Klicka och läs uppföljningen efter hemkomsten
Juli 2023
Anders har alltid varit intresserad av segling och som tur var kunde han fortsätta intresset trots att han 1999 råkade ut för en olycka där han bröt nacken. På vattnet, där det finns mer plats och allt rör sig långsammare, går det att styra en båt även om man, som Anders, är förlamad från nacken och neråt.
Den första båten
Tyvärr fanns det få alternativ när Anders efter sin olycka började undersöka rullstolsåtkomst i seglingsvärlden. Han bestämde sig därför för att skapa en själv: ”Jag utbildade mig ursprungligen till produktionsingenjör och har alltid brunnit för teknik. Trots att det tog lite längre tid kunde jag fortfarande använda de digitala ritprogram som jag använde före olyckan. Därför fanns det ingen anledning till att jag inte själv kunde utveckla en båt för handikappsegling, säger Anders.
Målet med Anders första båt var att se till att alla i rullstol – oavsett hur de manövrerar sin rullstol – skulle kunna segla den. Han utvecklade därför en rullstolsplattform som använde hjulens rörelser för att styra båten: ”Vi har haft många rullstolsburna ute på vattnet och det är ett stort nöje för mig att visa, särskilt barn med funktionsnedsättning, att även de kan styra båten. De kan delta på lika villkor som andra och är inte begränsade.”
Med den första båten har Anders och hans besättning seglat både i Östersjön och i de danska kustvattnen. Anders hade dock en pojkdröm om en längre resa – över Atlanten.
Rullstolskonsolen
För att uppfylla sin pojkdröm behövde Anders köpa och bygga en ny båt specifikt för det ändamålet: ”Hela projektet utgick från förutsättningen att min hälsa skulle tillåta mig att göra en så lång resa. När man är förlamad och sitter i rullstol står man inför det inneboende problemet med trycksår och öppna sår. Jag kan inte sitta statiskt under för långa perioder”, förklarar Anders. Han började därför designa en unik rullstolskonsol som skulle göra det möjligt för honom att justera sitt- och liggpositionen under seglingen.
”Jag visste att jag ville använda LINAK® ställdon för att justera konsolen. Jag har tidigare haft tre rullstolar utrustade med LINAK ställdon som fungerade bra, vilket gjorde LINAK till ett självklart val för mig”, förklarar Anders och fortsätter: ”Dessutom så vet jag att Bent Jensen, ägare till LINAK, utvecklade ett ställdon för att hjälpa en vän i rullstol under företagets tidiga dagar – det berättade för mig att LINAK skulle kunna tänka sig att hjälp till och har rätt kompetens.”
Anders hade rätt, för när han kontaktade LINAK om sina ställdonskrav fick han sponsring för alla produkterna. ”Jag använder fyra LINAK ställdon på konsolen. Ett LA20 för att höja sitsen, ett LA36 för att tilta sitsen från sida till sida, ett LA33 för att tilta sitsen fram och tillbaka och ett annat LA33 för att justera ryggstödet. Vågornas rörelser är faktiskt bra för mig, men det är också viktigt att jag kan justera konsolen om vi till exempel måste segla i sidvind flera timmar i sträck, förklarar Anders.
Uppföljning – hemma igen
Mars 2024
Anders Lehmann är nu tillbaka i Danmark efter sin resa över Atlanten. Vi pratade med honom för att ta reda på hur resan gick och om LINAK ställdon fungerade som de skulle.
”Det var en enorm upplevelse”, säger Anders Lehmann. ”Det var både ett nöje, hårt arbete och en lättnad att det faktiskt var möjligt.”
Innan båten kunde korsa Atlanten seglades den till Kanarieöarna. Redan under den första delen av resan fick Anders och besättningen många erfarenheter: Bland annat blev vi bötfällda för att ha seglat för nära en oljerigg i Nordsjön, vi hade motorproblem i Spanien och runt Portugal följde vi många delfiner.
Överfarten över Atlanten
Resan från Kanarieöarna över Atlanten gick via Kap Verde. Totalt tillbringade de åtta besättningsmedlemmarna 20 dagar på överfarten. Anders berättar: ”Det var otroligt att sitta där ute mitt i havet och veta att det var 2 000 kilometer till land, oavsett i vilken riktning jag tittade. Det var nästan meditativt att vara så långt ifrån allt. Det enda vi kunde se var det blå havet. Under de 20 dagarna såg vi bara fyra segelbåtar och en kaskelotval – så vi var väldigt ensamma där ute.
”Resan levde verkligen upp till mina förväntningar. Jag kom ifrån vardagen och var på samma nivå som de andra när jag styrde båten. Det var en enorm upplevelse”, säger Anders Lehmann.
En annan fördel för Anders var att vädret var varmt och skönt. Eller som han själv säger: ”Normalt har jag svårt att hålla värmen här i Danmark och jag behöver vara väl insvept. Det behövdes inte när det var 26 grader mitt ute på havet. Det var fantastiskt att jag inte behövde så mycket omsorg från mina fyra medhjälpare.”
Kraftfulla ställdon
Anders tillbringade större delen av sin tid till sjöss i sin rullstolskonsol, som även fungerade som stol och kunde förvandlas till en säng. Konsolen fungerade bra: - Ställdonen fungerade riktigt bra – de fungerade som de skulle under hela resan, säger Anders och fortsätter: ”Jag måste ändra position lite flera gånger i timmen, så att jag inte sitter helt statiskt för länge. Jag använde ställdonen till det och jag har inget att klaga på – jag var väldigt nöjd med det.
Anders var dock lite nervös för att han hade valt ställdon som var lite för kraftfulla för ändamålet: ”Jag ansvarade för att rullstolen fungerade och inte gick sönder. Jag insåg faktiskt att det var en trevlig känsla att ställdonen inte var överbelastade, utan hade tillräckligt med kraft.

Framtiden
En så pass lång resa tar ut sin rätt på alla båtar och nu behöver den lite underhåll. Men när den väl har fräschats upp är Anders tillbaka ute på vattnet: ”Planen är att göra några korta resor till platser som Oslo i Norge och Bornholm i Östersjön. Sedan ska vi ta med andra personer med funktionsnedsättning ut till havs igen, precis som vi gjorde på min gamla båt. Det är fantastiskt att komma ut på vattnet”, avslutar Anders.