Kontakta oss här

 

Position feedback: Få exakt positionsfeedback från ditt elektriska I/O™ ställdon

Alternativet ”Position feedback” (positionsfeedback) i konfiguratorn Actuator Connect™ är användbart om du vill få en exakt översikt över I/O-ställdonets position, vilket är prestandakritiskt i de flesta applikationer.


Låt Hunter guida dig genom funktionen ”Position feedback” (positionsfeedback) för ett I/O ställdon, ett av flera alternativ som kan konfigureras i konfiguratorn Actuator Connect för LINAK® I/O-gränssnittet.

Läs mer om vårt I/O-gränssnitt här eller ladda ner en kostnadsfri version av den senaste Actuator Connect-konfiguratorn.

Ladda ner Actuator Connect

Hur säkerställer ett elektriskt I/O™ ställdon exakt positionsfeedback?

Ställdonet måste initieras regelbundet för att säkerställa korrekt positionsfeedback. Detta uppnås vanligen med en fysisk gränslägesbrytare i båda riktningarna, men exaktheten kan försämras över tid, på grund av mekaniskt slitage på brytarna.

Däremot använder I/O-ställdonet en ny initieringsprincip som kallas ”nollpunkt”. Med nollpunkten initieras positionen varje gång kolven passerar en zon på 35–70 mm på slaglängden utan att man behöver köra ställdonet till de fysiska ändstoppen.

Genom att ersätta de elektromekaniska brytarna med ett hallbaserat system är I/O-ställdonet bättre rustat för drift i krävande industrimiljöer.

Vad är skillnaden mellan analoga och digitala signaler?

Information om ställdonets position kan matas ut som endera en analog eller digital signal. Båda alternativen erbjuds för att säkerställa kompatibilitet med olika PLC:er och preferenser.

Om du jämför de två signaltyperna finns det olika för- och nackdelar att ta hänsyn till. Till exempel så är den analoga signalen mer mottaglig för brus jämfört med en digital signal – men under rätt förhållanden kan den också vara mycket exakt.

Den digitala signalen kan användas för mer än bara kolvpositionen, eftersom den även kan användas för ändlägessignaler, konstant signal under drift och många andra funktioner.

Vilka är de vanligaste typerna av analog återkoppling?

Analoga signaler är en standard typ av feedback för styrsystem i industriella applikationer. En av de vanligaste är en 0–10 V-signal där spänningsområdet representerar ställdonets fysiska slaglängd.

Tänk på att denna typ av analog återkoppling är känslig för brus och spänningsfall vid långa kabellängder, vilket i sin tur kan leda till felaktig positionsfeedback. En annan vanlig analog signal är ström – ofta 4–20 mA – som är mindre känslig för brus och naturligtvis även spänningsfall.

För både ström och spänning kan feedbackområdet anpassas efter dina behov, vilket kan göra det enklare att integrera i dina styrningar.

Vilka funktioner finns tillgängliga på de digitala utgångarna?

Ställdonet erbjuder flera digitala alternativ för positionssignaler som kan konfigureras exakt efter dina krav. För att ge full flexibilitet kan de gula och gröna ledningarna användas för följande utsignaler:

Digital positionsfeedback som antingen enkel hall eller dubbel hall. Single Hall tar inte hänsyn till riktning och denna logik måste programmeras i PLC:n. Dual Hall har två kanaler – A och B. Båda har en egen kabel som gör det möjligt att avgöra åt vilket håll ställdonet går.

Som ett komplement till den analoga lägesfeedback eller en fristående funktion kan du välja ändlägessignaler som ger en signal när ställdonet är helt indraget eller utkört. Samma signal kommer också att användas om virtuella gränser ställs in i endera riktningen – vilket indikerar att ställdonet har nått sitt nya ändläge.

Det är även möjligt att ta emot digitala signaler från ställdonet när det är i drift – något som exempelvis kan användas för att tända en lysdiod för att indikera att något rör sig i applikationen.

I vissa fall kan det vara bra att veta när ställdonet når en fördefinierad ändlägeszon. Med den här funktionen möjliggörs definition av en zon där ställdonet kan skicka en digital signal när det befinner sig i zonen eller vid en strömgräns i zonen. På så sätt måste du inte längre designa din applikation så att det fysiska ändstoppet måste nås innan du får en signal i din PLC (programmerbar logisk styrning).

För de flesta av dessa digitala signaler kan du välja mellan en aktiv hög eller aktiv låg signal för enklare integrering i din applikation.

Om du är på jakt efter ett sätt att driva lysdioder eller en handkontroll kan du också välja en konstant hög signal. Ställdonet levererar upp till 100 mA direkt till enheter med låg effekt.

Visste du att?

Feedback (återkoppling) av ställdonets position är avgörande för att uppnå optimal prestanda i de flesta applikationer och är ett av de viktigaste skälen till att välja ett elektriskt linjärt ställdon framför konkurrerande tekniker. Denna återkoppling kan ge information om kolvens exakta position eller skicka en signal när den har nått antingen de fysiska eller virtuella ändstoppen. Våra I/O™ ställdon har avancerad maskinvara som möjliggör olika former av positionsfeedback baserat på pulser från magnetiska hallsensorer och möjlighet att lagra en position i mikrostyrenheten kan omvandla dessa pulser till exempelvis en analog 4–20 mA utgångssignal. Tidigare har detta vanligtvis uppnåtts genom att använda en mekanisk potentiometer – en komponent som slits med tiden och som har begränsningar när det gäller noggrannhet och slaglängdsalternativ.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta