Kontakta oss här
Case story

Bättre ergonomi vid konstruktion av styrskåp

Hartmuth Bauer startade sitt en-mansföretag 1999, idag har Bauer Systeme i Bretten, Tyskland, utvecklats till ett nytänkande och ständigt växande företag inom automation av maskiner och system. För Hartmuth Bauer är en ergonomisk optimerad arbetsplats alltid mer effektiv ”Sättet som du var tvungen att arbeta på när du tillverkade ett styrskåp var verkligen inte speciellt trevligt.” Hartmuth Bauer är övertygad om att den som lider av ryggsmärtor under arbetet inte kan leverera ett bra jobb.

Ergonomisk justering med LINAK ställdonssystem i Bauer Systems monteringsbord

Bauer har byggt styrskåp i över två decennier. I takt med att företaget växte ville han skapa en ergonomiskt optimerad arbetsplats för sina medarbetare och han ville hitta en lösning. Sökandet misslyckades och men det avskräckte inte. ”Vi insåg snabbt att de som designade borden hade aldrig monterat ett styrskåp tidigare”, berättar Hartmuth. Han började därför att designa ett eget monteringsbord. Han utvecklade en speciallösning för att fästa monteringsplattan med snabbklämmor och det var viktigt för honom att bordet kunde tiltas och höjas.

 

En elektrisk lösning

För Hartmuth Bauer är elektrisk justering den bästa lösningen, men den är bara användbar om ingen snubblar över kablarna. Därför erbjuder Bauer Systeme monteringsbord med uppladdningsbara batterier till de linjära ställdonen som ger höjdjustering och tiltfunktion. ”Vi exporterar även våra monteringsbord till den amerikanska marknaden. Därför erbjuder vi produkter med en lastkapacitet på upp till 500 kilo”, förklarar René Alldinger, VD och aktieägare i företaget, ett företag som idag har över 30 anställda. För så höga laster finns det endast ett fåtal linjära ställdon som uppfyller kraven för smidig och exakt justering. Bauer Systeme använder produkter från LINAK®.

Två LINAK LA34 linjära ställdon justerar höjden och lutningen på monteringsbordet i stål. LA34 används inom både sjukvården och industrin. Ljudnivån är under 50 dB(A) (jfr. DS/EN ISO 3743-1), och med en kapacitet på upp till 10 000 N (tryck) kan det enkelt användas för att montera mycket tunga styrskåp. Bordets justeringssmöjligheter gör det möjligt att placera styrskåpet på ett ergonomiskt riktigt sätt. Tack vare batteriet så kan monteringsbordet flyttas fritt i alla verkstads- och industrimiljöer. De två ställdonen drivs av ett 73,25 Wh litiumbatteri. I kombination med styrenhet COL50 och handkontroll HB80 utgör de linjära ställdonen en oöverträffad lösning.

LINAK elektriskt ställdon LA34 i Bauer Systems monteringsbord
 
 

Praktisk relevans som grund för framgång

”Den kontinuerliga produktutvecklingen och förbättringen är mycket viktig för oss och baseras framför allt på vår praktiska erfarenhet”, säger Hartmuth Bauer. Även praktisk relevans har varit en grund till monteringsbordets framgång. Det var ett besök från en av Bauer Systemes kunder som satte igång processen. Inom kort uppmärksammades monteringsbordet av andra företag och det hittade snabbt sin plats på marknaden. Över 3 000 monteringsbord används på många olika företag.

Den senaste utvecklingen från Bauer Systeme är monteringsbordet MT1100-HSV. Det är utrustat med en extra vridanordning som möjliggör exakt införande av monteringsplattan i styrskåpsramen med hjälp av en spindel och en vev. ”Med det här monteringsbordet kan en montör föra in monteringsplattan utan hjälp. Normalt skulle detta kräva två eller tre personer”, förklarar René Alldinger.

 

Elektrisk lyftpelare i monteringsbordet

Bauer Systeme använder även en elektrisk lyftpelare från LINAK i sin EWorkSTATION 4.0. Bordet är en mobil, höj- och sänkbar ergonomisk arbetsstation för kabelmontering eller ställverkskonstruktion. Genom att lägga till extrafunktioner som monitorstativ, kabelhållare eller andra delar blir det ett multifunktionellt bord. Hela bordet höjs med två LINAK DL6 lyftpelare och med lyftkapacitet på upp till 800 N är varje tredelad lyftpelare tillräckligt stark för att lyfta bordet.

Den elektriska justeringen på både monteringsbordet och arbetsbordet möjliggör ergonomiskt korrekta arbetspositioner under olika arbetsmoment. Tack vare erfarenheten och den snabba implementeringen har Bauer Systeme optimerat konstruktionen av styrskåp över hela världen på ett ergonomiskt sätt.

LINAK elektriskt ställdon i Bauer Systems monteringsbord MT1100-HSV
 
Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta