När du kontaktar LINAK® läggs en potentiell grund för en långvarig relation. Inom många olika branscher finns bevis för vårt påstående, i allt från lantbruksmaskiner till arbetsstationer inom industrin, kontorsbord och sjukhusutrustning. Ställdon, några äldre än 20 år, som fortfarande är i drift och levererar tryck eller drag som ger ökad komfort, bättre ergonomi och effektivitet – som i slutändan förbättrar människors liv.
25 år och fungerar fortfarande lika bra
Detta monteringsbord från MSF-Vatheuer med linjära ställdon från LINAK används än idag.
Det iögonfallande monteringsbordet i den nya produktionsbyggnaden hos MSF-Vathauer Antriebestechnik i Detmonds skiljer sig tydligt från de andra. Den stora ”Modulus”-loggan och de turkosa färgerna påminner om 90-talet – och det var då det här bordet tillverkades. Det var faktiskt ett av de första elektriskt höj- och sänkbara arbetsstationerna som lanserades i Tyskland. Och det fungerar fortfarande perfekt.
Damm och repor på de två LINAK ställdonen i bordsbenen visar på deras ålder och hårda användning, men inget av dem har bytts ut. Även efter 25 års tunga lyft har detta solida bord utrustat med dator- och verktygsfäste fortfarande mjukt startfunktion när man trycker på LINAK bordspanel.
På den tiden var det ovanligt att man valde LA28 linjära ställdon för designen eftersom de oftast användes inom industrin och jordbruket. I början av 90-talet var tanken om ett elektriskt höj- och sänkbart bord något helt nytt. Men kombinationen av exakta, tysktillverkade gejder och LINAK systemtanke, där kontrollbox och reglage gjorde det möjligt att styra två ställdon parallellt gjorde det möjligt att skapa världens första elektriskt höj- och sänkbara arbetsstation.
Detta blev gnistan som gjorde att LINAK började utveckla specialdesignade lyftpelare för kontorsbord. 1998 lanserades DL1 och förändrade kontorsvärlden.
Om MSF-Vathauer Antriebstechnik
För över 40 år sedan utmärkte MSF-Vathauer Antriebstechnik GmbH & Co. KG sig genom deras dedikerade passion för teknik och kunskap inom alla aspekter av drivningsautomation. Utöver decentraliserad drivningsteknik och drivningsautomation utvecklades och tillverkades individuella lösningar i Tyskland.
ReadMoreButton
En 20 år gammal behandlingsbrits
År 2000 köpte veterinären Britta Butteron, i den tyska staden Lich, en ”justerbar” behandlingsbrits till sin praktik. Detta var långt ifrån normalt vid den här tiden – inte ens på kontor eller produktionsanläggningar. Ännu mindre på en veterinärklinik.
Britta beslutade sig för att skaffa en elektrisk lösning med en LINAK® LP2 lyftpelare. På så sätt kunde hon anpassa britsens höjd via en fotpedal och på så sätt få optimal arbetshöjd. Än idag så använder Britta Butteron sin behandlingsbrits varje dag på veterinärkliniken.
En arbetsstation som ”föddes” i april 1999
En av våra kunder i USA berättade för oss att han kom ihåg att han sålde några av deras arbetsstationer till oss för många år sedan. Vi började att leta efter stationerna på vår produktionsanläggning i Louisville, Kentucky i USA och vi hittade några riktigt gamla arbetsstationer som alla fortfarande fungerar perfekt. Vi slog upp information om ställdonen som flyttar bordsskivan upp och ner. Det äldsta mer än 20 år gammalt.
Det ”föddes” i Danmark den 23 april 1999. Kort efter att LA31 ställdonet ”flyttade” till USA blev det en del av en ergonomisk arbetsstation designad och tillverkad av BOSTONtec. Detta var i en tid då lyftpelare fortfarande var en ganska ny företeelse inom kontorsbord och arbetsstationer. Sitt/ståbord var mycket ovanliga och inte alls i närheten av den globala kontorsstandard som de är idag.
Det var faktiskt bara ett år tidigare, 1998, som LINAK hade tagit fram och lanserat det första kompletta systemet till kontorsbord. Ursprungligen utformades detta för att förbättra ergonomin och arbetskomforten inom nischområden som arbetsstationer för arkitekter, tekniker, fotografer och applikationer med specifika behov till kök och badrum. Innan dess använde företagen industriställdon som LA31 för att driva höj- och sänkbara arbetsstationer. Just den här, som har fungerat som den ska i över 21 år, fanns på vår egen anläggning.
På LINAK produktionsanläggningen i USA används arbetsstationen i nuläget som station för hastighetstestning av ställdon. Men under hela dess livslängd på anläggningen har den använts för många olika ändamål. Tänk bara på hur många människor som har använt den här arbetsstationen eller hur många ställdon som den har använts för att hjälpa till att bygga under årens lopp. Den är ett perfekt exempel på vad LINAK kvalitet handlar om.
ReadMoreButton
Snickarens tidiga partnerskap
När Herwig Danzer, ägare till snickarverkstaden ”Die Möbelmacher” arbetar vid sitt bord på kontoret tycker han om att stå upp. Just därför har han ett elektriskt sitt/ståbord – en ganska vanlig företeelse idag. Men redan 1998 beslutade han sig för att bygga ett eget justerbart kontorsbord, då var det helt nytt och sågs som ”mycket modernt”.
Herwig Danzer som äger och driver ”Die Möbelmacher”, i närheten av Nuremberg i Tyskland, har omfattande kunskap om möbler och företaget har ett dussintal anställda specialister. När det gäller hans kontorsbord är det framförallt en sak som imponerar på honom.
”Det är ganska fantastiskt hur länge detta bord har hållit”, säger han och pekar på lyftpelaren DL1 som finns under bordsskivan. Denna särskilda pelare blev ryggraden till det allra första bordssystemet som lanserades av LINAK® på slutet av 1990-talet. Den innebar starten på ett samarbete mellan ”Die Möbelmacher” och LINAK – ett samarbete som, precis som Danzers kontorsbord, håller än idag.