Kontakta oss här
Case story

MZR förbättrar verkstadsergonomin genom att återuppfinna den traditionella arbetsbocken

Produktionsanläggningarna utvecklas snabbt och kräver flexibla, funktionella och ergonomiska arbetsstationer som passar alla. MZR har sitt huvudkontor i västra Frankrike och är ett företag som är specialiserat på utveckling av ergonomisk produktionsutrustning, som inte bara anpassar sig till maskinskötarna utan även ökar den totala produktiviteten. När man skapade sin elektriska arbetsbock valde man LINAK elektriska lyftpelare.

MZR:s eldrivna arbetsbock, e-tréteaux, med 4 robusta LINAK® DL2 elektriska lyftpelare.

Bland MZR:s kunder finns stora aktörer inom den marina och industriella träindustrin och man förser dem med mobil och eldriven lyft- och tiltutrustning. Denna utrustning gör det möjligt för operatören att utföra en rad olika uppgifter, t.ex. dra åt skruvar och måla föremål, samtidigt som man bibehåller korrekt arbetsställning och den gör det också möjligt att flytta tunga och stora föremål i produktionshallar, även i begränsade utrymmen.

Sedan företaget grundades 2006 har Frédéric Mazoyer, grundare och VD, besökt sina kunders fabriker för att studera arbetsplatsförhållanden och processer för att identifiera ergonomiproblem. MZR använde sig av sina iakttagelser och synpunkter från kunderna för att utveckla ny ergonomisk utrustning för att lösa dessa problem.

 

Höj- och sänkbar arbetsbock med LINAK® elektriska lyftpelare

Konceptet med en eldriven arbetsbock dök upp efter att Frédéric hade noterat den utbredda användningen av traditionella bockar i olika verkstäder. Tyvärr var utformningen av dessa bockar ergonomiskt otillräcklig eftersom de inte kunde anpassas efter arbetare som var olika långa, vilket ledde till fysisk belastning.

Denna insikt gav upphov till den revolutionerande idén bakom e-tréteaux, en eldriven arbetsbock som gör det enkelt att arbeta på ergonomiskt korrekt höjd, detta tack vare att man har byggt in LINAK lyftpelare för höjdjustering.

e-tréteaux är konstruerad för verkstäder och är en del av utrustningen som underlättar det dagliga arbetet. Den eldrivna arbetsbocken är konstruerad med en robust stålkonstruktion och utrustad med fyra robusta LINAK DL2 lyftpelare med en lyftkapacitet på 1 500 N vardera. Detta innebär att man får en lätt arbetsstation som klarar att lyfta upp till 300 kg.

Närbild av LINAK® DPF manöverpanel på MZR:s eldrivna arbetsbock, e-tréteaux.

Operatören kan ställa in arbetsbockens höjd med hjälp av LINAK DPF kontrollpanelen, som även har minnesfunktion för att spara önskade höjdinställningar.

Frédéric betonar att lyftpelarna är enkla att integrera, vilket underlättas genom plug-and-play-installation och ett minimalt antal sladdar. Med MZR:s krav på hastighet och slaglängd är DL2-pelarna idealiska för applikationen. Pelarna möjliggör dessutom för upp till fyra bockar att lyfta saker samtidigt.

Genom att introducera e-tréteaux har MZR återuppfunnit den konventionella arbetsbocken och erbjuder operatörerna en robust och mobil materialhanteringsbas med optimal ergonomisk arbetshöjd.

 
 

Långsiktigt samarbete

MZR:s val att använda LINAK lyftpelare till e-tréteaux var självklart. Företaget har samarbetat med LINAK i många år och produkterna har byggts in i olika typer av applikationer, som t.ex. arbetsbord och monteringsutrustning.

Läs en annan case story om LINAK ställdon i ett MZR monteringsbord.

Läs mer om våra lyftpelarsystem för ergonomiska arbetsbänkar och andra arbetsstationer.

Man som arbetar på en eldriven arbetsbock, e-tréteaux, med 4 LINAK® DL2 lyftpelare.

 
Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta