Kontakta oss här
Teknik & trend

Dags att ansluta sovrummet till det smarta hemmet

Från att ha varit något för framtiden har det på bara några år blivit ett vanligt tillbehör för hemmet. Röstaktiverade enheter flyttar in i hemmen, och där fokus tidigare var funktioner i det smarta hemmet som t.ex. säkerhet, ventilation och belysning, har det nu spridit sig till komfortmöbler som kan styras med enkla röstkommandon. Detta inkluderar din justerbara säng.

Dags att ansluta sovrummet till det smarta hemmet

Idag flyttar smarta högtalare med röststyrning in överallt. Enheter som Google Nest och Amazon Echo finns redan i miljoner hem över hela världen. Redan i januari 2019 uppgav Amazon att man hade sålt 100 miljoner enheter enbart i USA* och i början av 2020 bedömde Google att man hade 500 miljoner användare varje månad av Google Assistant, i hela världen**.

Har du pratat med ditt hem idag?
Röststyrningen som sådan har under många år varit en vanlig funktion i smartphones. Men med hjälp av nya enheter styrs rutingöromål i hemmet, som tidigare var manuella, med hjälp av röstkommando. Istället för att ta tag i TV-fjärrkontrollen eller leta upp husnycklarna används enkla kommandon som ”Alexa, sänk ljudet på Tv:n” eller ”Okej Google, lås ytterdörren” , enkla saker som underlättar vardagen.

Dags att ansluta sovrummet till det smarta hemmet
 

Men redan nu har nästa kapitel inom röststyrning tagit sin början. Bekväma och mer fritidsliknande alternativ börjar göra sitt intåg, som exempelvis att styra en justerbar säng och alla andra funktioner som det innebär. Tänk dig när det är dags att lägga sig och systemet automatiskt släcker belysningen, låser ytterdörren och försiktigt sänker ner din säng till sovläge bara genom att du säger: ”Alexa, God natt!”.

Helt utan att du lyfter ett finger!

Komfortmöbler har blivit bekvämare
Som innovativ utvecklare och tillverkare av avancerade rörelsesystem till komfortmöbler välkomnar LINAK® naturligtvis den allt snabbare trenden mot smarta hem. Med ett ”allt-i-ett”-paket som består av LINAK Wi-Fi-box, en molninstallation, en specialanpassad app och ”förmågor/åtgärder” för smarta hem, kan sängmärken och tillverkare erbjuda komfortmöbler som kan anslutas till enheter med Alexa eller Google Assistant.

”Vi har gjort det så enkelt som möjligt att ansluta en komfortsäng till ett Smart Home-system”, säger Helle Taanquist, Digital Product Manager på LINAK®. ”Wi-Fi Boxen är enkel att ansluta till din LINAK ställdonslösning och via en specialanpassad app kan du ansluta din justerbara säng och aktivera röststyrning av ditt system.”

Framtidssäkra justerbara sängar för smarta hem
Att göra det så användarvänligt och enkelt som möjligt för sängmärken och tillverkare att erbjuda innovativa produkter, var redan från början ett medvetet val för Helle Taanquist och hennes team.

”Detta skiljer sig inte från annan ny teknik. Ju enklare det är att installera, integrera och lära sig använda, desto snabbare tar människor till sig, implementerar och använder det”, säger Helle.

Dags att ansluta sovrummet till det smarta hemmet

En del i att lägga ner extra arbete under utvecklingen av LINAK röststyrningslösning handlar även om att hålla konsumenterna säkra.

”För det första, alla användaruppgifter lagras i en krypterad molnlösning. För det andra, den mängd data som systemet samlar in begränsas rejält och för det tredje: vi låter användaren radera allt när han eller hon vill göra det.” 

Lanseringen av LINAK®  Vocie control lösning – däribland Wi-Fi-ox, molnlösning, app och Smart Home ”förmågor” och ”åtgärder” – har redan inletts och kommer att vara tillgängliga under 2020.


Vad är ”Skills” och ”Actions”
Amazon Alexa och Google Assistant har en uppsättning förmågor. Detta motsvarar apparna i din smartphone. Amazon kallar sina förmågor för ”Skills” och Google kallar sina för ”Actions”.

Båda systemen levereras med en uppsättning standard ”förmågor/åtgärder”. Båda systemen innebär dock att tredje part kan utforma och lägga till speciella ”förmågor/åtgärder”. Exempelvis tillför LINAK ytterligare ”förmågor/åtgärder” för de röststyrningsenheter som ansluts till en justerbar säng som är utrustad med LINAK ställdonssystem.

LINAK Voice Control lösning fungerar med Google Assistant eller Amazon Alexa.


Vad är ett smart hem?
Uttrycket myntades av IBM i slutet av 1990-talet – där SMART är en förkortning av ”Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology” (självövervakande analys- och rapporteringsteknik).  Ibland kallas det även för ”Home Automation” eller ”Domotics”.

I vardagligt tal syftar det på moderna hem som har apparater, belysning och/eller elektroniska enheter som kan fjärrstyras av ägaren, ofta via en app i en smartphone och/eller via enheter för röststyrning.

Dags att ansluta sovrummet till det smarta hemmet
 

Bland vanligt förekommande enheter för smarta hem finns: TV, ljud- och underhållningssystem, kylskåp, tvättmaskiner, torktumlare, brödrostar, uppvärmning och luftkonditionering, samt belysning. I vissa finns även kamera- och säkerhetssystem.

 
Google, YouTube och Google Home är varumärken som tillhör Google LLC.
Google Assistant är inte tillgänglig i vissa länder och på vissa språk.
Amazon, Alexa och alla tillhörande logotyper är varumärken som tillhör Amazon.com, Inc. eller dess filialer.
 

Referenser

*) källa: VoiceBot.ai ”Smart Speaker Consumer Adoption Report 2019”

**) källa: businessinsider.com, Jan 7, 2020, Google just revealed that half a billion people around the world are using the Google Assistant.

 

Filer

Presentation av röststyrning till justerbara sängar

Smarta högtalare flyttar in överallt – även i sovrummet. Våra uppkopplingsprodukter kommer att framtidssäkra dina sängar, samt branda både ditt varumärke och hjälpa slutkunderna att ändra sina dagliga rutiner. Börja förbättringen med LINAK idag och bli dina kunders dröm.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta