Kontakta oss här
Case story

NÜWIEL eTrailer och LINAK ställdon – mobilitet i stadstrafik

Att minska biltrafiken i innerstäderna är inget nytt. Många föredrar att ta sig runt med cykel. Men hur kan det vara möjligt om du måste bära med dig mer än bara en datorväska? Det unga Hamburgbaserade företaget NÜWIEL har svaret på den frågan. De har utvecklat en lasttrailer som kan jämföras med vilken skåpbil som helst. För bromssystemet använder NÜWIEL ett elektriskt ställdon från LINAK.

NÜWIEL eTrailer med elektriskt ställdon från LINAK

Lådcyklar eller cykelvagnar är en miljövänlig lösning för att begränsa användningen av bilar och transportbilar, i synnerhet för pakettjänster i städer, för att skydda miljön och skona de boende. Dessa har dock hittills haft sina begränsningar när det gäller last. Alla som någon gång har monterat en liten vagn på sin cykel känner till problemet – eller snarare problemen. Du behöver inte bara trampa hårdare, vilket är tillräckligt smärtsamt med en elcykel, det riktigt problemet är att bromsa. Plötsligt är det nämligen helt andra krafter i rörelse om man har de två extra backarna med vatten i cykelkärran. Med eTrailer har NÜWIEL övervunnit båda hindren. eTrailer kan kopplas på till vilken cykel eller elcykel som helst på bara några sekunder. När eTrailer väl är kopplad så anpassar den automatiskt hastigheten efter framförvarande fordon, så att ekipaget kan transportera 200 % mer last utan att kompromissa med körkomforten. Det är den egna elmotorn som gör detta möjligt.

eTrailer är utrustad med flera felsäkrade system och erbjuder ökad säkerhet för användaren och det transporterade godset i olika stadsmiljöer. Säkerhetsbromssystemet på eTrailer omfattar en elektrisk parkeringsbroms, en elektrisk broms med kraftåtervinning och en motorbroms. Kombibromssystemet gör cyklingen säker och effektiv, vilket ger längre livslängd för bromsen och mindre underhåll.

Parkeringsbromsen använder LINAK LA14 elektriskt linjärt ställdon. Trots de kompakta måtten och den låga vikten ger det en kraft på 750 Newton. Det robusta eloxera huset gör ställdonet mycket robust och lämpligt för användning i krävande miljöer, som t.ex. chassikonstruktionen på en eTrailer.

NÜWIEL trailer med LINAK produkter
 

”LA14 uppfyller kraven i skyddsklass IP66 i sitt dynamiska tillstånd, dvs. när den är i rörelse, och kraven i IP69K i sitt statiska tillstånd. Det innebär att du även enkelt kan rengöra med en högtryckstvätt utan att det går sönder”,säger Alexander Rinker, ansvarig säljare på LINAK GmbH.

Faktum är att säkerhetsfrågan har högsta prioritet för NÜWIEL, eftersom det Hamburgbaserade företaget vill att så många människor och företag som möjligt ska kunna använda eTrailer på ett säkert sätt vid transport av gods. ”Därför är bromsar och hela säkerhetssystemet särskilt viktiga för oss”, förklarar Fahad Khan, en av grundarna av NÜWIEL. ”Därför valde vi LINAK och byggde in ett system runt det för att skapa en elektrisk parkeringsbroms.”

Företaget verkar redan ha ett stort förtroende i hela Europa, eftersom många företag som Ikea eller den belgiska posttjänsten redan använder de högteknologiska cykelvagnarna. Termen cykelvagn är alltså inte helt korrekt. eTrailer förvandlas automatiskt till en dragkärra när den kopplas loss från cykeln.

Det är inte bara de tekniska specifikationerna för det linjära ställdonet som är rätt för dem. Samarbetet mellan LINAK och NÜWIEL fungerar mycket bra. – Det är viktigt för oss att ha en nära kontakt med våra kunder för att kunna ge bästa möjliga stöd till projektet, förklarar Alexander Rinker. NÜWIEL gillar att arbeta med det danska företaget. Susanne Wallenius, Supply Chain Manager på NÜWIEL: ”Efter att våra utvecklare rekommenderade LINAK som leverantör träffades vi för inledande diskussioner. Vår erfarenhet har varit positiv ända sedan dess. Vi arbetar bra tillsammans.”

Om du inte var övertygad innan, så kommer en liten provkörning – eller en provcykling – med en eTrailer att övertyga dig om hur väl förväntningarna uppfylls.

Filer

TECHLINE product overview

Utforska det stora och kraftfulla utbudet av TECHLINE produkter. Utvecklade för hållbarhet, hårt arbete och krävande miljöer.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta