Kontakta oss här
Case story

Elektriska rörelser ökar komforten på båtar

Ökad komfort och bättre ergonomi – detta är två krav som gäller både privat och i arbetslivet. Den franska båttillverkaren använder elektriska ställdon ombord på båtarna för att skapa en bättre upplevelse och högre komfort.

I moderna fritidsbåtar har man verkligen fokus på komfort. Båtarna från Prestige, som ingår i den franska koncernen Beneteau Group, erbjuder extra hög komfortnivå. Elektriska ställdon från LINAK® spelar en viktig roll för att göra livet ombord ännu behagligare. 

Det finns flera saker som kan justeras elektriskt, för att göra båtlivet ännu bekvämare. Luckor som öppnas elektriskt och inte för hand, bord och soffor som enkelt justeras in och flyttas till rätt position med hjälp av elektriska ställdonsystem och elektrisk öppning och stängning av fönster.

Båtbyggaren Prestige använder LINAK® ställdon till flera applikationer på sina motorbåtar. Exempelvis justeras motorklaffen med hjälp av ställdon. Ett annat exempel är garaget för jollen. Båtägaren öppnar och stänger genom att trycka på en knapp. Klaffens storlek beror på hur stor båten är. För detta används två ställdon LA36 som ger rätt kraft för att öppna luckan helt utan problem.

Ställdon med IC skapar flera värdefulla funktioner
Prestige använder ställdon med integrerad styrenhet (IC). Tack vare IC-alternativet kan man enkelt skapa parallella rörelser. Dessutom möjliggör ställdon med IC exaktare styrning och positionering. Ställdonen kan enkelt konfigureras och justeras. Den integrerade styrenheten är bara en funktion av många.

”De ställdon som vi installerar i våra båtar måste vara mycket robusta och tåliga”, förklarar Kelvin Cathelot, inköpare hos Beneteau Group, som äger varumärket Prestige. Ställdonen utsätts för saltvatten, sol, vind och vibrationer och måste fungera perfekt under dessa svåra förhållanden.  

”Våra kunder har mycket höga krav på kvalitet. När det gäller kvalitet tillåter vi inga kompromisser”, förklarar Kelvin Cathelot. 

Elektrisk rörelse ger högre komfort på båtar
 

Rostfritt stål för bästa hållbarhet i krävande förhållanden
Ställdonen som används i båtarna från Beneteau Group är utrustade med mer element av rostfritt stål för att klara krävande förhållanden. För bättre tålighet mot tuffa saltvattenmiljöer erbjuder LINAK ett urval av kolvstångsändar, bakre fixturer, samt inre och yttre rör av rostfritt stål. Detta gör att ställdonen under många år framöver är ännu tåligare för direkt påverkan från saltvatten och sol, vilket är speciellt viktigt för däcksluckor eller badplattformar. Vi använder legering i kvaliteterna AISI 304 eller AISI 316. 

Grundligt testade för att klara livet till havs
Även när det gäller basutrustning så är ställdon från LINAK mycket robusta. Tack vare det robusta aluminiumhöljet uppfyller ställdon LA36 kraven för skyddsklass IP66 och i statiskt läge IP69K. 

Ställdon från LINAK® genomgår rigorösa tester på LINAK testcenter i Danmark och måste klara flera olika testmoment. Exempelvis ett klimattest där ställdonet upprepade gånger utsätts för miljötemperaturer på över 100 grader och ner till minus 30 grader. Efter testet ska ställdonet fungera perfekt. LA36 uppfyller flera olika standarder, däribland EU-direktiv 94/25/EG, för användning i sportbåtar. 

Elektrisk rörelse ger högre komfort på båtar

Utöver ställdonen för öppning av motorrumsklaffar eller klaffar för jollar så använder Beneteau Group också LINAK® lyftpelare. Dessa används för att justera höjden på bord och arbetsstationer. 

”Förbättrad komfort med elektriska ställdon spelar en viktig roll på moderna båtar”, förklarar Kelvin Cathelot. 

 

Utvecklingen och innovationerna fortsätter
Tack vare alternativet med IC, som kan anslutas till ett BUS-system, finns många andra tänkbara möjligheter. T.ex. styrning av flera funktioner via en app på en smartphone. Enligt Kelvin Cathelot kommer digitaliseringen även att sprida sig till båtbyggare. Med integrerad styrenhet är LINAK perfekt positionerade för uppgiften.

Filer

Focus on marine

Oavsett vilken typ av båt du har så kan LINAK hjälpa till med nästan alla typer av rörelser med hjälp av ställdon, pelare och kontroller.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.