Kontakta oss här
Teknik & trend

Framtiden inom materialhantering är automation

Mobila robotar har redan tagit över flera rutiner och enahanda uppgifter som finns inom tillverkningsindustrin. Dessutom hanterar robotarna en mängd olika material inom den moderna lagerindustrin. Automatiserade guidade fordon (AGV) och automatiserade mobila robotar (AMR) är perfekta för nästa industriella revolution och de hjälper till att förbättra ergonomi, säkerhet och effektivitet överallt.

Framtiden inom materialhantering är automation

Se vår egen AGV i drift här

 

Det är svårare än någonsin att hitta medarbetare som är villiga att ta sig an fysiskt ansträngande jobb och hårt manuellt arbete. Kombinerat med det allmänna målet att optimera lagerutrymmen, göra tillverkningen flexiblare och använda personalen på bästa sätt, arbetar företag över hela världen med att automatisera sina arbetsprocesser, förbättra effektivitet och reducera de totala kostnaderna.

Detta är en tydlig global trend och ett sätt att uppfylla allt ovanstående är att förlänga användningen av AMR och AGV. Dessa intelligenta maskiner hanterar många material i tillverkningen och kommer att hjälpa till att effektivisera lagerhanteringen nästan överallt.

Enligt A3 (Association of Advancing Automation) är 95% av lagren idag ännu inte automatiserade. Interact Analysis förutser dock en ökning av installationsgraden för mobila robotar till 10% fram till 2025. Då kommer den installerade basen av ligga kring 2 miljoner.

 

Plattformar med däckbelastningsfunktioner är mest populära

En närmare titt på dagens marknad visar att däckbelastningstypen hos mobila robotar är den vanligast använda. Typiska uppgifter inkluderar enhetsbelastningar, exempelvis pallar, boxar eller hyllor. Förutom att ta över klassiska transportuppgifter från A till B används mobila robotar alltmer som en slags flexibel, mobil transportör som passar framtidens fabrik.

För att kunna hantera nyttolaster krävs en hållbar vertikal lyftkraft och för att hjälpa dig hitta rätt lösning erbjuder LINAK® många års erfarenhet.

 

Precision och driftsäkerhet är nyckelfaktorer

För att uppfylla slutanvändarens krav måste materialhanteringsprocessen - från tillverkning till logistik - vara exakt och tillförlitlig. Enligt affärsutvecklingschef, Heiko Kleineder, är LINAK ställdon idealiska för mobila robotar.

“Precision och tillförlitlighet är egenskaper som har varit synonyma med LINAK ställdon i årtionden. Autonoma robotar och AGV med våra elektriska rörelselösningar beror på båda om de ska skapa något värde alls,” förklarar han, och fortsätter:

“Med utnyttjande av gränssnitten CANopen eller IO-Link  och alternativ för signalfeedback är våra ställdon mycket enkla att integrera med modern mobil robotdesign och de stödjer digitala tvillingar. Och våra långlivade och underhållsfria ställdon ger den höga driftsäkerhet som våra kunder behöver. Vi är vana vid att skapa skräddarsydda lösningar och arbetar ofta tillsammans med våra kunder för att uppnå önskade resultat. Det är så vi vet!”.

Om du vill veta mer om hur elektriska ställdon kan göra nytta i dina AGV- eller AMR-applikationer är du välkommen att kontakta ditt lokala LINAK kontor.

 

Våra lösningar inom materialhanteringsapplikationer

Nyfiken på LINAK lösningar för autonoma mobila robotar? Utforska några häftiga applikationer från våra kunder Scallog, Smart Robotics och InSystems Automation.

ScallogScallog
Smart RoboticsSmart Robotics
InSystems AutomationInSystems Automation
 
 

 
Logotyp för Actuator Academy om ställdonsteknik

Gå in på Actuator Academy™
Utforska vad det är som gör ställdon till det perfekta valet för användning i industrimaskiner och lär dig mer om den bakomliggande tekniken.

Välkommen till LINAK Actuator Academy™

 

 

LINAK har Skandinaviens första AGV i sitt slag

På LINAK känner vi till alla fördelarna med att använda AGV för att automatisera processer och hur man använder dessa för att underlätta personalens fysiskt enformiga arbeten.

På vår tillverkningsanläggning i Danmark har vi en AGV i tillverkningen för att utföra tunga lyft. Den flyttar ungefär 40 ton med spindlar varje dag – en viktig arbetsuppgift som tidigare utfördes manuellt med vagnar.

AGV är helt självständig och arbetar sida vid sida med de anställda och flyttar nödvändiga spindelmaterial till rätt bearbetningsstationer. Detta säkerställer ett korrekt materialflöde samtidigt som du håller reda på lagerstatus och materialplacering.

Huvudskälet till att implementera AGV på LINAK är att förbättra ergonomin och öka medarbetarnas säkerhet. Vi erfar också färre fel på grund av att – med AGV – fler processer nu är datorstyrda.

Vår AGV är den första i sitt slag i Skandinavien och innehåller LA25 och LA36 LINAK ställdon.
Vi kallar henne "Marie" och du kan se henne i aktion i den här videon.

 
Feedbacksignaler från linjära ställdon | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Feedbacksignaler från linjära ställdon

Intelligent rörelse med linjära ställdon | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Intelligent rörelse med linjära ställdon

Konfigureringsprogramvara för linjära ställdon | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Konfigureringsprogramvara för linjära ställdon

Filer

LINAK test brochure

Varje enskild komponent i ett ställdon genomgår omfattande tester på LINAK testcenter. Läs mer i broschyren.

TECHLINE product overview

Utforska det stora och kraftfulla utbudet av TECHLINE produkter. Utvecklade för hållbarhet, hårt arbete och krävande miljöer.

Ställdon för mobila robotar inom materialhantering

Vi är en lösningspartner för lyftapplikationer inom fältet materialhantering. Upptäck varför våra elektriska ställdonslösningar är idealiska för din mobila robot eller truck.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta