Kontakta oss här
Teknik & trend

Trendserier – Mikrolägenheter

Koncept som Compact Living, Small Space Homes och Micro Apartments förekommer allt oftare i livsstilsmagasin och interiördesignbloggar. En trend som startades av ”generation Y” förändrar helt hur man ser på bostäder i vissa av världens storstäder.

Trendserier mikrolägenheter

Under de senaste åren har antalet invånare i världens största städer ständigt ökat och detta ökar trycket på bostadssituationen när behovet kraftigt överstiger tillgången. Det innebär även att allt fler människor måste dela på samma utrymme. Detta har skapat en trend som idag går under namn som Micro Apartments, Compact Living och Small Space Homes.

Trenden med små hem har delvis skapats på grund av generation Y (personer födda mellan 1980 och 2000) som är villiga att uppoffra antalet kvadratmeter för rätt läge och lägre kostnader. Compact Living-konceptet har visat sig vara särskilt populärt i städer som New York, Hongkong, Shanghai, Tokyo, London och Berlin.

En förklaring av konceptet mikrolägenhet
En mikrolägenhet kännetecknas av att endast ha ett rum, där vardagsrum, sovrum och matrum kombineras med en kokvrå och ett badrum. De är vanligtvis inte större än 14–32 m². Det innebär att möblerna i de här lägenheterna måste vara mycket flexibla och ha flera funktioner. Därför är det vanligt att dessa lägenheter är utrustade med höj- och sänkbara bord och sängskåp, samt dolda anordningar.

På LINAK tillverkar vi små ställdon som möjliggör justering av många föremål, däribland möbler. Inredning med inbyggd ställdonsmekanism kan enkelt konverteras och användas för många olika ändamål. Genom att använda ett elektriskt ställdon i stället för ett manuellt system får man en jämnare och mjukare rörelse som är mycket enklare och mer ergonomisk att utföra.

Designers som utvecklar trenden
Flera designers har redan börjat använda LINAK elektriska ställdon i möbler som designats för mikrolägenheter. Ett sådant exempel är det här sängskåpet, designat av Asante Architects, där hela sängen försvinner in i skåpet med en knapptryckning. Ett annat exempel är matbordet från YO! Home, som göms i golvet.

Vi har samlat tre exempel på kompakta mikrolägenheter som visar hur konceptet fungerar. Serien har ett antal smarta lösningar, där förvaring och multifunktionella möbler integreras i designen för att ge utrymme för alla dagliga uppgifter i hemmet. Försök att tänka dig hur många smarta funktioner man kan lägga till om man inkluderar elektriska ställdon under designfasen.

Trendserier mikrolägenheter – New York

LifeEdited2 – 32 m², New York

En liten, minimalistisk lägenhet med ett matbord för tio personer och sängar till fyra personer. 
Läs mer
 
 
Trendserier mikrolägenheter – Hongkong

Sim-plex – 30 m², Hongkong

Lägenhet med plats för konst, piano och fyra övernattningsgäster.
Läs mer
 
 
 Trendserier mikrolägenheter – London

Studiomama – 13 m², London

Mikroradhus med en dold säng och andra smarta lösningar. 
Läs mer
 

Filer

HOMELINE produktöversikt

Utforska vårt stora utbud av HOMELINE system och produkter för både justerbara sängar och fåtöljer.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta