Kontakta oss här
Case story

Ställdon från LINAK möjliggör automatiserad utfodring

Mjölkdjursspecialisten Lely presenterade sin utfodringsrobot i mars 2013. Vector, det automatiska utfodringssystemet. Lely använder elektriska ställdon för att optimera systemet.

Automatiserad utfodring case story
Att använda elektriska ställdon ger många fördelar,” säger Bert-Jan Pastoor, produktionsingenjör hos Lely. 

Jämfört med vanliga elmotorer har LINAK ställdonen extremt kompakt konstruktion som möjliggör utmärkt integrering med utfodringsroboten.

Systemet hämtar fodret, blandar det och transporterar ut det till korna flera gånger varje dag.

Blandarkniven ställs in av ett elektriskt ställdon från LINAK. Ställdonet LA36 är speciellt anpassat till Lely och har kortare slaglängd, 70 mm, och en speciell PCB-styrning som ger exakt inställning av motskäret.

I anslutning till inställningen av motskäret driver ett andra ställdon från LINAK robotens rörelsedeflektor, som trycker ut fodret på fodergallret.

Eftersom elektroniken är speciellt anpassad för Lely, kan ställdonet enkelt kommunicera med Lelys styrenhet.

Av hygienskäl lyfts deflektorn vid transport genom stallet eller utomhus. På så sätt förs varken smuts eller bakterier in i stallet. Inne i stallet sänker LINAK LA36 ner deflektorn exakt till golvnivå. Positioneringen blir enkel tack vare den optimala positionsfeedbacken hos LA36.

Dessutom innebär driftsäkerheten att arbeta i krävande förhållanden att LA36 är det perfekta valet för Lely Vector. 

LA36 klarar blöta och smutsiga miljöer. En annan stor fördel är den låga energiförbrukningen.

Batterierna laddas under fyllningen. Eftersom roboten drivs med uppladdningsbara batterier är det bara elektriskt inställbara system som passar. Enheten för fodermixning är den största energiförbrukaren.

De två ställdonen från LINAK kräver förhållandevis lite energi. Utfodringsroboten är utrustad med flera sensorer som mäter mängden foder framför foderöppningen. 

Genom att använda utfodringsroboten kan lantbrukaren spara dyrbar tid och även energi, jämfört med andra utfodringssystem. Utöver ställdonens specifika produktegenskaper ligger det fina samarbetet med LINAK till grund för användningen av LA36 i Vector utfodringsrobot.

Kontakta LINAK TECHLINE för specifikationer och fler ställdonslösningar för automatiserade utfodringssystem och till annan utrustning inom lantbruket.
 
Ställdonslösningar från LINAK® – automatiserade fodersystem för optimal produktion inom lantbruket play-icon

Ställdonslösningar från LINAK – automatiserade fodersystem för optimal produktion inom lantbruket

Okrossbar play-icon

Okrossbar

Filer

Focus on ventilation and farming solutions

Elektriska ställdon från LINAK är det självklara valet för krävande miljöer med fukt, damm och temperaturväxlingar – vi vet hur viktigt det är för lantbrukaren att ventilationen fungerar.

TECHLINE product overview

Utforska det stora och kraftfulla utbudet av TECHLINE produkter. Utvecklade för hållbarhet, hårt arbete och krävande miljöer.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta