Kontakta oss här
Teknik & trend

Går det att hitta rätt balans mellan arbete och fritid?

Hur gör du för att lämna jobbet på kontoret så att du kan vara 100 % närvarande med familjen? Är det ens ett alternativ längre, eftersom allt fler upptäcker fördelarna med att arbeta hemifrån? Balans mellan arbetsliv och privatliv är ett av de största modeorden i dag, och i den här artikeln vill LINAK ge vår tolkning av trenden.

Kvinna på hemmakontoret

Först och främst är det viktigt att betona att rätt balans mellan arbetsliv och privatliv är väldigt individuellt – rätt balans för dig kan göra att din närmaste kollega blir obalanserad. När man talar om en traditionell definition av balans mellan arbetsliv och privatliv handlar det om prioriteringen mellan personliga och yrkesmässiga aktiviteter i en individs liv och den nivå till vilken aktiviteter relaterade till deras arbete finns i hemmet.

Under de senaste åren har det blivit allt större fokus på balans mellan arbete och privatliv. Modern teknik har gjort det mycket enklare för medarbetarna att ständigt vara på jobbet, vilket suddar ut skillnaden mellan yrkesliv och privatliv. Att arbeta hemifrån har blivit allt vanligare, vilket har visat sig ha en positiv effekt på balansen mellan arbete och privatliv för många medarbetare.

 

Är balans mellan arbete och fritid bara en illusion?

År 2018 publicerade den danska filosofen och affärsmannen Morten Albæk boken "One life: How we forgot to live meaningful lives" som belyste den växande utmaningen att hitta en balans. Enligt Morten Albæk är det en illusion när vi söker efter den så kallade balansen mellan arbete och privatliv, och tror att vi kan dela upp oss i arbets-, fritids- och familjepersonen. Han påpekar att vi bara är en människa med ett liv och att tiden vi har tillgänglig är densamma oavsett hur den förvaltas. Enligt honom handlar balansen mellan arbetsliv och privatliv egentligen om att sammanföra alla ”våra personligheter” till en – och acceptera att faktorer från var och en av dem påverkar de andra.

Föreningen av människans personligheter
 

Han kan ha en poäng, men en undersökning från Gartner visar att anställda i USA i allmänhet värderar en bra balans mellan arbete och privatliv mer än de hälsoförmåner som deras arbetsgivare erbjuder. Faktum är att 72 % av de anställda anser att balansen mellan arbetsliv och privatliv är mycket viktig när man söker ett nytt jobb. Detta bör vara en väckarklocka för företag som anser att ett bra sjukvårdspaket räcker för att hålla kvar sina anställda.

 

Effekten av balans mellan arbete och privatliv

När man talar om balansen mellan arbete och privatliv är det flera faktorer som spelar in. För det första kan flexibiliteten på en hybridarbetsplats vara avgörande. 73 % av de amerikanska medarbetarna, som arbetar hemifrån, säger att de har en bättre balans mellan arbete och privatliv jämfört med när man arbetade på arbetsplatsen. Det främsta skälet till detta var mer tid för familjen. Dessutom sa de att man genom att arbeta hemifrån kan få en bättre balans mellan privatliv och arbetsliv. Man är produktivare tack vare exempelvis färre avbrott, mer fokuserad tid och en tystare arbetsmiljö.

En annan viktig aspekt för balansen mellan arbete och privatliv är frågan om att hålla sig frisk under arbetet. En dålig balans mellan arbete och fritid och långa arbetspass på kontoret kan ha negativ inverkan på hälsan. Ergonomi under arbetet måste också beaktas. Om man upplever smärta som orsakas av arbetsställningen kommer detta sannolikt också att påverka privatlivet. Se till att inte belasta kroppen genom att använda den fel – eller inte använda den alls. För kontorsarbetare gör ett höj- och sänkbart skrivbord stor skillnad – oavsett om man arbetar hemifrån eller på kontoret.

Sitt/ståbord för hemmakontoret
 

Balans mellan arbetsliv och privatliv över gränserna

När vi tittar runt i världen är det en enorm skillnad på hur nöjda vi är med balansen mellan arbete och privatliv. Arbetarna i Nederländerna är verkliga mästare på balans mellan arbetsliv och privatliv och får ett imponerande betyg på 9,5 av 10 i OECD:s Better Life Index. Italien är andrapristagare och Danmark ligger på tredje plats med en poäng på 9 av 10, medan 60 % av amerikanerna säger att man har dålig balans mellan arbete och privatliv, huvudsakligen på grund av bristen på gräns mellan arbete och privatliv. Detta gör att amerikanska arbetare har den 12:e sämsta balansen mellan arbetsliv och privatliv bland länderna i studien.

 

Så får du en bra balans mellan arbete och fritid

Som nämnts i början kan det vara svårt – och till och med omöjligt – att dela upp sig i den arbetande personen och familjepersonen, och det råder ingen tvekan på att komplexiteten i hög grad beror på vilken typ av arbete man utför. Men det finns några saker man kan göra för att skapa balans i livet.

  • Inledningsvis måste man vara medveten om att man inte kan uppnå allt på en gång. Man måste göra vissa val för att skapa balans i vardagen. 
  • Ha ett samtal med din chef och dina kollegor för att anpassa förväntningarna. Sätt gränser för när du arbetar och när du inte arbetar. Det kan handla om att svara på e-post och telefonsamtal utanför kontorstid eller när du är ledig på grund av semester eller sjukdom. 
  • Om du har en partner är det viktigt att du pratar med partnern om hur du kan anpassa dig med hänsyn till varandras jobb och resurser. Det är en bra idé att hitta en gemensam grund som ni båda känner er bekväma med. På så sätt kommer ni tillsammans att utveckla bra rutiner för att lösa alla praktiska problem i vardagen. 
  • Ta dig tid för dig själv och dina egna hobbyer.
  • Se till att du får en god natts sömn. 
  • Om du har ett hemmakontor ska du se till att hålla det avskilt från resten av huset, så att du kan ”gå ut från kontoret” även när du är hemma. 
  • Se också till att kontoret är arrangerat så att du känner dig bekväm och avslappnad och så att du kan ändra arbetsställning under dagen. Läs mer här om vikten av en hälsosam arbetsdag. 
Förbättra produktiviteten på arbetet play-icon

Förbättra produktiviteten på arbetet

Moving is living play-icon

Moving is living

Sex tips från LINAK för en bättre ergonomisk arbetsdag play-icon

Sex tips från LINAK för en bättre ergonomisk arbetsdag

Regelbunden träning är inte tillräckligt play-icon

Regelbunden träning är inte tillräckligt

Filer

MOVE – Därför förbättrar sitt/ståbord arbetsmiljön

Minska risken för sjukfrånvaro och skapa en modern kontorsmiljö med elektriska sitt/ståbord. En attraktiv investering både för arbetsgivare och anställda.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta