Kontakta oss här
Teknik & trend

Designa det optimala hemmakontoret

Trenden med hemmakontor växer över hela världen. Allt fler människor arbetar minst ett par dagar i månaden i hemmet. Medan arbetsgivarna utformar och designar sina kontorsmiljöer med fokus på bra ergonomi och komfort, så har det hänt ganska lite när det gäller hemmakontoren. Här följer några tips på hur man skapar en komfortabel arbetsplats i hemmet.

Designa det optimala hemmakontoret

Enligt Eurostat arbetar 8,3 % av alla anställda inom EU 2018 ibland från ett hemmakontor – vissa gör det ännu oftare. Framförallt är det egenföretagare som arbetar hemma (i genomsnitt 18,5 %). I Finland arbetar mer än 40 % av alla egenföretagare från hemmet.

Men sitter vi verkligen rätt när vi arbetar hemma? Vissa sitter kanske vid köksbordet på en obekväm stol, kanske kryper man upp i soffan med den bärbara datorn på magen, medan någon annan kanske sitter i sängen. Att variera arbetsställningen är naturligtvis bra, men självklart kan vi göra det bättre än ovanstående exempel.

Öka arbetseffektiviteten med en rörlig arbetsmiljö
Människan är skapad för att röra på sig. Därför är det helt onaturligt för oss att spendera hela arbetsdagen sittande. Flera vetenskapliga studier visar att fysisk aktivitet har stor positiv inverkan på vår mentala bearbetningsförmåga och vår arbetsprestation. Att införa lite rörelser i arbetsmiljön kan faktiskt vara mycket effektivt.

Att förse anställda som har hemmakontor med ett sitt/ståbord kan vara en del av lösningen. Det ger dem i alla fall möjlighet att stå upp när man arbetar hemma. Det är faktiskt samma tips som gäller för hemmakontor som när vi skapar en bra balans i arbetslivet  på ett kontor. Här nedan har vi samlat några av våra bästa tips på hur man skapar ett aktivt hemmakontor.

 

6 tips: Hur man arrangerar en bra kontorsmiljö hemma

Designa det optimala hemmakontoret

1. Skapa en lugn omgivning

Se till att vara lite separerad från resten av huset, så att du inte frestas att göra hushållsarbete. Om du har ett extrarum som oftast används till förvaring kan du rensa ut, städa och göra om rummet till ett arbetsrum där du vill vara.

 
Designa det optimala hemmakontoret

2. Röj upp

Hitta bra förvaringslösningar. Använd garderober och byråer för att röja undan saker, undvik högar med papper på kontorsbordet. Ett städat bord ger fria tankar och när arbetsdagen är över kan du enkelt lägga undan arbetet.

 
Designa det optimala hemmakontoret

3. Se till att ha en bra arbetsställning

Välj ett kontorsbord som har gott om utrymme. Placera din dator på lämplig höjd så att du inte tittar ner på den. Alternativt kan du skaffa en skärm och en dockningsstation. Ett separat tangentbord och mus kan bidra till bättre arbetsställning.

 
Designa det optimala hemkontoret

4. Sitt ordentligt

Välj en bra stol så att du kan sitta ordentligt. Det finns många bra kontorsstolar på marknaden, men välj en som ger bra stöd och som du kan sitta bekvämt i under hela dagen. Glöm inte att stå upp med jämna mellanrum så att du håller dig i rörelse.

 
Utforma det optimala hemmakontoret

5. Var nära dagsljuset

Placera ditt kontorsbord nära ett fönster så att du får solljus hela dagen. På så sätt får du även något att titta på när du behöver koppla av från datorskärmen. Glöm inte att det behövs flera lampor så att rummet är ordentligt upplyst när det blir mörkt ute.

 
Designa det optimala hemmakontoret

6. Gör det mysigt!

Skaffa tillbehör och växter, häng upp bilder och tavlor på väggarna – saker som gör dig glad och som ger inspiration. Häng upp planscher med stretchövningar på väggen som påminner dig om att sträcka på dig då och då.

 

Läs vår guide som ger inspiration till hur man skapar en optimal sitt/stå-balans . Använd kontorsbord som har LINAK® system, så att du kan använda de intuitiva påminnelseverktygen. Till exempel via Desk Panel DPG1C eller den kostnadsfria Desk Control App. Båda är designade för att motivera och påminna dig om att stå upp under dagen.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.