Nyheter den 24 januari 2019

Smart justering av stegar i entreprenadmaskiner ger bättre ergonomi

Med relativt enkla åtgärder är det möjligt att avsevärt förbättra ergonomin i tunga entreprenadmaskiner. Elektriska ställdon monterade på stegen har visat sig vara mycket effektiva – inte bara för att göra det säkrare att stiga i och ur maskinen.

Modernt byggande är en utmaning. Den genomsnittliga risken för muskel- och skelettbesvär ökar mer för personer i den här yrkeskategorin än för personer i alla andra yrken. Men detta kan förändras genom att förbättra ergonomin. För det här syftet gör LINAK ställdon det smidigare att stiga in i och ut ur hytten när de installeras i motordrivna uppstigningssystem. 

Även om ungefär 90 procent av de mindre amerikanska byggföretagen har ett säkerhetsprogram så är det bara ungefär en tredjedel av dem som har ett ergonomiprogram. Detta, kombinerat med en beräknad årlig löneförlust på 46 miljoner USD i den privata amerikanska byggsektorn, utgör ett incitament att investera i ergonomiska lösningar.

Säker och ergonomisk in- och utstigning från hytten med justerbara stegar
Justerbara stegar – eller motordrivet och indragbart uppstigningssystem – säkerställer säkert utdrag/indrag och får stegen närmare marken. För maskinföraren ger detta ett säkrare och mer ergonomiskt sätt att stiga in och ut ur hytten med synliga och vinklade steg. Det besparar även påfrestning av förarens knän, eftersom det första steget är närmare marken.

Smart justering av stegar i entreprenadmaskiner ger bättre ergonomi
 

Genom att förbättra ergonomin kan du minska antalet förlorade arbetsdagar på grund av muskel- och skelettrelaterade sjukdomar. Bara i Storbritannien utgör detta 6,6 miljoner arbetsdagar per år och totalt lider 469 000 arbetare av muskel- och skelettrelaterade sjukdomar (nya eller långvariga). 

Systemet erbjuder flera fördelar
För entreprenören finns det andra fördelar med ett indragbart uppstigningssystem. Genom att justera stegen med batteridrivna ställdon innebär att man inte är beroende av hydraulsystemet och stegen kan användas även om motorn inte är igång. Allt du behöver är kraft från batteriet och en fjärrkontroll. 

Vidare kan systemet användas som extra stöld-/vandalismskydd – eftersom det blir komplicerat att stiga upp i höga hytter utan en förlängd stege. I enlighet med ISO 2867:2011 måste stegen vara aktiverad och helt utdragen för att tillåta åtkomst till hytten.

Ergonomi spelar roll – även inom entreprenadsektorn! 

Om du vill veta mer om vad LINAK kan göra för entreprenadmaskiner ska du besöka entreprenadsidorna. För mer information är du alltid välkommen att kontakta ditt lokala LINAK kontor

 

Är det något du undrar över som gäller elektrisk ställdonsteknik?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Prenumerera på nyheter från LINAK

Få information om hur ställdonstekniken följer de stora trenderna och uppfyller de utmaningar som världen står inför.