Kontakta oss här

Hur spindlar (ledskruvar) fungerar i ett elektriskt linjärt ställdon

Nyfiken på spindelns viktigaste funktioner i ett elektriskt ställdon? Lär dig mer om hur denna viktiga komponent har direkt inverkan på det moderna elektriska ställdonets effektivitet och hur spindelkvalitet, spindelstigning och slaglängd påverkar prestanda och livslängd.

Ta reda på hur spindelstigning (även kallat ”ledskruv”) hänger samman med ställdonets effektivitet och självlåsningsfunktion, samt varför ett ställdon alltid ger samma effektivitet, oavsett last. I den här filmen förklarar Hunter Stephenson grunderna.

En spindel av hög kvalitet är grunden för att uppnå optimal ställdonsprestanda. Järnstängerna som används till LINAK spindlar genomgår en noggrann urvalsprocess innan man skär spindelgängan.

Vilken typ av spindel och spindelmutter man ska välja beror på vilka krav som finns på ställdonets belastning och prestanda. Exempelvis är en lång spindelmutter bättre för att lyfta tyngre laster. För att ställdonet ska få lång och tillförlitlig livslängd med hög spindelstigning lägger man till fler spår för att effektivt fördela kraften från industriapplikationen till spindel och mutter.

Ställdonsspindelns kärndiameter (inte inkluderat gängorna) avgör spindelns styrka och därmed ställdonet.

Spindelstigning är det linjära avståndet som muttern rör sig när den roterar ett varv (360 grader) runt spindeln. En hög spindelstigning innebär högre ställdonseffektivitet, eftersom det är mindre friktion mellan mutter och spindel. Men hög spindelstigning innebär även lägre självlåsningsförmåga. Självlåsning innebär att ställdonet inte går bakåt när det stoppas vid målpositionen. Linjära spindelställdon som inte är självlåsande måste utrustas med broms för att hålla ställdonet i fast position.

På grund av spindeln och dess form kommer ett elektriskt ställdon alltid att ge samma effektivitet, oavsett last. Oavsett last kommer inte hastigheten att variera mellan tryck- och dragrörelse. När man ska välja ställdon säger tumregeln att man ska multiplicera lasten med hastigheten för att räkna ut vilken effekt som behövs för att få rätt rörelselösning.

Om man överväger ställdon med lång slaglängd i tryckrörelsen reduceras normalt specifikationen för maximal last för att minska belastningen på ställdonet.

Avslutningsvis kan man säga att ställdon i maskiner med höga säkerhetskrav har ofta även en låsmutter. Detta säkerställer att ställdonets rörelse inåt blir långsam om spindelmuttern är sliten.

Om du har frågor gällande spindlar till elektriska linjära industriställdon är du välkommen att kontakta ditt lokala LINAK kontor.

 

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta