Kontakta oss här
Case story

Neoditech utvecklade en ergonomisk monteringsarm

Det franska företaget Neoditech tillverkar manipulationsarmar som används på verkstäder och i tillverkningsmiljöer. Ergonomi spelar en viktig roll för deras produkter och hos en kund förändrade en skräddarsydd lösning ”omöjligt” till ”möjligt”.

Neoditech utvecklade en ergonomisk arbetsstation

Vår pain var hanteringen av skåpet. Det vägde över 80 kg och det var svårt att integrera de olika komponenterna.. Sébastien Gord är försäljningschef för Tôle & Design, och han hittade en lösning till problemet hos Neoditech – en fransk specialist inom ergonomiska rörelselösningar för industritillverkning. ”Tack vare deras ERGO360 monteringsarm kan vi nu anpassa arbetshöjden efter vår montering, och lasta och lasta av skåpet på en pall utan ansträngning.

Alla som arbetar på en verkstad eller i en industriproduktion uppskattar optimal ergonomi. Det kräver ofta en smidig kropp att positionera en skruv korrekt eller montera komponenter. Om du kan justera arbetsstationen så kan du alltid arbeta i rätt position, bekvämt och ergonomiskt.

Dock är antalet justeringar ofta begränsade till höjden. Men det franska företaget Neoditech har gått ett steg längre och utvecklat en multifunktionell stödarm. Den kan inte bara justeras på höjden utan kan även roteras i alla riktningar. Med hjälp av tre elektriska ställdon från LINAK® ger den nödvändig rörelse.

Ergonomi har verkligen betydelse
Det stora antalet muskoskeletala sjukdomar (MSK) visar tydligt hur viktigt det är för arbetsstationerna i industrin att optimeras utifrån ett ergonomiskt perspektiv. Antalet sjukdagar ökar med de anställdas ålder. Felaktiga arbetsställningar påfrestar exempelvis ryggraden. 

Neoditech utvecklade en ergonomisk arbetsstation

Kortfattat: Om du behöver anpassa din kropp efter arbetet kommer du förr eller senare att få hälsoproblem. Om du i stället har en arbetsstation som anpassar sig efter din kropp så kommer du att arbeta hälsosammare, bekvämare och effektivare.

Neoditech har insett detta och erbjuder rätt produkter för hantering inom industriproduktion och vid arbete i en verkstad.

”Vår monteringsarm ERGO360 kan lyfta upp arbetsstycken som väger upp till 200 kg, förklarar Sebastien Guegan. Han är ansvarig produktchef på Neoditech. ”För denna rörelse söker vi efter kraftfulla ställdon som kan leverera exakt, och samtidigt, och med mjuka rörelser.

 

För företaget Neoditech var inte hydrauliska eller pneumatiska rörelselösningar något alternativ. Den eliminerade risken för läckage och enkla integrationen talade för elektriska ställdon. Det var även viktigt med exakt positionering. Och tack vare ställdonets integrerade styrenhet och sensorer är det mycket enkelt att ansluta till monteringsarmens styrsystem. 

LINAK hade produkten som behövdes
LINAK® ställdon LA36 finns i olika versioner. Rörelser tillåts med en kraft på upp till 10 000 N. Men en annan sak som övertygade Neoditech var mjukstarten, som förhindrar ryck vid hantering av tunga delar och som även hjälper till att skydda hela konstruktionen. Handenheten kan användas för att spara olika positioner för upp till fem operatörer. Varje operatör kan spara upp till tre positioner.

Enligt Guegan fick Neoditech idén till den ergonomiska monteringsarmen för flera år sedan.

”Ergonomiska arbetsstationer har fått ökad uppmärksamhet under de senaste två åren. I dag vet företag att de kan arbeta effektivare och därmed kostnadseffektivare med en ergonomiskt upprättad arbetsstation, säger han.

Neoditech utvecklade en ergonomisk arbetsstation
 

Monteringsarmen ger en annan stor fördel. Tidigare krävdes det två anställda för de flesta arbetsuppgifterna. Tack vare de multifunktionella justeringsmöjligheterna kan många uppgifter utföras av en anställd med ERGO360 monteringslyft.

Det fanns flera anledningar att välja ett LINAK ställdon. Utöver den integrerade styrenheten, hög kraft och ställdonens tillförlitlighet var det viktigt för Neoditech att ha en lokal kontaktperson. 

Mer än bara en leverantör
Det danska företaget LINAK® har aktiviteter över hela världen och sysselsätter mer än 2 300 anställda. Med 30 dotterbolag över hela världen finns LINAK alltid nära kunden.

Vi säljer inte bara en komponent. Vi bidrar även med kompetent rådgivning och ett partnerskap, säger Oliver Laonet, som är försäljningstekniker hos LINAK France. Målet är att stödja våra kunder så att de kan lansera den bästa applikationen på marknaden.

Sex tips från LINAK för en bättre ergonomisk arbetsdag play-icon

Sex tips från LINAK för en bättre ergonomisk arbetsdag

Filer

Focus on industrial automation

I den här broschyren presenterar vi olika alternativ för placering av ställdonssystem som kan hjälpa till att förbättra produktiviteten inom industriautomation.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta