Kontakta oss här
Teknik & trend

Den ergonomiska kontorsrevolutionen

Fram till slutet av 1990-talet var bra ergonomi på danska kontor förbehållet ett fåtal. De tillgängliga lösningarna för höjdjustering av kontorsbord var inte optimala - varken i pris eller i kvalitet. Men 1998 inledde LINAK en ergonomisk revolution – genom att introducera ett banbrytande elektriskt system för höjdjustering av kontorsbord. Tillverkare av kontorsmöbler integrerade snabbt vårt system i sina produkter, vilket resulterade i att höj- och sänkbara kontorsbord blev snart en vanlig trend.

Cube Design ståbord och DL1 system från LINAK

I dagens dynamiska kontorslandskap är det svårt att föreställa sig hur statisk arbetsdagen var på kontoren för 25 år sedan, när vi tillbringade större delen av våra arbetstimmar sittande. Idag gör höj- och sänkbara kontorsbord det enkelt för kontorsarbetare att variera arbetsställningen, och därför har rörelse blivit en hälsosam och integrerad del av vår arbetsdag. För 25 år sedan lanserade vi stolt vårt första elektriska lyftpelarsystem, DL1. Tack vare insatserna från LINAK® och kontorsmöbeltillverkare runt millennieskiftet har det höj- och sänkbara kontorsbordet blivit en standard på de flesta kontor.

 

Lyftpelare DL1: En stjärna föds

En av våra långvariga kunder, Curt Berggren, grundare av det danska kontorsmöbelföretaget Cube Design, minns sitt möte med en LINAK säljare i november 1998, strax efter lanseringen av DL1: ”När jag först fick lära känna det nya DL1 systemet från LINAK såg jag stor potential i det. Jag visste att fokus på ergonomi ökade och här fanns ett system som var mycket enklare att arbeta med än de tunga och skrymmande modeller vi sålde tidigare.”

Curt Berggren, grundare av det danska kontorsmöbelföretaget Cube DesignCurt Berggren
 

Säljrepresentanten från LINAK var Flemming Niebuhr, idag Key Account Manager DESKLINE®/HOMELINE® på LINAK. Han minns tiden runt lanseringen av DL1 som mycket speciell: ”Ända från början upplevde vi en enorm entusiasm från våra kunder. Jag har aldrig varit med om något som lyfte som detta gjorde.”

Flemming Niebuhr, Key Account Manager DESKLINE/HOMELINE på LINAKFlemming Niebuhr
 

En annan av våra långvariga kunder, Joakim Lassen, CEO på Montana Furniture, var också med från början och minns tillbaka: ”Min pappa, Peter Lassen, och jag hade länge velat göra ett höj- och sänkbart kontorsbord. Vi märkte att biverkningarna av att sitta framför en dator blev allt mer påtagliga. Efterfrågan på höj- och sänkbara kontorsbord var stor bland personer med ryggproblem och företagen började inse sitt ansvar.”

Joakim Lassen, VD på Montana Furniture, med sin pappa Peter Lassen.Joakim och Peter Lassen
 

Joakim fortsätter: ”Men de höj- och sänkbara kontorsborden på marknaden i mitten av 90-talet var stora och klumpiga. Vi ville skapa ett skrivbord som utmärkte sig genom att vara snyggt, enkelt och okomplicerat. Vi kom i kontakt med LINAK när DL1 lanserades och här såg vi möjligheten.”

Montanas första kontorsbord utrustat med LINAK DL1 system dolt i aluminiumprofilerna.Montanas första kontorsbord utrustat med LINAK DL1 system dolt i aluminiumprofilerna.

 
 

Projekt med ståbord börjar rulla in

Cube Design började med att köpa en enda låda av det nya systemet. Curt Berggren förklarar: ”Plötsligt tog det fart – utvecklingen gick ännu snabbare än jag hade förväntat mig. DL1 systemet var verkligen banbrytande för elektriska kontorsbord.”

Flemming Niebuhr minns: ”Med DL1 systemet öppnade LINAK upp marknaden. Plötsligt blev det enklare och billigare att tillverka höj- och sänkbara kontorsbord, vilket gjorde dem tillgängliga för alla. Hastigheten, stabiliteten, lyftkraften och ljudet var precis rätt och efterfrågan var hög.”

Det första kontorsbordet från Cube Design med DL1 system.Det första kontorsbordet från Cube Design med DL1 systemet.
 

Montana vann sitt första stora projekt 1999. Många företag ville visa sina medarbetare att man tog hälsa på allvar och man ville skapa en bra och ergonomisk arbetsmiljö där människor kunde hålla sig aktiva. Det faktum att medarbetarna enkelt kunde flytta till ett annat skrivbord utan att behöva flytta möblerna blev också snabbt ett faktum, minns Joakim Lassen.

Några år efter att LINAK lanserade DL1 systemet började flera konkurrerande lösningar dyka upp på marknaden. Men LINAK fortsatte sin innovativa produktutveckling och sedan dess har vi lanserat ytterligare innovationer på marknaden. Nu har det gått 25 år och både Cube Design och Montana Furniture är fortfarande kunder hos LINAK – vi är stolta över att de har valt LINAK för sina högkvalitativa designprodukter.

 

Nutidens och framtidens kontorsbord

Enligt Joakim Lassen blev elektriska höj- och sänkbara kontorsbord standard på danska kontor i slutet av 00-talet. Enligt Curt Berggren är ergonomi nu viktigare än någonsin för danska företag. Men en sak som har förändrats sedan sitt/ståborden kom är storleken på borden. Joakim säger: ”Borden har blivit allt mindre. Ett typiskt kontorsbord brukade vara 180–200 cm med en båge och plats för en stor skärm. Idag är standardbordsstorleken bara 120–140 cm som.”

Oavsett bordens storlek så är både Curt Berggren och Joakim Lassen övertygade om att höj- och sänkbara kontorsbord är här för att stanna. Både på arbetsplatsen och på hemmakontoret, där efterfrågan på ergonomiska och höj- och sänkbara bord ökar. Curt Berggren motiverar: ”Det kommer alltid att finnas ett behov av ett höj- och sänkbart kontorsbord, eftersom medarbetarna har individuella behov som måste uppfyllas.”

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta