Kontakta oss här
Case story

Möt pionjärerna inom höj- och sänkbara kök

För familjen Petersen i Nordborg i Danmark slutade renoveringen av deras kök från 1980-talet som en banbrytande resa in i ett helt nytt kapitel inom privat heminredning.

Pionjärer inom höj- och sänkbara kök, case story

På den lilla, pittoreska ön Als i Danmark är man inte rädd för att anta utmaningar eller förbättra de befintliga standarderna. Flera lokala företag har världspatent för innovativa produkter och människorna där är historiskt sett vana vid förändringar. För målarmästare Jorgen Petersen och hans fru, Helle Petersen, ledde renoveringen av familjens kök till att bli en milsten inom köksinnovation.

Vårt kök var lika gammalt som huset”, förklarar Helle Petersen, ”allt var nerslitet och köksbänken var för låg. Så vi var i princip tvungna att riva ut allt i köket och börja om från början. Det är just vad vi gjorde!

Rörlig inredning i kök
Genom personliga rekommendationer från vänner och Petersens professionella nätverk valdes den danska entreprenören Sønderborg Køkkenet ut och sedan hände allt snabbt.

”Huset är bara 125 m² så vi fokuserade på att få ut så mycket som möjligt av utrymmet. Vi visste att Sønderborg Køkkenet var kända för kvalitet och lösningar som var något mer avancerade än vanliga kökssystem”, säger Helle Petersen.

Resultatet blev ett väldesignat kök med kvalitetsbord, hyllor och köksfläkt med dold utsugningshuv. Det som gör att Petersens kök sticker ut är en 2 m² stor köksö mitt i köket. LINAK Baselift™ är inbyggd i köksön och gör den till den första höj- och sänkbara köksön i Danmark i ett privat hem.

Det är fantastiskt – vi är mycket nöjda med det”, säger Helle Petersen med ett stort leende, ”Vi älskar att laga mat båda två – Jorgen gillar t.ex. att göra korv och vi bakar ofta eget bröd. Med den höj- och sänkbara köksön kan vi optimera arbetshöjden och det blir betydligt mindre tröttande att vara i köket många timmar i sträck.

Få mer utrymme med minsta möjliga ansträngning
Den höj- och sänkbara köksön är placerad mitt i köket hemma hos Petersens och ger familjen möjlighet att ställa in höjder mellan 87 cm och 97 cm, vilket är mer än tillräckligt för de flesta skandinaver.

Baselift systemet placeras diskret i sockeln på köksön dessutom är skåpen under skivan höj- och sänkbara, vilket gör det enklare att komma åt sakerna i lådorna. Det finns ett popup-uttag mitt på skivan och det dolda eluttaget på 380 V innebär att man kan använda verkligt stora köksmaskiner.

Alla dessa funktioner med höjdjustering och fullt skåputrymme under skivan gör det till ett rent nöje att laga mat. Det är betydligt större chans att vi lagar mat nu och ännu mer jämfört med det gamla köket”, säger Helle Petersen när hon sänker ner bänkskivan för att skära några skivor nybakat rågbröd till lunch. 

Fakta:
Det höj- och sänkbara köket installerades i familjen Petersens hem i Nordborg sommaren 2015. Det var ett pilotprojekt som drevs av LINAK och levererades av den danska entreprenören Sønderborg Køkkenet.

LINAK Baselift – Ergonomi möter innovation play-icon

LINAK Baselift – Ergonomi möter innovation

Så här monterar man ett Baselift system från LINAK i ett kök play-icon

Så här monterar man ett Baselift system från LINAK i ett kök

LINAK Baselift from Interzum (engelska) play-icon

Presentation av Baselift

Filer

Focus on kitchens

Ta ditt kök till en ny nivå. Endast fantasin sätter gränser för hur elektriska rörelser kan förbättra morgondagens kök.

Skapar rörelse i köket

Det är viktigt med en hälsosam arbetsställning i allt vi gör, oavsett om vi är på arbetet eller hemma. Därför har LINAK utvecklat Baselift för höj- och sänkbara köksapplikationer.

Baselift: ergonomi möter innovation

Baselift är en kompakt enhet som används för höjdjustering i kök, köksmoduler och diskar.

DESKLINE produktöversikt

Om ni använder någon form av bord eller disk som arbetsyta är höj- och sänkbara elektriska ställdonslösningar ett flexibelt sätt att skapa konkurrensfördelar.

DESKLINE - kvalitet är viktigt

Vi använder komponenter med hög kvalitet, vi har toppmodern produktion och produkterna genomgår de tuffaste testerna i branschen för att skapa högsta kvalitet.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.