprogramvara för linjära ställdon

Filer

LINAK test brochure

Varje enskild komponent i ett ställdon genomgår omfattande tester på LINAK testcenter. Läs mer i broschyren.

TECHLINE product overview

Utforska det stora och kraftfulla utbudet av TECHLINE produkter. Utvecklade för hållbarhet, hårt arbete och krävande miljöer.

Vill du veta vad intelligent ställdonsrörelse kan erbjuda dig?

Upptäck vilka typer av relativ och absolut positionsfeedback som finns tillgängliga i ställdon med integrerad styrenhet (IC). Du kan även se vad du kan konfigurera i ditt intelligenta ställdon.

Intelligent rörelse

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.