Kontakta oss här
Teknik & trend

Hur och varför handkontrollen HC40 blev till

Inte någon del i designen av den nya LINAK handkontrollen HC40 lämnades åt slumpen, teknikerns åsikt, marknadsförarens infall eller designerns eget tycke. Allt har baserats på fakta, användarnas respons och dokumenterat mänskligt beteende. Träffa några av personerna bakom handkontrollerna i HC40-serien och lär dig vad som krävs för att göra innovativ design.

Det är mer att designa en innovativ produkt än funktion. Modern teknik behöver bra design och omvänt – och HC40 – LINAK® handkontroll för komfortsängar är ett tydligt exempel på detta. Skapandet involverade LINAK specialister med designbakgrund, utbildade tekniker och såväl som externa designkonsulter. Alla samarbetade för att skapa en önskvärd HC40-design. De skapade faktiskt två olika designs. Båda baserade på fakta. Massor med fakta!

För att klargöra och definiera användningsområdet
Flera analyser av mänskligt beteende fingranskades, upprepade färgdiagram gjordes, flera användartester utfördes och den mest omfattande användarundersökningen som någonsin har gjorts för en LINAK produkt utfördes.

Målet: att skapa en ny handkontroll som skulle sticka ut och kanske till och med förändra marknaden.

För att nå ett så ambitiöst mål måste tekniker och designer samarbeta som en perfekt enhet. Det är bara tillsammans som de två kan skapa den perfekta användarupplevelsen – funktionellt och estetiskt.

Inget gissande – fråga användaren!
För att vara säkra på att nå fram till målet startade vi med att undersöka alla tänkbara användarbehov noggrant. För att samla in och bearbeta data på rätt sätt bjöd HOMELINE®-teamet in den danska designbyrån, Artlinco®, att delta i processen. Industridesigner Søren Xerxes Frahm tog tag i jobbet med största entusiasm.

”Detta var ett perfekt uppdrag för oss. Design och innovation är ganska strategiska verktyg och att utveckla HC40 var ett mycket strategiskt fall för LINAK. Det handlade inte bara om att göra en handkontroll som kunde höja ryggstödet. Det handlade om att skapa en unik användarupplevelse.”

I en omfattande undersökning ställdes en serie frågor till 2 x 500 nuvarande och nyfikna användare om allt från inkomst, dagliga rutiner och allmänna åsikter om design, till specifika förväntningar på deras nästa komfortsäng. Information, som enligt HOMELINE Product Manager, Anne Stær Møller, var viktigt för att tillverka HC40.

”Vi ville inte gissa vad kunderna ville ha. Vi behövde någon som kunde hjälpa oss att få information från potentiella köpare. Det var där Artlinco® kom in i bilden. De är experter på att samla in faktabaserad information.” 

Tillsammans med Frahm satte teamet igång att samla in det som snart skulle bli en svindlande mängd data.

En anledning till varje enskild designdetalj
LINAK ville samarbeta med Artlinco® på grund av byråns strikta fokus på faktabaserade resonemang – de kallar det för ”evidensbaserad utveckling”.

”Vi visste att det måste baseras på något annat än personliga åsikter och en teknikers tankar om befintliga funktioner,” förklarar Anne Stær Møller. ”Vi var tvungna att ta reda på vad slutanvändaren verkligen behöver för att uppfylla kraven när det gäller funktionalitet och design. Helt kort, vi behöver fakta att utgå från.”

Søren Xerxes Frahm håller med:

”Det måste finnas en bra och faktabaserad anledning till varför varje detalj ser ut och fungerar som den gör. Här räknas inte teamets humör och designers personliga åsikter.”

Søren Xerxes Frahm från Artlinco® pekar mot en av de många modellerna som använts för att analysera data från undersökningen. Søren Xerxes Frahm från Artlinco® pekar mot en av de många modellerna som använts för att analysera data från mer än 1 000 personer som deltagit i undersökningen.
 

Information om människans anatomi och fysiologi blandades med svaren från användarna och fakta kom fram från färgdiagram. Det är bara hårda fakta som räknas.

Detaljer, till exempel design på navigation, menystrukturerna, materialval, form och till och med vikten på handkontrollen beslutades och tillverkades i enlighet med den insamlade informationen. Anne Stær Møller listar enkelt exempel på sådana faktabaserade funktioner. 

”Vårt tysta larm och skakficklampan baserad på behoven som uttrycktes av slutanvändarna. Och det visade sig att dessa funktioner verkligen gjorde intryck på våra kunder när vi visade HC40 på Interzum i maj 2019”.

Hur design möter funktionalitet, praktiskt
För den moderna designern är abstrakta skisser på papper en ganska liten del i arbetet med att skapa en bra design. Konkret information måste analyseras och användarnas behov och kundernas krav måste övervägas innan man använder pennan.

När man har hittat de viktigaste och mest eftersökta funktionerna skapade teamet och gjorde 3D-utskrifter av mer än 20 prototyper. Alla testades i händerna på verkliga människor.

”Även om vi kan anatomin för en människohand och en hel del om användarens fysiologi kan man placera knapparna på handkontrollen på en miljon olika sätt”, förklarar Søren Xerxes Frahm. ”Det är bara genom att studera hur användarna tar tag i och använder handkontrollen som vi vet vad som fungerar”.

När resultaten av användartesterna hade analyserats var det dags för nästa uppgift. Det är där LINAK teamets erfarenhet tog vid.

”Flera designer såg verkligen lovande ut. Men samtidigt var vi tvungna att tänka på vad som var tekniskt möjligt att tillverka. Hur skulle den realistiska balansen se ut”, säger Anne Stær Møller, och förklarar hur den första HC40 TWIST™ var ännu mer vriden.

HC40 TWIST™ sett uppifrån för att avslöja den unikt vridna formen.Versionerna HC40 TWIST™ har en unik vriden form som passar perfekt i handen.
 

”Vi kunde inte få plats med kretskortet från HC40 FRAME i TWIST-designen. Det slutade med en version med 14 graders vridning. Och den passar fortfarande perfekt i handen – oavsett om du är vänster- eller högerhänt. Detta exempel understryker det faktum att vi alltid måste hitta perfekt balans mellan design och funktionalitet.”

HC40 TWIST™ Advanced sett från sidan – framhäver den vridna formen.HC40 TWIST™ Advanced sett från sidan – framhäver den vridna formen.

Orsaken till de två HC40 designerna
När man finslipade informationen blev det sakta klart att användarna bestod av två olika grupper. En grupp som bodde i kuststädernas centrum som älskade ljus, häftig och kanske till och med påträngande design medan den andra gruppen vanligtvis bodde i inlandets förortsområden och föredrog tyngre och rustikare sovrumsdesign. För att nå fram till båda kundgrupperna formades idéerna till HC40 FRAME™ och HC40 TWIST™.

”Bland de många prototypdesignerna var det dessa som stack ut”, säger Søren Xerxes Frahm. ”Vi ser pionjärerna som vill sticka ut, visa ett artistiskt intellekt och som vill ha vågade designer, medan den andra lika intressanta gruppen trivs bättre i en familjär och hemtrevlig atmosfär – det som vi i Danmark skulle beteckna som ’hygge’”.

Enligt honom erbjuder FRAME™ ett solidare utseende som stämmer med den trälika interiören med tunga möbler, medan den dubbelsvängda HC40 TWIST™ passar perfekt till de eleganta sängdesignerna som man ofta ser i städerna.

HC40 TWIST™ Standard, HC40 TWIST™ Advanced, HC40 FRAME™ Standard, HC40 FRAME™ Advanced.HC40-seriens båda designer har vardera en Standard och en Advanced version. Det ger totalt fyra handkontroller.
 

Ökat fokus på slutanvändarens upplevelse
HC40-serien är LINAK flaggskepp, avsett att sätta nya utvecklingsstandarder på marknaden – särskilt på det sätt som fokus har flyttats från ren funktion och prestanda till att baseras mer på användarens upplevelse.

För designers som Søren Xerxes Frahm är det ofta obalans mellan teknik och design. Medan god teknik säkerställer en hållbar produkt med perfekt prestanda ansvarar bra design för en bra total upplevelse för slutanvändaren.

”Jag tror inte att jag någonsin har arbetat med ett företag som engagerar sig mer för perfekt fungerande teknik än LINAK. Ni är champions! Så hängivna, grundliga och omsorgsfulla. Men jag tror att ni, åtminstone inom vissa områden, skulle ha nytta av att fokusera på användarnas upplevelse och inte bara ren funktion. Användare köper inte en perfekt teknisk sak och de köper inte mekanik ... de köper upplevelsen som de här sakerna ger. Det är där bra design kan spela roll.” 

 
LINAK handkontroll HC40 TWIST™ för ställbara komfortsängar play-icon

LINAK handkontroll HC40 TWIST™ för ställbara komfortsängar

LINAK handkontroll HC40 FRAME för ställbara komfortsängar play-icon

LINAK handkontroll HC40 FRAME™ för ställbara komfortsängar

Filer

HC40 FRAME™

Detta är en ny generation av handkontroller för justerbara komfortsängar – designad för dig. Metallramen på HC40 FRAME™ skiljer den från versionen HC40 TWIST™.

HC40 TWIST™

Detta är en ny generation av handkontroller för ställbara komfortsängar – designad för dig. Med den unika vridna formen skiljer sig HC40 TWIST™ från versionen HC40 FRAME™

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta