Kontakta oss här
Teknik & trend

Träspån ersätter 50 % av plasten i en handkontroll

Vi har under många år sett tillverkare bli bättre på att återvinna material eller avfallsprodukter. Nu tar vi ett steg i rätt riktning med handkontrollen HC10 ECO.

Handkontroll HC10 ECO för justerbar säng på ett bord

Mattor av gamla t-shirts, väskor gjorda av andra väskor, muggar av gamla fiskenät, badkläder av plastflaskor – listan är lång. Särskilt när vi pratar om produkter tillverkade av återvunna material eller produkter tillverkade av andras avfall. Trenden kom, sågs, utvecklades och fick ett eget liv.

Vi alla vet att det bästa sättet att minska mängden avfall är att inte skapa det från början. Efterfrågan skapar dock tillgången – och vi är inte redo att sluta efterfråga. Någon gång kommer efterfrågan att minska och vår verklighet kommer att se annorlunda ut, men som världen ser ut idag tar det tid för gamla vanor att försvinna. En dag kanske vi alla dramatiskt minska vår förbrukning, men under tiden måste vi justera de befintliga konsumentvarorna så att de antingen inte slösar lika mycket material eller använda redan bortkastade produkter. På marknaden för justerbara sängar ser vi denna utveckling inom sängdesign. Dock saknas en synlig del, handkontrollen.

 

En marknad i tillväxt där en tävlande saknas

Allt fler sängar med hållbara profiler dyker upp på marknaden. Madrasserna är tillverkade på ett hållbart sätt, ramarna är PEFC-certifierade och tygerna är ekologiska. Men en sak vi ännu inte har sett är en handkontroll som passar in i detta budskap.

Genom att känna oss inspirerade har vi tagit ett litet steg i samma riktning som många miljövisionärer har tagit före oss. Vi tittade på en av våra handkontroller och ställde frågan ”vad kan vi göra för att göra den mer miljövänlig?”. Vi tittade både på in- och på utsidan.

 

Klä den i tysk furu

Efter många försök med många olika material – allt från återvunnen plast till bioplast och bönkomposit – fick vi till slut ett gediget material med rätt rustika uttryck. Det sista kompositmaterialet som utgör skalet är tillverkat av 50 % plast och 50 % träspån. Träflisen är en restprodukt från tyska sågverk som hanterar PEFC-certifierad furu – en produkt som annars skulle brännas eller deponeras.

Handkontroll HC10 Eco i en skog.
 

Trä-/plastkompositen är inte unik i sig, men används oftast till större produkter som t.ex. terrasskivor. Markus Hofmann, personen bakom projektet, säger "... Jag tror inte att det har använts för att kapsla in elektroniska komponenter förut. Anledningen är förstås att det är utmanande att använda i det sammanhanget." Processen var lång och fylld av tester och revideringar för att säkerställa korrekt LINAK® kvalitet med de nya materialen.

Resultatet är dock marknadsunikt. Både berättelsen om att minska mängden plast och använda restprodukter och det rustika utseendet gör att kompositbladen passar den gröna agendan perfekt. För att ta det ett steg längre så doftar det till och med som trä när vi först packar upp det!

Även små steg är steg

Att ge träspån en andra chans är långt ifrån att sluta med vår tids globala miljöproblem, men man måste börja någonstans. Vi kommer att hålla oss uppdaterade och låta oss inspireras till våra framtida produkter.

Nu kan vi åtminstone säga att marknaden för handkontroller till justerbara sängar äntligen ger tillverkarna möjlighet att välja en handkontroll som bättre matchar ideologin hos en grön säng.

Mer information om handkontroll HC10 ECO finns på produktsidan.

Filer

HOMELINE produktöversikt

Utforska vårt stora utbud av HOMELINE system och produkter för både justerbara sängar och fåtöljer.

Utöka din komfortzon

När det gäller komfortsängar är LINAK medvetna om behovet av säkra och tillförlitliga ställdonssystem som fungerar dag efter dag. TWINDRIVE system är det rätta valet för sängtillverkare.

Har du några frågor?

– Vårt team står redo att hjälpa dig med teknisk information när du exempelvis ska starta ett nytt projekt.

Kontakta