Kontakta oss här
Case story

Innovation och funktion i höj- och sänkbara matbord

Ett höj- och sänkbart matbord med ställdon och batteridrift från LINAK ingår i den nya produkten från danska Skovby Møbelfabrik.

Sedan företaget grundades 1933 har Skovby Møbelfabrik utvecklats från att vara en liten möbelsnickare som levererade möbler och utrustning på beställning till ett globalt varumärke inom matrumsmöbler.

Innovation, funktion och användning av ny teknik är viktiga faktorer för företag som vill ligga i framkant och möta kundernas behov. Ett nytt tillskott är det höj- och sänkbara matbordet utrustat med ställdon och batteridrift från LINAK.

När Thorvald Rasmussen startade sitt möbelsnickeri 1933 handlade det om att tillverka möbler på beställning och leverera utrustning. Efterfrågan ökade och under 1950-talet startades serieproduktion av möbler som senare uteslutande kom att fokusera på matrumsmöbler.

Det internationella intresset för dansk design och den positiva utvecklingen i USA:s ekonomi under 1960-talet lade grunden för det som idag är ett globalt företag för Preben och Jørgen Rasmussen. Bröderna är tredje generationen som driver det familjeägda företaget från huvudkontoret i Skovby i Danmark.

De kreativa och estetiska möbelserierna från Skovby ritas av arkitekten Per Hånsbæk, som har arbetat för företaget i mer än 25 år.

Innovation och funktion i höj- och sänkbara matbord – Preben och Jørgen

Bröderna Preben och Jørgen Rasmussen är tredje ägargenerationen och familjeföretaget drivs fortfarande från huvudkontoret i Skovby.

Från matrumsbord till köksmatplats
Matrummet var huvudfokus för Skovby. Sedan 1950-talet har detta utvecklats till att även omfatta köksmatplatsen, som inte bara är en plats där man äter utan även en plats där hela familjen umgås och arbetar.

Skovby strävar efter att följa denna utveckling och Preben Rasmussen förklarar:
Kundernas behov förändras och vi måste ligga i framkant och utveckla bord med funktioner som uppfyller behoven. Vi är inte rädda för teknik och vi har fokus på hur vi kan uppfylla kundernas behov genom att använda ny teknik.”

Skovbys fokus på utveckling har lett till flera patenterade lösningar för matrumsbord och multifunktionella möbler till hemmet.


Integrering av ny teknik
Med det höj- och sänkbara matbordet Skovby SM30, har företaget tagit ytterligare ett steg mot en marknadsledande position. Bordet är konstruerat med ställdon och batteridrift från LINAK, som gör att bordet kan höjas och sänkas. Bordets brytare är programmerbar och man kan spara sina favoritinställningar.

När det gäller integreringen av tekniken från LINAK ger Jørgen Rasmussen följande förklaring:
Höj- och sänkbara och ergonomiska möbler används redan flitigt på arbetet och mer ergonomi i hemmet är nästa steg. Det är många som visat stort intresse för bordet när vi har presenterat det på utställningar, så vi vet att det finns en potential här. Naturligtvis innebär ny teknik även att priset stiger. I nuläget kan produkten beskrivas som exklusivt, men i takt med att konsumtionsmönstren ändras blir konsumenterna allt mer öppna för ny teknik och vi tror att marknaden kommer att öppnas upp för den här typen av lösningar.”

Ett matbord som förenar estetik och funktionalitet
Matplatsen i köket har fått en allt mer central roll i hemmet som den plats där man lever och umgås. Detta gör det möjligt att tillföra nya funktioner till matbordet och det är just denna utmaning som Skovby antagit.

Resultatet är matbordet Skovby SM30. Per Hånsbæk säger så här om bordet:
Vi arbetar efter konceptet multifunktionsmöbler. Vi funderade över vilka funktioner som skulle finnas i det optimala köksbordet, eftersom köket spelar en viktig och en allt mer central roll i hemmet. Det har blivit familjens matrum, de vuxnas arbetsrum och barnens lekrum och genom att bygga in höjning och sänkning samt utdragsförmåga kan bordet användas till många olika ändamål.”

