Kontakta oss här
Teknik & trend

Fokus på design och användbarhet i moderna patientlyftsystem

Vårdpersonalen och kunniga designers har en viktig roll vid utvecklingen av modern vårdutrustning. På LINAK bygger nästa generation av ställdonssystem för patientlyftar på vårdpersonalens feedback från verkliga livet kombinerat med minutiöst designarbete och 25 års solid teknisk erfarenhet.

1995 lanserades den första patientlyften med komplett ställdonssystem – LINAK® JUMBO™. Den gjorde inte bara det möjligt för tillverkare att köpa alla rörelsedelar på ett ställe. Den satte även en helt ny marknadsstandard för kvalitet, kontroll och produkttestning.

Nästa generation av lyftsystem kallas för LINAK® LIFT™ och den sätter upp nya och mer omfattande marknadsstandarder, inkluderat omfattande feedback från användarna och låter dedikerade designers förvandla den här feedbacken till optimal ergonomi och estetisk elegans. 

Digitalisering och modern design
För att lyckas få med användarnas feedback i design och teknik bjöd Claus Rode in en extern industridesigner – vilket höjde ambitionerna avsevärt.

“Uppgiften var klar och tydlig – för en modern, men 'osynlig’ design som smälter in i kundens patientlyft och som möjligtvis förbättrar designen”, säger Claus Rode.

Samtidigt arbetade LINAK R&D intensivt med flera funktioner och egenskaper. Bluetooth® trådlös teknik öppnar upp en dörr till den trådlösa världen, där systemdata kan skickas till olika funktioner på till exempel ett sjukhus eller vårdhem.

Fokus på design och användbarhet i moderna patientlyftsystem
 

Redo för Li-jon-framtiden
Rode och teamet designade LIFT™ med litiumjonbatteritekniken i åtanke. Litiumjonbatterierna har inte bara bättre prestanda, de är även billigare i långa loppet.

“Prestandakurvan är så mycket bättre med litiumjonbatterier”, säger Claus Rode. “Det banar vägen för turbo-boost funktionen som gör att lyften rör sig drygt 25 % snabbare när den inte är belastad. Kort sagt hjälper litiumjon till att förbättra personalens effektivitet – på sjukhus och på vårdhem.”

Testad på vårdpersonal i verkligheten
För att se till att åsikterna från användarna hade omvandlats till förbättrad användbarhet testades projektets koncept av vårdpersonal i vårdhem.

“Vi bad personalen att testa det nya systemet. Sedan tog vi med oss all feedback som vi observerade till labbet. Här gjorde vi några justeringar och sedan bad vi dem att testa igen."

Fokus på design och användbarhet i moderna patientlyftsystem
 

Det slutliga resultatet blev utan tvekan det bäst designade, mest grundligt byggda och mest testade ställdonet i LINAK historia.

"Vi har utan tvekan satt upp en ny standard för systemutveckling. Användbarhet och design kommer hädanefter att fortsätta spela ännu större roll för oss", säger Claus Rode.

LINAK bevarar en testkultur
LINAK har testat sina produkter från den allra första början. Men för 25 år sedan när man arbetade med JUMBO™ patientlyftprojektet stod det klart att det krävdes mer systeminriktade tester.

“Kvalitet har alltid stått i fokus hos LINAK. Alla delar som vi säljer har testats innan de lämnar fabriken. Men med JUMBO-projektet började vi verkligen testa produkterna som ett system – inte bara varje del för sig”, förklarar Erik Hansen. Vi har fortsatt att göra det med nya projekt. Det är LINAK standard!"

Genom åren har LINAK® testcenter byggts ut många gånger och det har utvecklat många nya sätt att testa allt från material, enskilda komponenter, individuella produkter och fullständiga ställdonssystem med BUS-kommunikationsprogramvara.

En ljus idé blev marknadsstandard
Under tidigt 90-tal var LINAK redan i full gång med att tillverka ställdon till patientlyftar. Men många samtal med kunderna ledde den danska tillverkaren in på att skapa ett fullständigt ställdonssystem med fokus på moduläritet. För att uppfylla kundernas krav måste systemet – inkluderat styrenheter, batterier, laddare och handenheter – vara framtidssäkrade och tillåta fullständig designfrihet.

“Vid den här tidpunkten måste tillverkarna införskaffa de olika delarna till deras rörelselösningar från olika leverantörer”, säger Erik Hansen, Senior Manager på LINAK och en av skaparna bakom JUMBO. “Naturligtvis gjorde detta det nästan omöjligt för dem att få en enhetlig kvalitet från alla leverantörer och att testa alla delar tillsammans som ett system var tidsödande och ibland en kostsam process för dem”.

Detta ledde till den grundläggande idén bakom LINAK® JUMBO™ – allt du behöver i en enda lösning, och allt noga testat som ett system, innan du får det.

JUMBO™ – utveckling 1.0
Med konkret erfarenhet av system för sjukhussängar visste LINAK teamet att det var bäst att börja från början.

“Naturligtvis använde vi våra kunskaper och vår erfarenhet. Men vi återanvände inte några produkter från andra applikationer”, förklarar Hansen. “Vi gick direkt till kunderna och frågade dem för att vara 100 procent säkra på att vi inte hade missat något och för att slutligen göra något som de kunde använda.”

För Erik Hansen och teamet runt JUMBO™-projektet var det ständigt fram och tillbaka, fråga kunderna och slutanvändarna och sedan gå tillbaka till testlabbet.

“Vi gick igenom varenda användarscenario vi kunde tänka oss”, sa han. “Vad händer om ett batteri är plant? Vem tillverkar sådana? Hur byter man det och hur laddar man det direkt? Det och mycket mer. Sedan gick vi tillbaka hem och testade nya idéer.”

Gå in i en ny era av patientlyftar
Hansens kollega, Business Development Manager Claus Rode, har också varit på LINAK i många år och har följt succén med JUMBO. Han har varit en viktig del av det tvärfunktionella LINAK teamet som utvecklade nästa generation ställdonssystem för moderna patientlyftar – LINAK LIFT™.

Teamet hämtade det bästa från JUMBO till det nya projektet. Men, LIFT™ var inte riktigt detsamma från början.

“Utan att skryta tror jag att vi alltid har varit champions när det handlar om teknik”, säger Rode och fortsätter: “Men med det här projektet ville vi lägga mer på det visuella utseendet och att det skulle vara lätt att använda. Naturligtvis utan att kompromissa med kvalitet och funktion. Vi ville att tekniken skulle omfatta sublim design och optimal användbarhet”.

Fokus på design och användbarhet i moderna patientlyftsystem
 

För Erik Hansen är övergången till LIFT ett ordentligt steg in i framtiden:

“Det är så många nya saker som vi ville ha med i det nya systemet. Vi har nya och bättre ställdon nu, vi har Bluetooth® teknik, ny batteriteknik – jag skulle kunna fortsätta. Vi ville även göra en ny och modernare design med förbättrad användbarhet. LIFT har allt.”

 

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.