Case story

Färre tunga lyft inom bygg- och anläggningssektorn

Tillsammans med LINAK® har det danska företaget Smartlift utvecklat elektriska och batteridrivna lyftar som kan lyfta föremål, som fönsterpartier, med en vikt upp till 600 kg. Detta är en stor förbättring av ergonomin för dem som normalt lyfter fönster på plats manuellt.

Det har alltid varit tungt att arbeta inom byggsektorn. I takt med att vi lever och arbetar längre finns det ett växande behov av att reducera tunga lyft. Detta är ett område där den fyndiga danska tillverkaren verkligen banar väg.

Förbättring av ergonomi när man lyfter fönster
När en byggnad ska utrustas med fönster måste byggarbetarna ofta hantera stora fönstersektioner. Det är tungt, farligt och tidsödande att montera fönster för hand och ofta krävs det mer än ett par händer. Redan 2004 såg Smartlift en möjlighet att skapa lyftar som utförde arbetet istället. Tillsammans med LINAK har man därefter förfinat och utökat utbudet.

Förvandla lyftar till Smartlifts
En ”Smartlift” är, som namnet antyder, en smart lyft. Den använder vakuum som skapas med sugkoppar för att fixera föremålet som ska flyttas. Därefter kan föremålet exakt och försiktigt placeras på rätt plats.

Dagens produktutbud från Smartlift omfattar sju lyftar, som alla använder elektriska ställdon. Varje lyft är utrustad med fem LINAK ställdon som trycker, lyfter och tippar föremålet på plats. Beroende på modell så kan lyftarna klara att lyfta föremål som väger mellan 200–600 kg. Ofta är det glas som lyfts, men lyftarna kan även användas till andra fasadelement, så länge föremålet har en vakuumtålig yta.

För arbeten som kräver lyft av ännu tyngre föremål använder Smartlift hydraulik. Men enligt Nicolai Tange Jørgensen, företagets VD, är det störst efterfrågan på de elektriska modellerna:

”Våra storsäljare är helt klart elektriska lyftar för last på 400 kg och 600 kg. Lyftarna kan hantera de vanligaste arbetsuppgifterna i ett byggprojekt”, förklarar han och fortsätter:

”Vi upplever att kunderna föredrar lyftarna utan hydraulik. Elektriska ställdon är betydligt enklare att hantera, byta ut och reparera. Här är olja betydligt besvärligare för kunderna.”

Fokus på ergonomi förbättrar arbetsmiljön
Enligt Nicolai Tange Jørgensen har kunderna många skäl till att investera i en lyft:

”Arbetsmiljön står högt upp på listan av skäl när en kund väljer en av våra lyftar. Lyftarna kan hantera tunga arbeten och medarbetarnas fysiska hälsa skonas genom att man slipper bära på tunga glasrutor. Minskad belastning innebär färre sjukdagar och ökad arbetsbelåtenhet för de anställda.”

Det är inte bara medarbetarna som skyddas:

”Vi upplever även ekonomiska incitament bakom beslutet att köpa en lyft”, säger han.

”Inte enbart för att det krävs färre arbetstimmar för samma jobb när det bara behövs en person för att sätta i ett fönster där det tidigare krävdes två. Det ger även fördelar som mindre spill – det går inte sönder lika många fönsterrutor när man slipper den manuella hanteringen.”

Framtidens lyftar använder LINAK® lösningar
LINAK har samarbetat med Smartlift ända sedan företaget bildades 2004 och det starka samarbetet har varit lika viktigt som att elektriska ställdon är viktiga komponenter i lyftarna.

”Initialt beslutade vi oss för att samarbeta med LINAK eftersom man hade den kompletta lösningen som vi behövde. Därefter har vårt samarbete bara blivit starkare eftersom de konstant presenterade nya produkter för oss och möjligheter som gjorde våra lyftar ännu bättre”, säger Nicolai Tange Jørgensen och tillägger:

”LINAK är otroligt flexibla och lyhörda. Om vi stöter på ett problem finns de alltid där med en lösning.”

När han får frågan om framtiden så är han övertygad om att den inkluderar LINAK och en del nya, spännande projekt:

”Vi har redan nu några intressanta utvecklingsprojekt igång tillsammans med LINAK. Målsättningen med våra lyftar är att de ska bli ännu mer intelligenta och mer användarvänliga för de som inte är vana vid att använda lyftarna. Vi är bara i de inledande utvecklingsstegen i projekten men jag är övertygad om att vi tillsammans kan skapa något helt unikt”, sammanfattar Nicolai Tange Jørgensen.

Läs mer om Smartlift på www.smartlift.com.

Är det något du undrar över som gäller elektrisk ställdonsteknik?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.