Kontakta oss här

Användarvänlig – frågar användarna vad man behöver

Det finns i stort sett bara ett sätt att utveckla produkter med hög användbarhet. Fråga användarna vad de vill ha, behöver och förväntar sig! Det var just precis detta som LINAK® gjorde innan man påbörjade designprocessen för handkontroll HC40 för komfortsängar.

Vi frågade användarna vad man behöver i en användarvänlig handkontroll: HC40

Design och funktionalitet för handkontroll HC40 för komfortmöbler bygger i stor utsträckning på de svar som samlades in i en omfattande kundundersökning. Kombinerat med information från flera sängmärken och tillverkare kan LINAK nu erbjuda marknadens mest användarorienterade handkontroll för ställdonssystem.

Här nedan beskriver vi hur användbarhet har integrerats i designen av HC40. Inklusive varför vi skapade två olika designer i två olika versioner – HC40 TWIST™ och HC40 FRAME™, Standard och Advanced.

Klicka på respektive avsnitt här nedan för mer information:


Känslan, greppet och att röra vid HC40
För att kunna möta behovet för många olika sängtyper och design finns HC40 i två utföranden – HC40 FRAME™ och HC40 TWIST™. Den ena har elegant metallram och den andra har en vackert vriden form. Båda finns i versionerna Standard och Advanced. Versionen Advanced har unika funktioner som skapar mervärde för användaren.

HC40 har clean design och mjukt utseende. På begäran från användaren kan man få den med matt yta som förebygger synliga fingeravtryck och som ger ett stilrent utseende.

Det räcker inte att utseendet är fint. En handkontroll till komfortsängar ska vara enkel att ta upp, även i mörker. När man tar upp HC40 FRAME™ eller HC40 TWIST™ får man direkt ett optimalt grepp och en tydlig känsla av vad som är upp och ner på handkontrollen. Baksidans referenslinjer ger perfekt balans i handen – oavsett om det är ljust eller mörkt.

Tänk dig!
Du vaknar mitt i natten. Du sträcker dig efter din handkontroll. Men det är svårt att få ett bra grepp i mörkret och det hela slutar med att du välter ner den på golvet.

När du väl får tag i den så är handkontrollen upp och ner, i mörkret har du svårt att veta vilken knapp som gör vad. Du ger upp!

Nu är det slut på det!
Vi har gjort det enkelt för dig att snabbt, enkelt och bekvämt navigera i handkontrollen.

 

Tvärtemot vad du skulle kunna tro så är pekskärmar inte någon av de mest efterfrågade funktionerna bland enheter som man troligtvis använder i mörker. Bland våra användare upptäckte vi att man föredrar touchknappar framför en pekskärm. Därför har vi skapat en konvex panel och inverterad form för specifika knappar, som gör att användaren lättare kan skilja ut knapparna i mörker. För versionen Advanced tänds de bakbelysta knapparna i mörker och underlättar för användaren. Vi har även lagt till en centralt placerad navigeringspunkt på fronten, som ger användaren tydlig känslomässig vägledning till olika funktioner.

Även knappsatsen på HC40 har förfinats för att ge användaren optimal känselinformation när man använder handkontrollen. Vi är medvetna om att ljud har betydelse för användarna. Därför har vi fokuserat på att få rätt motstånd när man trycker på knapparna och att man får rätt ”klick-ljud”.

Detta är även en orsak till det utvecklingsarbete som lades på handkontrollens vikt. Om en handkontroll är för lätt kan den känns ömtålig och svår att få grepp om, medan en för tung handkontroll kan uppfattas som klumpig.

De taktila knapparna och mjuka kanterna bidrar till ett perfekt grepp

Användargränssnitt med vägledande meddelanden
Som nämnts ovan finns HC40 i versionerna Standard och Advanced. Båda versionerna har alla de fysiska egenskaper och fördelar som krävs för att skapa en ergonomiskt sublim och extremt innovativ användarupplevelse. Båda versionerna har även funktionen Under Bed Light (UBL), belysning under sängen. Den dämpade belysningen lyser upp golvet under sängen, vilket innebär att funktionen gör det betydligt enklare att gå upp på natten utan att väcka sin partner.

Advanced-versionerna har också färgskärm och många inbyggda alternativ, vilket markant ökar användarupplevelsen. Exempelvis finns belysningsfunktionen ”ficklampa”. Skaka på handkontrollen två gånger åt sidan för att tända ficklampan för att lysa upp i mörker, utan att du väcker din partner. Nu slipper du gå in i möbler i mörkret.

Skärmen används inte enbart för att ställa in sängen, den erbjuder även andra fördelar. Som exempel kan nämnas skärmmeddelanden där användaren får information om att batterierna behöver bytas ut eller får personliga hälsningar som ”God morgon Julie”, en ikon med ringklocka som visar att det inbyggda tysta larmet har aktiverat massagemotorn och skonsamt väcker användaren. HC40 Advanced har även vägledning steg för steg som beskriver hur man parkopplar handkontrollen med rätt sida av sängen.

Skärmen används även för att visa hur man låser upp barnlåset.

Mata in ditt namn för att få personliga meddelanden via HC40 Advanced
 

Vägledningen via skärmen informerar användaren om att handkontrollen är spärrad och visar hur man gör för att enkelt låsa upp den.

För mer information om Advanced-versionerna, gå in på: HC40 Advanced – stilren design, fullpackad med funktioner.


Använd barnlåset för att undvika oavsiktliga rörelser. Använd vägledningen för att låsa upp barnlåset.

Tänk dig!
Du har småbarn som tycker att den ställbara sängen är otroligt rolig. Du kan gömma handkontrollen så att den inte ska hamna i fel händer. Men som vi alla vet, barn är påhittiga och innan du vet ordet av så hör du hur det surrar och skrattas inne i sovrummet.

Inte nu längre! Aktivera helt enkelt barnlåset. Via skärmen visas hur du låser upp med ett enda steg. Den är låst för att förhindra oavsiktliga rörelser och är enkel att använda när man behöver det.

 

Kort sammanfattning
Hela användargränssnittet, designen, formen och alla funktioner – allt i handkontroll HC40 har testats av riktiga användare. Vi vet att användbarheten betyder allt!

Allt vi gjorde syftade till att förbättra användbarheten:

 • Användarundersökning och omfattande prototypframställning
 • Matt yta, mjuka kanter och bekvämt grepp
 • Taktila knappar med behagligt ljud
 • Perfekt vikt
 • Referenslinjerna på baksidan och navigeringspunkten på fronten ger perfekt grepp
 • 5-vägs knappsats, välkänd från andra konsumentprodukter
 • Advanced-versioner med bakbelysta knappar och anpassningsbar skärmbelysning
 • Vägledande meddelanden, t.ex. guide för parkoppling och upplåsning av barnlås
 • Personliga meddelanden, som t.ex.: ”God morgon Julie!”
 • Tyst larm – ett larm som försiktigt skakar dig för att väcka dig på morgonen (med massagemotorer)
 • Ficklampa – Om man skakar Advanced-versionen i sidled två gånger tänds/släcks ficklampan
 • Barnlås
 • Utbytbara batterier

För mer information om versionerna Standard eller Advanced, gå in på vår HC40 webbsida: Designed with you in mind.

LINAK handkontroll HC40 FRAME för ställbara komfortsängar play-icon

LINAK handkontroll HC40 FRAME™ för ställbara komfortsängar

LINAK handkontroll HC40 TWIST™ för ställbara komfortsängar play-icon

LINAK handkontroll HC40 TWIST™ för ställbara komfortsängar

HC40 Advanced Så här använder/navigerar man play-icon

HC40 Advanced: Hur man använder enheten

Hur man byter batterier i HC40 play-icon

Så här byter man batterier i handkontroll LINAK HC40 FRAME™

HC40 fabriksåterställning play-icon

HC40 Advanced: Så här återställer du handkontrollen till fabriksinställningar

Så här kommer du igång med HC40 play-icon

HC40 Advanced Så här kommer du igång

Så här sparar du favoritpositioner med HC40 play-icon

Så här sparar du favoritpositioner med HC40

Så här sparar du genvägar i din HC40 display play-icon

HC40 Advanced Så här sparar du genvägar

Filer

HC40 FRAME™

Detta är en ny generation av handkontroller för justerbara komfortsängar – designad för dig. Metallramen på HC40 FRAME™ skiljer den från versionen HC40 TWIST™.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta