Kontakta oss här
Teknik & trend

Sju användbara fakta om faktiska användare

En stor grupp användare av komfortsängar tillfrågades om deras vanor och åsikter innan vi påbörjade designen av handkontroll HC40. I den här artikeln får du lära känna användarna. Det här upptäckte vi.

En stor grupp användare av ställbara komfortsängar

Vi valde att samarbeta med en designagentur för att genomföra den mest omfattande användarundersökningen som någonsin genomförts för en LINAK-produkt. Flera analyser av mänskligt beteende fingranskades, flera färgdiagram ritades upp och flera användartester genomfördes. I en omfattande undersökning utfrågades två grupper med vardera femhundra nuvarande och eventuellt blivande slutanvändare om allt från inkomst, dagliga rutiner och allmänna åsikter om design till vad de specifikt förväntade sig av sin nästa komfortsäng. Slutresultatet: Mer än 1 500 sidor med solid feedback.

Genom att förstå användarnas uppfattning om design, kunde vi skapa och utveckla efter användarnas behov och ta med de egenskaper och funktioner som de ville ha, och vi kunde kontinuerligt kontrollera om vår design faktiskt var användarvänlig.

Nedan är sju slutsatser som fångade vår uppmärksamhet i processen och som hade avgörande effekt på utvecklingen av HC40 handkontrollerna.

Källor: Christian Jantzen, AAU, Pankseep och Artlinco A/S & LINAK undersökning gjord av Artlinco A/S.

 

1. Måste passa i användarnas hem

Användarna förväntar sig att handkontrollerna passar in i deras sovrum utan att dra till sig för mycket uppmärksamhet. Men undersökningen avslöjade även att människor som bor i städer, förstäder och på landsbygden inte vill ha samma saker. De har helt klart olika uppfattningar om ”bra design”. Därför måste undersökningen berätta vad användarna gillar och göra varianter av handkontrollen som stämmer överens med detta. Detta ledde till att vi måste skapa två helt olika design av handkontroller – HC40 TWIST™ och HC40 FRAME™.

Källa: LINAK undersökning gjord av Artlinco A/S.

Användarnas hem återspeglar deras personliga smak och det ska även handkontrollen göra
 
 

2. Användare förväntar sig nya funktioner

Undersökningen visade att funktioner som användarna faktiskt ansåg vara värdefulla är de som löser ett problem. Kortfattat innebär det att en handkontroll inte nödvändigtvis måste ha många funktioner – bara några som förbättrar sömnupplevelsen. Detta stöds av det faktum att 67 procent av användarna i undersökningarna föredrar användarvänlighet framför många funktioner.

Många användare nämnde även att de ville ha sina mobiltelefoner utanför sovrummet, men att de behövde larmfunktionen. Inspirationen till funktionen ”Tyst larm” hämtades direkt från de här undersökningsresultaten. Nu kan användarna väckas av massagemotorerna – något som de inte ens visste att de behövde.

Källa: LINAK undersökning gjord av Artlinco A/S.

 

3.  Mer fokus på användarupplevelse än något annat

60 procent av användarna använder funktionerna i sin ställbara säng varje dag. Med det i åtanke bad vi användarna bedöma olika handkontroller avseende deras användarvänlighet. Allmänt sett kunde användbarheten förbättras avsevärt i alla befintliga handkontroller. 28 procent av användarna sa även att deras fjärrkontroller för ställbara sängar oftast inte alls är användarvänliga.

Det ledde till att vi fortsatte arbetet med att förbättra designen genom att skapa 3D-utskrifter av varje design och sedan låta verkliga användare testa dem. Vi gjorde detsamma för gränssnittet för Advanced-versionerna, där användarna testade om de var intuitiva att använda.

Svaren från undersökningen var ibland motstridigaSvaren vi fick var ibland motstridiga men det huvudsakliga vi tog med oss var att nyckeln är användarvänlighet.
 

Två enkla, men också nödvändiga, sammanfattningar som hjälpte oss att forma HC40 handkontrollerna var:

  • Användare föredrar en klassisk men distinkt design, dvs. handkontrollen ska se ut som en handkontroll
  • Användare föredrar knappar som känns i stället för pekskärmar eftersom de är lättare att läsa med handen/fingrarna i mörkret

Källa: LINAK undersökning gjord av Artlinco A/S.

 
 

4. Gör det möjligt att göra varje handkontroll personlig

Konsumenterna vill kunna göra sina handkontroller personliga. Den enkla anledningen: Behovet att kunna skilja mellan handkontrollerna. Handkontrollerna kan försvinna i sängkläderna och blandas samman. Därför finns det många olika sätt att göra handkontrollerna i HC40-serien personliga.

