Nyheter den 1 maj 2018

Nya initiativ hjälper sjukhusen att effektivt bekämpa bakterier

På sjukhuset i den danska staden Horsens bekämpas bakterier genom maskintvättning av de justerbara sängarna – inklusive de elektriska ställdonssystemen.

Varje år dör ungefär  3 000 personer i Danmark på grund en infektion som de har fått på sjukhuset. Denna siffra är 18 gånger högre än antalet personer som dör i trafiken. Danmark har strikta krav på hygienen på sjukhus och under de senaste åren har danska sjukhus skärpt sitt fokus på hygienen.

Horsens regionalsjukhus – ett ”innovationssjukhus”
För några år sedan utnämndes Horsens regionalsjukhus till ”innovationssjukhus”. Här har man verkligen jobbat hårt med att bekämpa oönskade bakterier med hjälp av avancerade automatiska tvättsystem som tvättar allt från sängar till takplåtar i operationssalar. Tvättunneln är bara ett av de många initiativen som regionalsjukhuset har vidtagit för att förbättra hygienen.

Søren Møller, servicechef på regionalsjukhuset i Horsens, förklarar fördelarna med ett automatiskt tvättsystem: ”Vi fokuserar på att framtida hjälpmedel och material ska kunna tvättas i maskinen eftersom de blir mycket renare då. Maskinen rengör många saker som tidigare inte rengjordes eller rengjordes för hand”, säger han och utvecklar:  ”Idag tänker jag alltid på om sakerna kan rengöras vid varje inköpsbeslut jag ska fatta. Vi måste kunna tvätta alla hörn och krokar effektivt. Annars är de inte lämpliga att användas i ett sjukhus.”

Sjukhussängen i tvättunneln på regionalsjukhuset i Horsens

Sjukhussängen i tvättunneln på regionalsjukhuset i Horsens

Sängarna på regionalsjukhuset i Horsens är utrustade med ställdonssystem från LINAK så att de kan justeras efter den enskilda patientens behov. Søren Møller betonar att ”det är ett absolut måste att LINAK tänker in tvättbarhet i systemen. Vi skulle inte köpa sängarna eller hjälpmedlen som de är placerade på om de inte var tvättbara. Alla delar på sängen måste kunna tvättas i tvättunneln, annars fungerar det inte”, säger han.

Søren Møller – servicechef
Søren Møller – servicechef

Här kan du läsa hela berättelsen om Horsens sjukhus och deras erfarenhet av att använda tvättbara produkter från LINAK


LINAK är delaktiga i kampen mot bakterier och alla våra produkter och system som används i sjukvårdsapplikationer uppfyller alla nödvändiga internationella standarder. Vissa överskrider till och med dessa krav eftersom vi ofta testar mer än normerna föreskriver – till exempel när det gäller tvättning. Detta är vad etiketten ”IPX6 Washable DURA™” säger.


För mer information är du välkommen att kontakta det lokala LINAK dotterbolaget eller distributören 

 

Är det något du undrar över som gäller elektrisk ställdonsteknik?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Prenumerera på nyheter från LINAK

Få information om hur ställdonstekniken följer de stora trenderna och uppfyller de utmaningar som världen står inför.