Kontakta oss här
Case story

Optimala arbetsflöden genom anpassad arbetshöjd

Hos Danfoss i Danmark arbetar medarbetarna i optimal arbetshöjd på produktionsanläggningen för växelriktare.

Optimala arbetsflöden

Danfoss har sin anläggning i danska Nordborg på ön Als. Mads Clausen grundade Danfoss Group 1933 och idag har man ungefär 24 000 medarbetare över hela världen. Efter en omfattande modernisering har man nu inrättat en ny produktionsanläggning för växelriktare i en av de första produktionshallarna.

Hela anläggningen har planerats och byggts upp från grunden. Fullt automatiserade conveyorsystem som transporterar halvfabrikatskomponenter till de enskilda arbetsstationerna. För att optimera dessa ergonomiskt kan de enskilda arbetsstationerna anpassas efter respektive medarbetare med hjälp av elektriska lyftpelare.

Gebhardt Fördertechnik har utvecklat transportörsystemet till produktionslinjen för växelriktare. Systemet har en total längd på 1 000 meter. Gebhardt erbjuder produkter och tjänster till transport- och monteringssystem, samt förvaring, sortering och distributionsteknik.

Det nära samarbetet med respektive kund är särskilt viktigt för företaget från Sinsheim. Genom det nära samarbetet med Danfoss kom idén med elektriskt justerbara, individuella arbetsstationer med hjälp av LINAK lyftpelare.

De individuella cellerna där växelriktarna förses med olika komponenter är direkt kopplade till conveyorsystemet med brytare. Arbetsstationens höjd måste vara exakt densamma när växelriktaren överförs.

Så snart som medarbetaren ska börja arbetet på den delvis utrustade växelriktaren, anpassas arbetsstationens höjd för att skapa en så ergonomisk arbetsposition som möjligt.

Vi ser en tydlig trend mot mer ergonomiskt anpassade arbetsplatser”, berättar Emil Zwick, platschef på Gebhardt Fördertechnik.

Det finns vanligtvis två alternativ inom industrisektorn för att anpassa arbetsplatsen ergonomiskt. Det ena alternativet är att låta arbetsområdet placeras på statisk höjd och medarbetarna arbetar på saxliknande plattformar. 

Ett annat alternativ är att med hjälp av lyftpelare anpassa medarbetarnas arbetsområde efter enskilda behov. Den senare lösningen, som används hos Danfoss, är tekniskt mer krävande att implementera.

Komponenten lämnar tråget via en brytare och skickas vidare till respektive arbetsplats. För att skapa ett så bekvämt och snabbt arbetsflöde som möjligt behöver medarbetaren inte fundera över rätt arbetsställning. När medarbetaren loggar in med sin personalkod vid respektive arbetsstation hämtar systemet medarbetarens individuella inställningar och lyftpelaren rör sig till lämplig höjd så snart komponenten kommer till arbetsstationen.

LINAK lyftpelare LP3 används för höjdjustering. Det är en teleskoplyftpelare med en kraft på 2 400 Newton och en slaglängd på mellan 300 och 600 millimeter.

Lyftpelare LP3 är en kompakt, tredelad pelare med robust yta av eloxerat aluminium. Den passar perfekt för användning till industriarbetsplatser och arbetsbänkar. Pelaren styrs av en styrenhet som klarar parallelldrift av två pelare. Detta är ett måste eftersom Danfoss använder två pelare till produktionslinjens arbetsplatser.

Niels Kampstrup ansvarar för produktionsförloppet hos Danfoss och här ger han sin syn på lösningen från Gebhardt och LINAK: ”När vi skapade produktionslinerna för växelriktare 2011 fokuserade vi på att skapa en ergonomiskt optimerad arbetsplats.

Danfoss har en enkel filosofi: När en medarbetare får arbeta vid en optimal arbetsstation kan man även uppnå optimal prestanda. Detta förbättrar i sin tur belåtenheten, effektiviteten och produktiviteten.

Ergonomisk optimering av arbetsplatsen åtföljs alltid av en optimering av arbetsprocesserna. Det förändrade arbetet på de två produktionslinerna är ett bra exempel på detta. 

Medarbetarna på Danfoss arbetar mellan två produktionsliner som var och en tar emot en komponent. Förändringen av arbetet mellan höger och vänster är ergonomiskt rimligt och är även idealiskt för produktionsförloppet. När arbetet är klart med en komponent och är på väg tillbaka till huvudlinen kan medarbetaren arbeta med komponenten på den andra sidan.

Kommunikationen mellan produktionslinen och lyftpelaren sker helt automatiskt och materialflödet i produktionen är direkt kopplat till arbetsstationernas styrsystem.

Emil Zwick hos Gebhardt är övertygad om att optimering av arbetsplatsernas ergonomi kommer att öka ytterligare i framtiden, framförallt inom industriproduktion. Produkterna från LINAK hjälper er att hitta rätt lösningar. 

Läs mer om hur vi ser på  produktionsergonomi hos LINAK.

 

 

 

Sex tips från LINAK för en bättre ergonomisk arbetsdag play-icon

Sex tips från LINAK för en bättre ergonomisk arbetsdag

Filer

ACC datablad

Läs databladet som en onlinebroschyr eller ladda ner en PDF.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.