Kontakta oss här
Case story

Automation är viktigt för säkerheten inom framtidens spannmålshantering

Säkerheten blir en allt viktigare faktor på spannmålsanläggningar och automation har högsta prioritet på både nya och befintliga anläggningar. På Amber Waves Inc., tillverkare av spannmålsanläggningar i Richardton, North Dakota, ser ägarna automation som ett sätt att utöka produktutbudet och nå ut till nya kunder. En av deras kunder, Stone Mill, använder LINAK ställdon för att minska felen och öka effektiviteten på den familjeägda spannmålsanläggningen.

LINAK linjärt ställdon LA36

Efter att ha hört om framgångarna med elektriska linjära ställdon inom andra tillämpningar inom spannmålshantering beslutade den amerikanska tillverkaren Amber Waves Inc. att man skulle installera elektriska ställdon i sina glidluckor, som ett alternativ till skrymmande motor och växellåda med roterande kodväljare och så här långt har alla resultat varit positiva.

”Installationen var ganska enkel och vi har inte haft ett enda ställdon som orsakat problem sedan vi började använda produkten”, säger Brent Swanson, Engineering Manager på Amber Waves Inc. ”Ställdonen gör hela arbetet i en enda enhet och betydligt renare än med motor och växellåda”.

Den feedback man får från de elektriska ställdonen har gett operatörerna möjlighet att exakt fjärrstyra glidluckorna via PLC, vilket sparar in på tiden och ökar effektiviteten. Operatörerna på Stone Mills spannmålsanläggning använder denna feedback för att växla mellan lägena helt öppen och 25 % öppen på glidluckorna. 

Tillsammans med den förbättrade flexibiliteten och kontrollen har Stone Mill reducerat produktförlustvolymen orsakat av spill på grund av pneumatiska ställdon. ”Vi villa ha något med långsammare rörelse och som gav oss bättre kontroll över öppningslägena”, berättar Josh Reisenauer, General Manager på Stone Mill.

Med elektriska ställdon både för farliga och ofarliga miljöer erbjuder LINAK® ställdon för specifika krav inom spannmålshantering. Det linjära ställdonet LA36 från LINAK finns som explosionssäker version med UL1203/CSA C22.2 25-1966 certifieringar för klass II division I, grupperna F och G och medEN60079-0:2012 och EN60079-31:2014 certifieringar för Grupp IIIC, Kategori 2D, zon 21.

Amber Waves har använt dessa tillval genom att beställa ställdon för spannmålshantering både inomhus och utomhus.

”LINAK försäljningstekniker är mycket kunniga och kan ordna det som vi efterfrågar och kan dessutom peka ut tillval och versioner som kan hjälpa oss att vidareutveckla systemen”, säger Brent Swanson.

När det gäller framtidens automation berättar han att Amber Waves Inc. planerar att ytterligare utöka sitt produktsortiment.”Automation är alltid användbar. Vi vill fortsätta att automatisera våra produkter åt kunderna”.

När det gäller Stone Mill så är automation en nödvändighet för att eliminera fel orsakade av den mänskliga faktorn på anläggningen. ”Vi strävar kontinuerligt för att förbättra våra processer, reducera risken för fel och öka effektiviteten genom automation”, säger Reisenauer.

Klicka för mer information om Amber Waves.

Linjära ställdonslösningar – automatisering av utrustning för spannmålshantering play-icon

Linjära ställdonslösningar – automatisering av utrustning för spannmålshantering

Okrossbar play-icon

Okrossbar

Filer

TECHLINE product overview

Utforska det stora och kraftfulla utbudet av TECHLINE produkter. Utvecklade för hållbarhet, hårt arbete och krävande miljöer.

Focus on grain handling

Läs mer om fördelarna med ställdonsautomation på spannmålsanläggningar.

LINAK test brochure

Varje enskild komponent i ett ställdon genomgår omfattande tester på LINAK testcenter. Läs mer i broschyren.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta