Risken för multiresistenta sjukhusbakterier kräver allt större fokus. Tvättning och rengöring är grundstenarna i alla hygienkoncept. Detta gäller även för sjukhussängar.
Moderna och stora sjukhus, som t.ex. Sønderjyllands sjukhus i Åbenrå i södra Danmark, tillhandahåller sjukvård till över 220 000 personer i regionen och man använder moderna tvättunnlar för att rengöra sjukhussängar. Madrass och sängram separeras och rengörs i separata tvättunnlar. Rullstolar – och andra sjukvårdsprodukter som klarar det – rengörs också i tvättunnlar. Undantagen är speciella fetmasängar och patientlyftar vars storlek gör att de inte passar i tvättunnlarna.
Processen är helautomatisk och tar bara några minuter. Jämfört med manuell rengöring, där det tar cirka 25 minuter att rengöra en säng, så är tidsbesparingen avsevärd. I tvättunneln utförs processen på 10 minuter och innebär att fler sängar kan rengöras med samma personalstyrka. Detta innebär att sjukhuset också är redo för högre kapacitet i framtiden. Det går inte bara snabbare, det är även mer ergonomiskt. Tack vare en specialmekanism så lyfts inte madrassen för hand, den matas halvautomatiskt in i tvättunneln.
I dagsläget tvättas ungefär 100 sängar per dag i tunneln. Sjukhuset har 340 sängar som i genomsnitt tvättas 40 gånger per år i tvättunneln. Detta innebär att sängarna och de inbyggda LINAK® ställdonen måste kunna motstå många högtryckstvättar och starka kemikalier under hel livslängden. Tvättanläggningen har varit i drift sedan januari månad och resultaten är positiva, inga fel på sängarna ens efter flera tvättar.
Sjukhuset köpte in totalt 480 nya sängar. 340 av dessa blev kvar i sjukhuset huvudbyggnad i Åbenrå, 130 sängar används på sjukhuset i Sønderborg och 10 i Tønder. Alla sängar uppfyller de högsta tvättbarhetskraven.
Den nya LINAK tvättbarhetsstandarden, DURA, är fem gånger högre än vad som krävs i den officiella standarden IEC60601 och höjer verkligen ribban för utökad tvättbarhet. I den normalt gällande standarden, IEC60601, ska komponenterna garanterat klara 50 tvättcykler. Om man antar att en säng tvättas mellan 40 och 50 gånger per år blir problemet snabbt uppenbart: Efter bara ett år skulle sängen inte längre omfattas av någon garanti i händelse av en skada. DURA tvättbarhetsstandard tillåter minst 250 tvättar, en stor fördel jämfört med produkter från andra ställdonstillverkare – och det är inte bara ställdonen som uppfyller den nya DURA standarden, det samma gäller för handkontroller och styrenheter.
Sjukhuset i Åbenrå är speciellt framtidsorienterat. Förarlösa transportsystem kör genom korridorerna och levererar corona-information via högtalare. Dessa robotar är utrustade med desinfektionsutrustning och spelar en till och med musik på barnavdelningarna, som uppmanar patienterna att tvätta händerna. I framtiden kommer fler processer att automatiseras.
Det finns många visioner om hur robottekniken skulle kunna optimera arbetsflöden. Även serviceprocesserna kommer att optimeras: En streckkod skulle kunna användas av serviceteknikern för att skanna av sängen en gång per år och läsa av tvättcykler och dokumentera ställdonsteknikens status. Många kollegor från andra sjukhus besöker redan Åbenrå för att lära sig mer om de nya processerna och tekniken. Som ett nästa steg kommer även kvarvarande sängar att ersättas med moderna sjukhussängar som uppfyller den högre DURA standarden.