Kontakta oss här

Förbättra ställdonssystem med ett IO-Link® gränssnitt

Elektriskt linjär ställdonsteknik spelar redan en viktig roll inom industriautomation. Med gränssnittet IO-Link i ditt ställdon från LINAK® har det aldrig varit enklare att integrera med befintliga fältbussystem.

Vad är IO-Link?

IO-Link är en ”point-to-point” industrinätverksstandard som används för att koppla samman digitala sensorer och ställdon till en industrifältbuss eller Ethernet. Detta görs via enkla, treledade kablar som inte kräver ytterligare skärmning. Den dubbelriktade kommunikationen säkerställer snabb parameterinställning och diagnostik, vilket ger ökad effektivitet och reducerar stillestånd, i exempelvis industriautomation och förpackningsmaskiner.

 

LINAK ställdon med integrerad IO-Link

Om ni arbetar inom tillverkning eller bearbetning är IO-Link troligtvis redan ett ganska viktigt verktyg på ert företag. Detta universella gränssnitt är en väletablerad standard som är både smart och enkel att använda. Men hittills har det företrädesvis använts till sensorer och liknande enheter inom industriautomation.

Det vill LINAK ändra på. Vi vill lyfta fram alla de fördelar som IO-Link ger inom nya användningsområden, med linjär rörelse. Därför har vi utvecklat elektriska ställdon med IO-Link, baserat på den underliggande tekniken; förenklad installation, automatiserad parameterinställning och utökad diagnostik.

IO-Link ingår i vårt IC Integrated Controller™ program och med denna välkända industrikommunikationsstandard kan du använda linjära ställdonsrörelser i ditt IO-Link-system utan att behöva använda specialanpassad elektronik.

IO-Link logotyp
 
 

Öka maskinens effektivitet

Många typer av maskiner, till exempel maskiner inom processindustrin, använder redan många av de alternativ som finns tillgängliga med IO-Link. Men det är även ganska vanligt att man hittar den här tekniken i maskinverktyg, paketeringssystem och monteringsautomation.

Oavsett installation och situation så förlitar man sig på ett antal givare som säkerställer maximal produktion, hög kvalitet och reducerat stillestånd. Genom introduktionen av linjära ställdon i detta ekosystem skapas möjlighet att automatisera flera processer, endera för att skapa ökad säkerhet eller helt enkelt utföra saker och ting smartare. Oavsett om det gäller automatiska portöppnare, huvlyftar, ventiler, remspännare, justering av transportörer så är möjligheterna oändliga.

 

Så avancerad, men ändå så enkel att integrera

Vårt första ställdon med IO-Link var LA25. Det är ett kompakt och robust ställdon som klarar laster upp till 2 500 N eller hastigheter upp till 25 mm/s. Med IO-Links inbyggda tvåvägskommunikation kan du styra och justera flera saker med ställdonet/ställdonen. Exempelvis:

Kommando:

 • Önskad hastighet (0–100%)
 • Kör in/ut till angiven position
 • Ställ in strömgräns (A)

Läsa av data:

 • Position (mm)
 • Strömförbrukning (A)
 • Status (körs ut/in eller fullt utdraget/indraget)

Funktioner hos ställdon med IO-Link

 

Funktion

Beskrivning


 

Plug and play

Ställdonet kan utrustas med en M12-kontakt för plug and play till IO-Link huvudenheten.

 

Dynamisk hastighetsinställning

Hastighetsvariation genom ställdonets rörelse och direkt avläsning av hastigheten via CAN-bussnätverket.

 

Mjukstart och mjukstopp

Mjukstart- och stopptider kan ställas in direkt med hjälp av en IO-Link huvudenhet. Här kan du ställa in ramptiden för jämnare gång för att minska den mekaniska påfrestningen på maskinen.

 

Kör till position

Skicka ett körkommando så kommer ställdonet att köras till önskat läge med hög noggrannhet.

 

Datafeedback i realtid

Avläsningsdata om aktuell position, strömförbrukning, aktuell status och felmeddelanden.

 

 
 

Det finns många fördelar med LINAK ställdon med integrerad IO-Link

 • Kontrollera ställdonens position i realtid
 • Övervaka ställdonens statusfeedback, så som varvtal, drifttid, ström och andra förhållanden
 • Fullständig diagnostik och serviceöversikt inklusive både aktuella och historiska data
 • Färre komponenter och enkel kabeldragning, enkel inbyggnad i din maskin
 • Ökad flexibilitet för att anpassa samma ställdon till flera olika typer av applikationer
 • Servicedata möjliggör snabbare felsökning och underhåll
 
 

Vill du veta mer?

Kontakt-ikon

Vårt team är redo att hjälpa dig om du vill veta mer om våra ställdon med IO-Link eller något av de andra gränssnitten.

Kontakta oss idag

 
 
ifm electronic logo
 
”Jag har arbetat med IO-Link komponenter i många år och vet hur viktigt det är att ha ställdon, ventiler och drivning med IO-Link kommunikation. När jag konsulterar OEM och slutanvändare om automationslösningar avslutas samtalet alltid med frågan: ”Vilket är det enklaste sättet att kontrollera och övervaka våra automationskomponenter?” LINAK ställdon med IO-Link kommunikation är perfekta för kunderna som vill skapa en digital fabrik, där man minimerar stillestånd genom statusbaserat underhåll – baserat på data. Maskinkonstruktören får möjlighet att erbjuda fjärrdiagnostik på komponentnivå (sensorer eller ställdon), när alla komponenter är integrerade i den digitala fabrikens IO-Link system.”
Jens-Christian Praestegaard, Sales Engineer på IFM Electronics
 
 
SICK Sensor Intelligence logo
 
 
”Som pionjär inom IoT och IO-Link vet SICK hur viktigt det är att introducera fysiska rörelser på IoT-marknaden. Därför är det välkommet att LINAK anammar IO-Link och vi ser fram emot att följa vilken inverkan deras rörelselösningar har på våra kunders behov av sensorteknik. Nu är det möjligt använda smarta sensorer som direkt känner av, mäter och reagerar på plötsliga förändringar. Via IO-Link kommunikation informerar dessa sensorer LINAK ställdonen att utföra rörelse till en specifik position med önskad hastighet, för att förbättra kundens produktion. Ett av våra huvudmål är att öka kundernas OEE-siffror och här kan stora aktörer som LINAK hjälpa oss att nå vår målsättning.”
Henrik Bostrup – Market Product Manager, SICK Denmark
 
 

Stödlitteratur

Snabbguide
IO-enhetsbeskrivning för LA25

 
 

BusLink

BusLink

Ställdon med IC integrerad styrenhet från LINAK kan konfigureras via BusLink konfigurationsprogramvara.

Ladda ner en kostnadsfri version av den senaste BusLink programvaran för att konfigurera dina ställdon eller läsa av servicedata. Här beskrivs grundfunktionerna, dessutom har varje kommunikationsprotokoll flera andra specifika funktioner.

 
Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta