Case story

Maersk väljer elektriskt höj- och sänkbara bord till sitt nya kontor

När Maersk Tyskland flyttade till en ny byggnad beslutade man sig för att förse alla medarbetare med ergonomiska arbetsstationer som inkluderade höj- och sänkbara bord.

Idag är inte en modern kontorsmiljö komplett utan elektriskt- höj- och sänkbara bord.” Thomas Schumacher, Agency Operation Coordinator på Maersk Tyskland, är övertygad om att justerbara arbetsstationer är oumbärliga i en modern kontorsmiljö. 

Thomas Schumacher hjälpte till med omlokaliseringen av det danska rederiets tyska huvudkontor. Maersk har flyttat in i en ny byggnad i hjärtat av Hafencity, Hamburgs välkända affärsdistrikt. Koncernens nya lokaler är fördelade på tre våningar och utgör 4 000 kvadratmeter.

Det finns många bra anledningar till att alla arbetsstationer är höj- och sänkbara. 

Redan innan vi flyttade hit var 40 procent av våra arbetsstationer höj- och sänkbara bord. Det händer ofta att medarbetarna frågar oss om man kan få välja ett höj- och sänkbart kontorsbord”, berättar Thomas Schumacher. 

Fram till omlokaliseringen hade Maersk samma policy när det gällde detta som många andra företag i Tyskland: elektriska höj- och sänkbara bord erbjöds medarbetare som led av ryggproblem och efter rekommendation av företagsläkaren. När företaget omlokaliserades och man fick ny inredning beslutade Maersk att förse alla medarbetare med ergonomiska arbetsstationer som inkluderade höj- och sänkbara bord. Maersks nya kontor ligger i Ericus Contor i Hafencity, Hamburg
Fotograf: Alexander Huber från Karl Huber Fotodesign.

En faktor som uppenbart har bidragit till beslutet var att sitta-stå-arbetsstationer under flera år har varit standard i den skandinaviska arbetsmiljön. Enbart i Danmark är 95 procent av alla arbetsplatser utrustade med höj- och sänkbara arbetsstationer.

Tysk och dansk funktionell design
Företagets danska rötter har inte bara spelat en viktig roll när det gäller ergonomin, utan även designen. Tonvikten har legat på att skapa en ljus, modern design. Den tyska kontorsmöbel- och inredningstillverkaren WINI kunde erbjuda rätt design kombinerat med rätt teknik. Maersk valde kontorsbordssystemet WINEA ECO.

WINI har under många år använt elektriska höjdjusteringsprodukter från LINAK. Utöver den tillförlitliga tekniken, och lyftpelare med hög kvalitet, erbjuder LINAK imponerande funktioner, som t.ex. PIEZO™ kollisionsskydd och mycket låg strömförbrukning i standby.

Designen är diskret och ljus, helt i linje med kundens önskemål. Alla kontorsbord är vita, även bordsskivan och ramen. Färg tillförs i många av konferens- och mötesrummen. Utöver de traditionella rektangulära kontorsborden har Maersk även valt att använda så kallade DUO-arbetsstationer till kontoret i Hamburg. De platsbesparande DUO-arbetsstationerna passar perfekt i företagets många mötesområden, som Maersk ser som en del av själva arbetsmiljön.

Våra kolleger tycker om att använda mötesrummen och arbetsområden för kortare diskussioner. Dessa områden är även perfekta när en medarbetare behöver en tyst plats för att koncentrera sig och ta fram nya, kreativa idéer för ett projekt”, förklarar Thomas Schumacher.

Kontorsbordssystemet WINEA ECO kan anpassas individuellt med hjälp av ställdon från LINAK

Hos Maersk Tyskland är kontorsbordssystemet WINEA ECO utrustat med ställdon från LINAK

En värdefull investering
Ett företag bör endast investera i ergonomiska arbetsstationer om medarbetarna är intresserade av att få ut mesta möjliga av en aktiv, hälsosam arbetsmiljö. Sitta/ståbord är bara till nytta om medarbetarna växlar mellan att sitta ned och arbeta och att stå upp.

Många av våra medarbetare är mycket intresserade av att aktivt använda höj- och sänkbara arbetsstationer”, berättar Thomas Schumacher.

Vissa medarbetare växlar mellan att sitta och stå, medan andra generellt föredrar att stå upp och sitter sällan ner.”

Framförallt är det många yngre kolleger som ser höj- och sänkbara arbetsstationer som en oumbärlig funktion på kontoret. Dessutom förväntar sig yngre personer att arbetsplatsen ska vara ergonomisk och för dem är ett höj- och sänkbart bord en självklar del.

Fotograf: Alexander Huber från Karl Huber Fotodesign.

PIEZO™ - LINAK hardware based anti-collision solution prevents material damage play-icon

PIEZO™ - LINAK hårdvarubaserad anti-collision lösning som förebygger materialskador

LINAK DESKLINE toppmodern produktion play-icon

LINAK DESKLINE toppmodern produktion

Kompakt serie av DESKLINE styrenheter från LINAK sätter standarden play-icon

Kompakt serie av DESKLINE styrenheter från LINAK sätter standarden

Filer

DESKLINE produktöversikt

Om ni använder någon form av bord eller disk som arbetsyta är höj- och sänkbara elektriska ställdonslösningar ett flexibelt sätt att skapa konkurrensfördelar.

DESKLINE - kvalitet är viktigt

Vi använder komponenter med hög kvalitet, vi har toppmodern produktion och produkterna genomgår de tuffaste testerna i branschen för att skapa högsta kvalitet.

MOVE – Därför förbättrar sitt/ståbord arbetsmiljön

Minska risken för sjukfrånvaro och skapa en modern kontorsmiljö med elektriska sitt/ståbord. En attraktiv investering både för arbetsgivare och anställda.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.