Kontakta oss här
Case story

Lösning för två produktionsprocesser

En sak var mycket tydlig när Schneider Electric kontaktade Krikke de Wit Technische Tiloplossingen i Holland. Man behövde markant reducera medarbetarnas fysiska belastning i produktionslinjen för serverrack och stora datorpatchskåp i stål. Lösningen blev ett höjdjusterbart och tiltbart monteringsbord med projektnamnet N111. Detta visade sig inte bara vara en lösning för själva produktionsprocessen, lösningen bidrog även till att skydda medarbetarna från överbelastning.

Man använder tre ställdon LA36 för att justera och tilta monteringsbordet

”Schneider Electric har flera dotterbolag över hela världen där man monterar racken. Varje dotterbolag har egna lösningar på problemen baserat på lokala seder och bruk. Vårt dotterbolag i Holland har gått längst inom området" , berättar Geert Krikke, direktör på Krikke De Wit Technische Tiloplossingen.

”Utöver att lätta på den fysiska bördan har man även integrerat en timer. Detta innebär att tiltningen inte kan justeras för många gånger inom en viss tidsrymd. Detta reglerar medarbetarnas arbetstakt och bidrar ibland till att sänka tempot. Genom att sänka tempot minskas även den fysiska belastningen och det har visat sig ha positiv inverkan på produktkvaliteten”, utvecklar han. Monteringsbordet justeras och tiltas med hjälp av ställdon  LA36 från LINAK Ställdonssystem. Dessa styrs via PLC. 

Serverracket hålls i upprätt positionSäkerhet under arbetet
Det är inte förvånande att Schneider Electric har fokuserat på medarbetarna även inom andra områden. Utöver den logiska CE-certifieringen har man även beaktat flera andra säkerhetsaspekter. Exempelvis så läser systemet av vilken typ av serverrack som man arbetar med och systemet stoppar tiltningen om spännklämmorna inte stämmer med rackets mått. Det är så man förebygger olyckor. 

Naturligtvis finns det även andra risker. Ställdonen LINAK LA36 erbjuder hög kraft och den måste hanteras på ett ändamålsenligt sätt. Därför har styrningen placerats mer än en armlängd från monteringsbordet. Dessutom måste tiltningsfunktionen aktiveras med två händer och via manualen erhålls tydlig information och vägledningen. 

Praktiska valmöjligheter
Styrning med hjälp av PLC innebär att man har tillgång till olika alternativ, utöver säkerhetsegenskaperna. 

  • Inställning av arbetshöjdPLC-styrsystemet är kompatibelt med ställdon från LINAK
  • Upplysning om vilken modell som ska monteras
  • Nedräkning till nästa tilt och återställning av räknare
  • Uppgift om tilthöjd och ”säker tiltning”
  • Nödstopp 
  • Feldiagnostik

Styrning och implementering
En anledning till att man har valt LINAK ställdonssystem som leverantör är att ställdon  LA36 är kompatibla med styrsystemet PLC. Dessutom kan ställdonen styras parallellt och ger på så sätt den kraft som behövs. Detta gäller för höjdjustering och tiltfunktionen. ”Valet baseras på egenskaperna: Kompakta installationsmått, enkel styrning via PLC, enkel synkroniserad drift och priset jämfört med andra lösningar”, förklarar Geert Krikke.

 Det praktiska monteringsbordet har visat sig vara en stabil lösning på den ursprungliga förfrågan. Sedan introduktionen av N111 har produktionspersonalen hos Schneider Electric i Helmond arbetat i rätt arbetshöjd, i rätt tempo och i en automatiserad arbetsmiljö som är så säker som möjligt. 

Läs mer om hur vi ser på produktionsergonomi hos LINAK.

 


Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta