Kontakta oss här
Case story

Enkel åtkomst till markkylda vin med LINAK ställdon

År 2017 startade två danska bröder från Nordjylland, Rasmus och René Glindvad Kristensen, företaget Vinorage™, som bygger vinkällare. Under en glasdörr i golvet kyler jordtemperaturen ner vinet till exakt rätt temperatur och åtkomsten till källaren säkerställs av ställdon från LINAK.

Vinorage vinkällare med LINAK ställdon

Brovst, Danmark, 2023

Det har varit full fart framåt för de två bröderna sedan de grundade sitt företag 2017. Markkylt vin som man kommer åt direkt från vardagsrummet visade sig vara en bra idé. Idag bygger de vinkällare i olika storlekar för att tillgodose olika önskemål. Vinorage erbjuder för närvarande två typer av vinlagring och båda typerna använder LINAK® ställdon för att ge åtkomst till vinet: En vinkällare med glasdörr mot trappuppgång och en vinkällare där vinet lyfts upp från vinkällaren.

 

Den smarta idén

Rasmus och René Glindvad Kristensen är båda utbildade smeder i rostfritt stål och under lång tid har de velat starta eget. De hade ännu inte hittat rätt affärsidé, men plötsligt fick dem idéen. Rasmus förklarar:

”När min flickvän och jag renoverade vårt hus ville jag ha en vinkyl. Men jag blev nedröstad eftersom det skulle ta för mycket plats i skåpen. Men jag kunde inte släppa tanken. Så jag började istället fundera på om jag kunde smida en låda i rostfritt stål som kunde sänkas ner i marken under golvet. Min bror och jag började arbeta, och när projektet var klart visste vi att vi hade vår affärsidé.”

Idén var helt klart bra, eftersom orderingången tog fart ganska snabbt och efter bara ett år gick båda bröderna in heltid i företaget.

Stängd Vinorage vinkällare
 
 

Åtkomst till vinet

Det blev snabbt uppenbart att Vinorage behövde en stark och tålig ställdonslösning till sin första modell, där en glasdörr i golvet öppnas ner till källaren. Valet föll snabbt på LINAK:

Vinorage vinkällare med trappa

”Vi började med en alternativ lösning, men den var inte alls tillräckligt bra. Både min bror och jag känner till LINAK från våra tidigare arbeten, så det kändes naturligt för oss att kontakta dem. Det visade sig att LINAK hade den totalt sett bästa lösningen för oss”, säger Rasmus.

Bröderna insåg dock att ställdonet de använde för att öppna glasdörren inte räckte till, eftersom de också behövde lyfta upp vinet från källaren. Istället behövdes två ställdon med extra kraft. Rasmus förklarar:

”Vår andra modell krävde något helt annat eftersom vinet förs upp till dig, istället för att du går ner i vinkällaren för att få vinet. Vi behövde ett parallellt system som kunde lyfta upp till 200 flaskor vin åt gången. Återigen fick vi goda råd från LINAK och tillsammans hittade vi en fantastisk lösning. LINAK var duktiga på att förstå vad vi behövde."

 
 

Varför förvara vin under jorden?

Enligt Rasmus finns det flera goda skäl att förvara ditt vin under jorden:

”För det första är det ett grönare alternativ till ett klassiskt vinkylskåp, som använder elektricitet för att hålla vinet konstant kylt. Vinkällaren använder jordtemperaturen för kylning, vilket också innebär att inga kylelement kan gå sönder. Den enda ström som används är för ställdonen och belysningen. Det rostfria stålet som vi använder är också mycket bra på att leda in kylan i vinkällaren.”

Enligt Rasmus finns det flera funktioner som ger en vinkällare från Vinorage en riktig wow-faktor:

”Att kunna trycka på en knapp som antingen öppnar en glaslucka eller lyfter en vinhylla från källaren i ett enda svep är något som våra kunder verkligen älskar. Vi säljer till både vinintresserade och inredningsarkitekter.”

Stängd Vinorage upphöjning
 
 

Framtiden

Idag är Vinorage väletablerat på den danska marknaden med sina två vinkällarmodeller. Men deras ambitioner sträcker sig mycket längre:

”Nästa steg är att etablera försäljning utomlands. Vi har redan kontakt med ett antal distributörer som kan hjälpa oss. Vi har också flera nya projekt i åtanke och på ritbordet – och LINAK har naturligtvis redan inkluderats i våra framtida lösningar”, avslutar Rasmus.

Läs mer om Vinorage på deras hemsida

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta