Kontakta oss här
Teknik & trend

Stora cobotar och höjdjusterbara underreden: Kompletterande eller konkurrerande?

Trenden med cobot-palletering har ökat sedan 2020 och det har blivit en viktig bidragande faktor till materialhanteringen. De typer av palleteringsuppgifter som kan automatiseras har ökat snabbt, liksom utbudet av cobotmärken och modeller för dessa uppgifter. Det senaste tillskottet till cobotvärlden är allt populärare stora cobotarna. De erbjuder en övertygande fördel med sin mångsidighet och överträffar sina kompakta motsvarigheter genom att erbjuda en räckvidd på upp till 1,8 meter och en nyttolast på 25 kg eller mer.

ELEVATE™ elektrisk lyftpelare med en ritning av en cobot och en pall med lådor på varje sida

Palleteringsinstallationer med kompakta cobotar, som vanligtvis har en räckvidd på cirka 1,3 meter, kräver en lyftpelare eller annan typ av höj- och sänkbar sockel för att nå de övre nivåerna på en pall. Med de stora cobotarnas ankomst kan det verka som att höjdjusterbara underreden blir onödiga – vilket är sant för vissa lösningar.

Stora cobotar möjliggör förenklad palleteringsdesign och möjliggör även hantering av tyngre produkter och förlängd räckvidd. I vissa scenarier behövs fortfarande höjdjusterbara cobotstativ, men kraven på dessa stativ har förändrats eftersom de stora cobotarna genererar högre krafter, vilket kräver att underredet är stabilare.

För att anpassa oss till de nya förhållandena har vi uppdaterat lyftpelaren ELEVATE™ för cobot-palleterare med slaglängder på upp till 1 100 mm. För stora cobotar kan du köra denna pelare upp till 900 mm, vilket möjliggör större profilöverlappning för att ge nödvändig stabilitet.

I avsnitten här nedan tittar vi närmare på olika installationsalternativ för stapling på olika höjder och pallning av tungt gods. Vi kommer att diskutera cobotstorlekar och när det är vettigt att använda höjdjusterbart cobot-underrede – med ELEVATE lyftpelare som exempel – och när det inte gör det.

 

Med tanke på den ökande mångfalden på pallningsmarknaden finns det många tillgängliga installationsalternativ. För att göra det enkelt att avgöra om ELEVATE är lämplig för en specifik uppgift har vi sammanställt B10-data för att visa om pelarens beräknade livslängd överensstämmer med kraven för palleterare. Dessutom kan driftcykeldata hjälpa till att bedöma om en palleterare som är utrustad med ELEVATE lyftpelare klarar en specifik produktionslinjes tidscykler. Mer information finns i bruksanvisningen.

LINAK® ELEVATE™ lyftpelare för cobot-palleterare

 
 

Olika installationsalternativ för din palleteringslösning

I allmänhet avgör storleken på din cobot och dess underrede hur högt du kan palletera. Många applikationer kräver dock mer än bara längre räckvidd och flera faktorer påverkar den idealiska uppställningen. Cobot-vägplanering är en av de viktigaste faktorerna, eftersom coboten måste arbeta inom tillåtna gränser för att undvika kollision med omgivande objekt. Programmeringskomplexiteten ökar med cobotens storlek. Genom att lägga till en lyftpelare i konfigurationen kan arbetet förenklas genom att göra det möjligt för coboten att flytta till positioner med mindre kollisionsrisk. Dessutom påverkar pallstorleken uppställningen: ju bredare pall, desto lägre staplingshöjd kan du uppnå. Palleteringslösningen påverkas också av faktorer så som lådornas vikt och storlek samt gripdonets utformning. Vi kan inte redovisa alla dessa faktorer i den här artikeln och därför är de angivna siffrorna uppskattningar. För en skräddarsydd utvärdering kan du simulera din specifika installation med hjälp av verktyg som MyRobot.cloud, i kombination med ELEVATE och Universal Robot cobots för att förfina din strategi.

 

Stapla ditt gods upp till 2 meter

Om du vill palletera gods upp till 2 meters höjd har du i princip två alternativ: Det enkla sättet är att välja en stor cobot med en räckvidd på cirka 1,8 meter, vilket gör att du kan stapla gods på en EU-pall upp till 2 meter. Det finns olika cobotmodeller med ca 1,8 meters räckvidd och olika kapacitet för nyttolast på marknaden. En avsevärd fördel med denna lösning är färre komponenter som behöver integreras i palleteraren, eftersom du inte behöver höjdjusterbart underrede. Det kan dock hända att produktionslinjen inte har plats för en stor cobot eller att ditt favoritmärke inte erbjuder en stor cobot. I dessa fall är det ett alternativ att kombinera en kompakt 1,3 meter lång cobot med en ELEVATE lyftpelare med 900 mm slaglängd och en inbyggd höjd på 730 mm. För breda pallar eller vid palletering av lådor med låga höjdmått kan 730 mm vara för högt för att nå de lägre pallnivåerna. I dessa scenarier kan en ELEVATE med 700 mm slaglängd och en inbyggd höjd på 630 mm vara idealisk. Att kombinera en kompakt cobot med en lyftpelare kan också vara en mer budgetvänlig lösning.

 

När det behövs mer än så: Stapla ditt gods upp till 2,4 meter

Om dina varor skickas i en container eller på lastbil vill du förmodligen kunna stapla upp till cirka 2,4 meter för att maximera leveranserna. 2,4 meter är standardhöjden för containrar och lastbilar över hela världen. Stora cobotar med en räckvidd på 1,8 meter kan inte nå denna höjd på egen hand, vare sig på en EU-pall eller på större pallar för många lådstorlekar. Då måste man förlänga cobotens räckvidd. En ELEVATE med 1100 mm slaglängd (kör upp till 900 mm) gör att du enkelt kan stapla upp till 2,4 meter på de vanligaste pallstorlekarna – och den här modellen kan hantera stora cobotar och hålla dem stabila under drift. Arbetar du med EU-pallar kan du även välja en kompakt cobot med en räckvidd på 1,3 meter. I kombination med en ELEVATE 1100 mm slaglängd kan du palletera upp till 2,4 meter.

 

Stapling över 2,4 meter: Planering för automatiseringskompatibilitet

Om din verksamhet inte enbart omfattar gaffeltruckar utan även toppmatade automatiserade mobila robotar (AMR) eller automatiserade styrda fordon (AGV) måste du ta hänsyn till extra staplingshöjd. För de flesta AMR/AGV:er måste pallpositionen vara 400 mm över marken och detta extra utrymme bör man räkna med i den totala palleteringslösning för att göra den kompatibel med dessa fordon.

Om du vill palletera så högt som 2,4 meter behöver staplingshöjden alltså vara 2,8 meter, vilket bara kan uppnås genom att lägga till en höjdjustering till din stora cobot. Genom att lägga till en ELEVATE 1100 mm slaglängd (kör upp till 900 mm) kan du nå denna höjd på en EU-pall.

Cobot-palleterare staplar lådor på en pall som flyttas av en AMR

 
 

Palletering av gods som väger 25 kg eller mer

De flesta stora cobotar kan delas in i två grupper. De med en nyttolast på upp till 20 kg som också har lång räckvidd och de som kan hantera tyngre föremål på upp till 30 kg men har kort räckvidd. Det innebär att om du vill palletare gods som väger över 25 kg och även behöver en staplingshöjd över 2 meter så har du färre cobotar att välja mellan, eftersom det inte är många som levererar den här styrkan tillsammans med en lång räckvidd.

Om räckvidden för din cobot med över 25 kg nyttolast inte uppfyller dina krav kan du kombinera den med en lyftpelare. Med ELEVATE 1100 mm slaglängd kan du uppnå staplingshöjder på upp till 2,3 meter, beroende på just din stora cobotmodell. I den här konfigurationen kan du köra pelaren upp till 900 mm för att tillåta en förlängd profilöverlappning som håller pelaren stabil, oavsett de högre krafter som den stora coboten skapar under drift.

Om du är nyfiken och vill få mer information om ELEVATE lyftpelare för cobot-palleterare kan du gå in på applikationssidan eller kontakta ditt lokala LINAK® kontor för att diskutera alternativen för din palleterare.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta