Case story

Tuffa miljöer för saltspridare

När vintern kommer till Danmark för den ofta med sig kyla, snö och halka. Det är viktigt att salta för att förhindra olycksfall – även på gångbanor och vägar – och nu även på konstgräsplaner. Det danska företaget Saltnex har specialiserat sig på att tillverka maskiner som gör just det. Vintern i Skandinavien är bland de hårdaste och det ställer stora krav på alla maskinkomponenter. Det är därför Saltnex använder LINAK som klarar de tuffa kraven med extra robusta ställdon.

Saltex fokuserar på kvalitet och användarvänlighet. När vintern kommer måste kommunerna kunna förhindra de förrädiska förhållandena på vägarna och maskinerna som används för detta måste vara i toppskick. De måste vara lätta att manövrera eftersom man ofta är tvungen att anlita extrapersonal. Maskinerna måste också fungera tillförlitligt. Det är därför Hans Curt Nexgaard, project manager på Saltnex, inte tvekade när det gällde vem som skulle leverera ställdonen.

"Jag har arbetat med LINAK tidigare och har alltid varit mycket nöjd med deras kvalitet. Jag vet att förhållandena kan vara riktigt hårda och det är därför vi föredrar att anlita dem som leverantör för maskiner som behöver ställdon monterade. Jag funderade även på en hydraulisk lösning, men jag anser att sådana lösningar är mycket svårare att manövrera och är en för stor investering. Ett elektriskt ställdon stämmer mycket bättre med våra behov."

En ovanlig lösning
Saltnex har ett brett produktutbud och sticker ut genom att de huvudsakligen fokuserar på saltlösning och inte torrt salt. Enligt Nexgaard är fördelen med saltlösning att du använder upp till 77 % mindre salt, vilket minskar den negativa påverkan på miljön. Du undviker även stora klumpar med salt på vägarna. Saltnex tillverkar också en torrspridare, där ett LINAK ställdon används för att justera spridningsbredden.

"Våra produkter säljs huvudsakligen till maskinåterförsäljare. För närvarande har vi återförsäljare i Danmark, Schweiz och Tyskland. Sverige ligger på tur som nästa stora projekt – här har de också stort behov av att förhindra förrädiska förhållanden", lägger Hans Curt Nexgaard till.

Nytt affärsområde utvecklas
Saltnex ApS grundades av Hans Curt Nexgaard 2016 och ägs till 100 % av Randers Maskinfabrik Group. Tre anställda arbetar för närvarande med Saltnex. Det ursprungliga produktutbudet med saltspridare utökades med ett nytt affärsområde efter bara ett år. Nexgaard såg potentialen hos en maskin som klarar att sprida saltlösning på konstgräsplaner:

"Jag fick en förfrågan från en kund som sökte efter ett sätt att förhindra isbildning på konstgräsplaner under vintern. Om man använder vanliga saltspridare för att salta planerna finns det risk för att konstgräset sätts igen och förvandlas till en isbana i stället. Om man använder saltlösning skyddas planerna och det är därför vi har utvecklat en maskin särskilt för konstgräs. Jag ser en stor potential för den här nya produkten, särskilt som man bygger många nya konstgräsplaner i Danmark varje år."

Saltnex använder LINAK på maskinen för konstgräsplaner. Här ansvarar två ställdon för att höja och sänka spridarens stänger så att de förblir uppe under transport, eller tillräckligt mycket för att kunna salta upp mot kanten av målet genom att lyfta en av vingarna.

När båda vingarna är nere, erhålls en spridningsbredd på hela fem meter. Detta möjliggör snabb saltning av planen så att föraren kan komma tillbaka in i värmen.

"Det är inte någon hemlighet att våra produkter arbetar i några av de mest extrema omgivningarna. Kombinationen av kyla, salt och vatten är tuff för de flesta metallprodukter. Saltet och dimman de skapar orsakar korrosion av metallen. Som tur är, är LINAK produkter extremt hållbara – de klarar den här miljön, de klarar allt", sammanfattar Nexgaard.

LA25 på saltspridare LA25 på Saltnex saltspridare
 

Läs mer om Saltnex på www.saltnex.dk/en.

För specifikationer eller information om andra ställdonslösningar för industrimaskiner, vänligen kontakta ditt lokala LINAK kontor.