Nyheter den 3 december 2018

Elektriskt styrda ventiler optimerar processen i avloppsreningsverket

Genom att filtrera bort fosfor från avloppsvattnet sparar man energi och håller nere kostnaderna i en modern avloppsreningsanläggning. LINAK® ställdonslösningar bidrar till att optimera extraheringen av fosfor genom tillförlitlig ventilautomation.

För att kunna styra bearbetningsprocessen i en modern avloppsreningsanläggning används flera ställdon för att få tillförlitlig ventilstyrning. Automation och enkel styrning av ventiler kräver rätt installation och för detta ändamål har LINAK utvecklat en optimal ställdonslösning. Lösningen är extremt hållbar, enkel att styra – både automatiskt och manuellt – och ännu enklare att installera.

På Marselisborg avloppsreningsanläggning i närheten av danska Århus används ett system som består av en dekantercentrifug, fällningstankar och återvinningsreaktorer för att extrahera fosfor från vattnet. På så sätt kan anläggningen spara energi vid den biologiska behandlingen. Dessutom förhindras sedimentering i rören, som skulle bromsa upp processen och slutligen förstöra rören.

Elektriska ställdon bidrar till att skapa energibesparingar
LINAK® ställdon fyller en viktig roll i att kontrollera utloppet av smutsvatten från dekantercentrifugen och in i fällningstankarna. Det är mycket viktigt att denna process fungerar tillförlitligt för att kunna säkerställa optimal fosforextraktion.

Den extraherade massan kommer ut som ”struvit” – ett populärt gödningsmedel hos många trädgårdsmästare och banskötare. Struvit säljs och avloppsreningsanläggningen sparar pengar genom att reducera energiförbrukningen och minska underhållskostnaderna.

Elektriskt styrda ventiler optimerar processen i avloppsreningsverket
 

Hållbara elektriska ställdon som är enkla att installera
LINAK elektriska ställdon underlättar för ventilerna och möjliggör denna process. Ställdonen är testade för att under många år klara mycket krävande miljöer. Med specialdesignade monteringsfästen (konstruerade för ISO-flänsar F07 och F10) är de enkla att integrera och installera. Efter installation är systemet enkelt att använda och styra – endera via en extern enhet (WCU) eller via en SCADA-lösning.

Elektriskt styrda ventiler optimerar processen i avloppsreningsverket
 

Om du vill veta mer om hur elektriska ställdon kan förbättra avloppsvattenrening är du välkommen att kontakta ditt lokala LINAK kontor.

Är det något du undrar över som gäller elektrisk ställdonsteknik?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Prenumerera på nyheter från LINAK

Få information om hur ställdonstekniken följer de stora trenderna och uppfyller de utmaningar som världen står inför.