Bordet skulle leva upp till Skovbys standarder när det gäller funktion, estetik och design. Per Hånsbæk utvecklar:
Designen ska vara internationell och bordet måste uppfylla våra standarder. Att bygga in teknik i designen utgör helt nya utmaningar. Skovby är synonymt med förlängning, så även denna funktion skulle byggas in i designen. Kombinerat med ställdonen och batteridriften innebar detta en del utmaningar när det handlade om stabilitet, men det löstes genom att utveckla ett bord med bas, en välkänd och populär egenskap i många länder.”

Ambitiöst samarbete kring innovation
Skovby har stor tilltro till att använda teknik, vilket innebar att man hittade en gemensam värdegrund med LINAK, som strävar efter att vara en aktiv partner vid utveckling av nya, innovativa möbler för hemmet. Berättelsen om LINAK och Skovby sträcker sig faktiskt tillbaka till tidigt 1990-tal när de två företagen tillsammans utvecklade ett helt automatiskt bord med ställdon, avsett för utställningar och mässor. 2011 återupptogs samarbetet och ledde till utvecklingen av det höj- och sänkbara soffbordet SM236, vilket innebär att soffbordet även kan fungera som ett litet matbord i lägenheter med begränsade utrymmen. Med matbordet Skovby SM30 som det senaste tillskottet har nu LINAK ställdonslösningar fått sitt verkliga genomslag i Skovbys verksamhet.

Angående samarbetet berättar Preben Rasmussen följande:
För oss är det viktigt att använda komponenter som utvecklas och tillverkas i Danmark, eftersom vi ser det som ett tecken på kvalitet. Eftersom LINAK är ett väletablerat danskt företag är man en perfekt partner för oss. Enligt vår erfarenhet är produkterna hållbara, vilket hjälper oss att hålla nere kostnaderna för service över hela världen.”

När det gäller samarbetet med LINAK, tillägger Per Hånsbæk:
LINAK har gått fullt in i projektet och är en verkligt aktiv partner. Detta har gett en bra dialog där alla frågor har besvarats och följts upp under hela processen.”

Formen på matbordet Skovby SM30 visar hur samarbetet mellan Skovby och LINAK kan fungera och hur ställdonsteknik och design kan förenas för att ge matbordet fler användningsområden och få det att passa in i kökets/matplatsens funktion som en verklig mötesplats. Med matbordet har Skovby och LINAK introducerat höjdjustering och kombinerat ergonomi och komfort i matplatsen, både i Danmark och resten av världen.

Intresserad av att samarbete med LINAK när det gäller designprojekt? Kontakta oss.

Genom att gå in på www.design-meets-movement.com kan du se fler exempel på designsamarbeten.

Innovation och funktion i höj- och sänkbara matbord Per Hånsbæk

Per Hånsbæk, arkitekt

Innovation och funktion i styrning av höj- och sänkbara matbord

Lättåtkomlig höjdjustering

 
LINAK Baselift – Ergonomi möter innovation play-icon

LINAK Baselift – Ergonomi möter innovation

LINAK Baselift from Interzum (engelska) play-icon

Presentation av Baselift

Så här monterar man ett Baselift system från LINAK i ett kök play-icon

Så här monterar man ett Baselift system från LINAK i ett kök

Filer

Focus on kitchens

Ta ditt kök till en ny nivå. Endast fantasin sätter gränser för hur elektriska rörelser kan förbättra morgondagens kök.

Skapar rörelse i köket

Det är viktigt med en hälsosam arbetsställning i allt vi gör, oavsett om vi är på arbetet eller hemma. Därför har LINAK utvecklat Baselift för höj- och sänkbara köksapplikationer.

Baselift: ergonomi möter innovation

Baselift är en kompakt enhet som används för höjdjustering i kök, köksmoduler och diskar.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.