Använd någon av de här lösningarna så kommer ditt varumärke att utmärka sig som ett som löser ett problem för kunden.

Källa: LINAK undersökning gjord av Artlinco A/S.

Användare vill kunna göra sin handkontroll personlig, till exempel med ett band i en specifik färgAnvändare vill kunna göra sin handkontroll personlig, till exempel med ett band i en specifik färg
 
 

Köpa en säng: de sex viktigaste kriterierna

  #1 Pris
  #2 Komfort
  #3 Design
  #4 Hållbarhet
  #5 Garanti
  #6 Varumärke

Källa: LINAK undersökning gjord av Artlinco A/S.

5. Design är av betydelse när användare köper sängar

En viktig del av undersökningen var även att undersöka vad kunderna är på jakt efter när de ska köpa en säng. Från detta fick vi en topp-6-lista över avgörande faktorer. Resultatet: komfort och utseende på handkontrollen är viktigt.

Topp-6-kriterierna gäller sängens totala design – inklusive handkontrollen. Genom att skapa en handkontroll har vi säkerställt såväl ergonomisk komfort som en handkontroll som passar perfekt till sängdesignen och som inte känns främmande.

Källa: LINAK undersökning gjord av Artlinco A/S.

 
 

6. En enkel handkontroll – med många funktioner

En av de största utmaningarna i undersökningen var en uppsättning motstridiga svar från användarna. Det verkade som att de föredrog en enkel handkontroll samtidigt som de ville ha många funktioner. Faktiskt tyckte 24,5 procent av användarna att handkontroller för komfortsängar inte hade tillräckligt många funktioner.

Det säger sig själv att ju fler funktioner du vill inkludera i en säng, desto fler knappar måste handkontrollen ha. Det är därför båda versionerna av HC40 har en enkel och tydlig layout. Dock har Advanced-versionen av HC40 en display för att lägga till fler funktioner utan att lägga till fler knappar. Den enkla skrollmenyn gör det enkelt att hitta funktionerna och justeringsalternativen och de funktioner som används oftast kan ställas in som genvägar för enklare åtkomst. Den är enkel – men fullpackad med funktioner.

Källa: LINAK undersökning gjord av Artlinco A/S.

Användare kräver ännu fler funktioner i handkontroller för ställbara sängar
 
 

7. Visa fördelarna

1 av 4 svarande hittade fler fördelar med sin ställbara säng efter köpet, dvs. andra fördelar än de som nämndes vid försäljningen.

Därför har vi inte råd att låta bli att tala om fördelarna när vi pratar om ställbara sängar. Användarna måste veta att det är enkelt för dem att också använda alla dessa fördelar.

Källa: LINAK undersökning gjord av Artlinco A/S.

Gör det klart och tydligt för användare vilken typ av fördelar de kan använda med en ställbar sängGenom att göra det tydligt för användare vilken typ av fördelar de kan använda med en ställbar säng. Stöder både ditt varumärke och dina användare.
 

Visste du?

Användarnas svar, när de blev tillfrågade om handkontroller i allmänhet:

  • Det finns för många olika saker på sängbordet
  • Måste passa till sovrummets inredning
  • Användbarheten kunde vara bättre
  • Inte tillräckligt många funktioner
  • Vi vill kunna göra den personlig

Källa: LINAK undersökning gjord av Artlinco A/S.


 

För mer information om någon av HC40 Standard-versioner eller HC40 Advanced-versioner, besök sidan: Designed with you in mind.

Filer

HC40 FRAME™

Detta är en ny generation av handkontroller för justerbara komfortsängar – designad för dig. Metallramen på HC40 FRAME™ skiljer den från versionen HC40 TWIST™.

HC40 TWIST™

Detta är en ny generation av handkontroller för ställbara komfortsängar – designad för dig. Med den unika vridna formen skiljer sig HC40 TWIST™ från versionen HC40 FRAME™

Utöka din komfortzon

När det gäller komfortsängar är LINAK medvetna om behovet av säkra och tillförlitliga ställdonssystem som fungerar dag efter dag. TWINDRIVE system är det rätta valet för sängtillverkare.

HOMELINE produktöversikt

Utforska vårt stora utbud av HOMELINE system och produkter för både justerbara sängar och fåtöljer.

Varför välja en justerbar säng?

Ta reda på de sex vanligaste orsakerna till att skaffa en justerbar komfortsäng, oavsett hur gammal du är. Den ökade bekvämligheten och flexibiliteten hos en elektriskt justerbar komfortsäng gör att många upplever en ökad komfort.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta