Nyheter den 10 januari 2019

Därför är ergonomin viktig i entreprenadmaskiner

När man pratar om byggnation har man ofta förbisett eller sällan pratat om arbetsergonomi. Ibland har man till och med avfärdat ergonomi som något som bara gäller på kontor eller inom produktionsarbete. Detta är ett mycket kostsamt misstag.

Enbart i Storbritannien har ungefär 80 000 byggnadsarbetare sjukdomar som orsakats eller förvärrats av deras arbete. Enligt den brittiska motsvarigheten till Arbetsmiljöverket är ungefär 65 % av dessa problem det som brukar kallas för muskel- och skelettbesvär (MSD).

Totalt sett förlorar man 6,6 miljoner arbetsdagar i Storbritannien varje år på grund av MSD och mer än en tredjedel av dessa är ryggproblem (40 %). Detta är naturligtvis kostsamt. En uppskattning från British Institution of Civil Engineers uppger att MSD kostar de brittiska arbetsgivarna i byggbranschen 646 miljoner pund varje år. Denna siffra kan man dock få ner genom att fokusera på ergonomi.

Förbättrad arbetsställning för att minska MSD
Dåliga arbetsställningar är en av bovarna när man pratar om MSD – även inom byggbranschen. Exempelvis innebär många timmars stillasittande i byggmaskinens förarhytt en markant ökad risk för MSD. Några enkla initiativ kan dock bidra till att minska belastningen på föraren och förbättra komforten. Att ge föraren möjlighet att kunna justera manöverpanelen för att växla mellan att sitta och stå bidrar till en markant förbättring. 

Därför är ergonomin viktig i entreprenadmaskiner

Detta har t.ex. varit fallet hos det svenskbaserade gruvteknikföretaget Sandvik, här har man implementerat justeringsalternativet i en del av sina stora entreprenadmaskiner.

”En förbättring av ergonomin är en tydlig indikator på det faktum att Sandvik vill utveckla och erbjuda världens bästa operatörsarbetsmiljö,” säger Mika Väisänen, projektingenjör på produktutvecklingsavdelningen hos Sandvik Mining och Rock Technology. 

Läs hela storyn om Sandvik.

Flera justerbara lösningar för att förbättra ergonomin
Allt handlar om att anpassa arbetet efter medarbetarna. Byggarbetare och de som kör entreprenadmaskiner har lika varierande storlek och kroppsform som resten av oss, därför måste arbetsmiljön vara flexibel för att kunna anpassas efter arbetstagaren.

LINAK erbjuder redan elektriska ställdonslösningar för justering av manöverpaneler, broms- och kopplingspedaler, samt säten – allt för att göra det möjligt för föraren att anpassa arbetsställningen för att undvika smärtsam MSD och hjälper entreprenörer att reducera förlorade arbetsdagar. Alla våra ställdonslösningar kännetecknas av enkel installation – även i begränsade utrymmen. Kompakta produkter och ett fåtal kablar innebär enkel installation.

Justerbar hyttpanel
 

Ergonomin är viktig – även inom entreprenadbranschen! 

Om du vill veta mer om vad LINAK kan bidra med inom entreprenadmaskiner, gå in på sidan Lösningar för entreprenadmaskiner. För mer information är du alltid välkommen att kontakta ditt lokala LINAK kontor

 

Är det något du undrar över som gäller elektrisk ställdonsteknik?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Prenumerera på nyheter från LINAK

Få information om hur ställdonstekniken följer de stora trenderna och uppfyller de utmaningar som världen står inför.