Kontakta oss här

Därför är motorhuset så viktigt på ett industriställdon

Få reda på varför motorhuset till ett elektriskt ställdon är så viktigt för ställdonets kvalitet, prestanda och livslängd. Lär dig vad du bör tänka på när du väljer ställdon för arbeten i industrimiljöer.

I den här filmen beskriver Hunter Stephenson vad man bör tänka på när det gäller hur ställdonens motorhus designas efter ställdonets prestanda och vilka funktioner som läggs till för att säkerställa skyddsklass och kvalitet hos LINAK industriställdon.

Vanligtvis är motorhus till ställdon tillverkade av plast eller aluminium. Ställdon med motorhus av plast passar för många olika applikationer, dock huvudsakligen för inomhusbruk. Motorhus i aluminium hjälper till att skydda ställdonet mot krävande miljöer, som t.ex. växlande temperaturer, kemikalier och inverkan av höga krafter och vibrationer.

Designen av motorhuset har stor inverkan när det gäller ställdonens livslängd. Exempelvis kan bakfästet endera svetsas som en del av själva motorhuset eller vara ett separat bakstycke av rostfritt stål som fästs i motorhuset.

I båda dessa fall skapas tryck-/dragkraften när lastens rörelse går genom ställdonet och dess motorhus. Ställdon som hanterar högre laster är normalt designade med separat bakfäste för att säkerställa att motorhuset inte direkt utsätts för krafter. Högre last i kombination med vibrationer kan skada motorhuset och försämra ställdonets skyddsklass.

Ställdon tillverkade för drift i krävande miljöer måste kunna hantera påfrestningarna, t.ex. från höga eller låga temperaturer, frätande kemikalier eller vibrationer. LINAK industriställdon har flera funktioner som hjälper till att säkerställa hållbarhet och högsta möjliga skyddsklass (IP69K): aluminiumhölje, belagda PCB för att skydda elektroniken, polerade innerrör för att reducera fuktinträngning, speciellt utvalda tätningar och packningar för krävande miljöer och explosiva dammiljöer (ATEX och IECEx).

Slutligen är aluminiumhöljen för LINAK industriställdon korrosionsresistenta och kablarna kan enkelt bytas ut, utan att försämra ställdonets IP-klass. I vissa fall där ett ställdon kommer i kontakt med extremt frätande material eller ångor, t.ex. konstgödsel och ammoniak, rekommenderas att man väljer ett eloxerat motorhus, eftersom detta har speciell ytbehandling.

Har du frågor gällande motorhus till elektriska linjära industriställdon är du välkommen att kontakta ditt lokala LINAK kontor.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.