Värt att veta om kablar och kontakter till ställdon

Det finns några saker att tänka på innan man beslutar vilket gränssnitt man ska använda mellan en elektrisk linjär ställdonslösning och industriapplikationen. Här kan du lära dig mer om strömkablar och signalkablar, olika kontakter och hur man erhåller en optimal och tillförlitlig signalkvalitet från ställdonet.

Det finns tre olika kabeltyper till LINAK industriställdon: en separat ström- och signalkabel, en enskild kabel för både ström och signal, samt en Y-kabel. I den här filmen förklarar Hunter Stephenson skillnaderna mellan en ström- och signalkabel och hur anpassning kan skapa fördelar som enkel Plug & Play™ installation. 

En normal LINAK industriell strömkabel har en kontakt med sex stift, delad i två kablar (brun och blå) med tre stift vardera, samt med strömingång för plus och minus. Dessa strömkablar klarar upp till 30 A.

LINAK signalkablar har sex stift – vardera med specifik färg baserat på funktioner. För ställdon med integrerad styrenhet (IC) är kabelfärgerna alltid kopplade till en specifik stiftfunktion. Detta gör det enklare när man ska ansluta kabeln till maskinen.

För ställdon med lägre strömförbrukning kan en enda kabel hantera både ström och signal. I andra fall behöver ställdonet endera en separat ström/signalkabel eller en Y-kabel. Med en enskild ström/signalkabel får man högre flexibilitet när man integrerar ställdonen. En Y-kabel omvandlar två anslutningar i ställdonet till en enda kabel för både ström och signal i den andra änden.

För att säkerställa optimal signalkvalitet och för att förhindra strömförlust rekommenderas att man väljer så kort kabel som möjligt.

När man tittar på kontakter till linjära ställdon rekommenderas oftast Deutsch DT eller AMP Superseal till LINAK lösningar för industrimaskiner. Dessa ställdonskontakter är designade för användning i krävande miljöer och den bakre silikonkabeln och gränssnittsförseglingen klarar förhållanden som extrema temperaturer, skadligt tryck eller fuktig miljö.

För att bibehålla en hög IP-klass (skyddsklass) är det viktigt att man vidtar åtgärder och designar kabelanslutningen till maskinen så att kabelns ände hålls inne i det stängda, skyddade området.

För att ett ställdon ska uppfylla IP69K måste det alltid finnas en täckform i änden av kabeln för att undvika att vatten tränger in i kontakten, där det skulle kunna komma in i ställdonet.

När man beslutar sig för kabeltyp som ska ansluta ställdonet till maskinen är det viktigt att tänka på följande: Definiera kabelkraven, tänk på att skydda kabeln och undvik att böja kabeln. 

Om du har frågor gällande kablar och kontakter till elektriska linjära industriställdon är du välkommen att kontakta ditt lokala LINAK kontor.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Prenumerera på nyheter från LINAK

Få information om hur ställdonstekniken följer de stora trenderna och uppfyller de utmaningar som världen står inför.