Kontakta oss här
Case story

Mångsidiga lösningar för säker hantering av tunga föremål

Det australiensiska företaget Makinex använder sina innovationsfärdigheter och passion för effektivitetsförbättringar för att designa speciallösningar inom materialhantering för många olika miljöer.

Mångsidiga lösningar för säker hantering av tunga föremål

Arbetsplatsmiljö och säkerhet har högsta prioritet för många företag, framförallt inom materialhantering där manuell hantering är en stor del av arbetet. Medarbetarsäkerhet och förbättring av effektivitet och produktivitet är fokusområden för den australiska tillverkaren Makinex, vilket även återspeglas i namnet MAKing INefficiencies EXtinct (MAKINEX).

Med sin bas i Sydney strävar Makinex efter unika, innovativa och praktiska produktlösningar för olika typer av miljöer. Med ett allt större intresse för och fokus på materialhantering, samt hur man skapar säkrare arbetsmiljö genom att implementera förbättringar inom arbetsplatsmiljö och säkerhet (WHS). För Makinex var en av de största drivkrafterna i utvecklingen av deras lösningar att undvika fysiska skador och WHS-förbättringarna gav dem utmaningen att ta fram en unik produkt som kan skötas av en person, för att enkelt och säkert kunna lyfta tunga material.

 

Tunga lyft utfört av en person

Makinex designade och tillverkade den motordrivna handtrucken (PHT), den klarar att lyfta upp till 140 kg och det behövs bara en person för att sköta maskinen. Eftersom det inte krävs körkort för att använda maskinen är den ett snabbt och mångsidigt alternativ till gaffeltrucken. Denna universella hanteringslösning ger operatören möjlighet att säkert lyfta och lasta utrustning eller skrymmande föremål, med minsta möjliga ansträngning.

”Den unika designen gör att en person kan lyfta och lasta direkt på lastbilen, skåpbilen eller annat fordon … Den kan även användas för att placera utrustning och mindre laster på en bänk för fortsatt arbete på enheten”, berättar Michael Chen, Global Production Manager på Makinex.

Mångsidiga lösningar för säker hantering av tunga föremål
Mångsidiga lösningar för säker hantering av tunga föremål
 

Under utvecklingen av produkten var Makinex medvetna om att det man skapade skulle ha förmågan att lyfta gods som väger en hel del. Detta är extra viktigt på arbetsplatser så som byggarbetsplatser, golvläggning och markarbeten – där man ofta hanterar otympliga och tunga varor. Till skillnad från hydraulik innebär användningen av elektriska ställdonslösningar att man inte bara kunde klara lasterna, det skulle även krävas mindre service, vilket bidrar till långsiktiga kostnadsbesparingar.

 

Bevisad minskning av arbetsplatsskador och ökad säkerhet

När Michael Chen beskriver fördelarna med denna nischade produkt berättar han: ”Den eliminerar otympliga och farliga en till två personers lyft och minskar risken för muskel- och ryggskador orsakade av tunga lyft.”

Tillsammans med Australiens största uthyrningsföretag, Kennards Hire, har Makinex skräddarsytt sin PHT efter olika platser. Den feedback man har fått efter testerna var att arbetsplatsmiljön hade förbättrats och arbetsrelaterade skador, så som ryggskador, hade minskat med ungefär 30 %. Dessutom fick man feedback som sa att den motordrivna handtrucken (PHT) var inte bara enkel att använda, det krävdes inte heller något underhåll, vilket bekräftade att den inte bara är säker, utan även mycket effektiv.

Mångsidiga lösningar för säker hantering av tunga föremål
 

Samarbete med LINAK

När man sökte efter leverantörer som skulle assistera under utvecklingsarbetet med produkten behövde Makinex ett elektriskt ställdon för att lyfta kranarmen som plockar upp materialet. Man valde LINAK ställdon LA36 med integrerad styrenhet (IC) som den bästa lösningen till företagets unika produkt, eftersom detta gav förstklassiga programvarualternativ och det krävs ingen extra styrenhet eller kablar, vilket underlättar installationen.

”Vi valde LINAK eftersom företaget har bra rykte inom elektriska linjära ställdon och deras produkter har branschens högsta kvalitet. Den lokala supporten i Australien är verkligen bra”, säger Michael Chan och tillägger: ”IC-versionen av ställdonen var en verklig fördel för oss eftersom vi kan programmera in det som behövs, t.ex. inställning av maximal ström för att stänga av systemet om märklasten överskrids. Dessutom är det bra om man behöver felsöka, eftersom det kan skapa felrapporter.”

Det stannar inte där för Makinex . Den globala efterfrågan inom ergonomiska lösningar växer markant och LINAK kommer att fortsätta assistera MAKINEX i takt med att företaget växer.

Om du vill veta mer, gå in på webbsidan LINAK® TECHLINE®  eller kontakta ditt lokala LINAK kontor.

Du hittar mer information om ”The Powered Hand Truck” på Makinex företagswebbsida.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta